Egészen hihetetlen üzengetés zajlik Evgeni Tutberidze egyik koreográfusa, Alexei Zheleznyakov és a kétszeres olimpiai bajnok, immáron edzőként tevékenykedő Evgeni Plushenko között. Előbbi a Tutberidzét ért folyamatos sértések miatt boxmeccsre hívta ki Plushenkót, az Orosz Boxszövetség pedig nagyon szolgálatkészen jelezte, készek lennének megrendezni a találkozót.


Oroszországban a műkorcsolya rendkívüli népszerűségnek örvend, és óriási figyelem irányul rá, így minden kisebb konfliktusból, apróbb odaszúrásból országos szintű szenzáció vagy botrány válhat. Nagyjából ez történt a Tutberidze-csoport egyik koreográfusa és Evgeni Plushenko egymásnak feszülése kapcsán is.
A női műkorcsolya sikeredzője, Eteri Tutberidze és Plushenko viszonya messze nem nevezhető felhőtlennek. 2019 decemberében kezdődtek a problémák, mikor Tutberidzéék azzal vádolták meg Plushenkót, hogy az edzősködést egyre komolyabban gondoló korábbi klasszis el akarja szipkázni tőlük az olimpiai bajnok Alina Zagitovát, aki egyébként már évek óta nem versenyez, és nem is igazán mutat arra utaló jeleket, hogy visszatérne még. Zheleznyakov ekkor vitte be az első ütést, élesen kritizálni kezdte Plushenkót.
Mûkorcsolya
Tovább húzódik Valieva doppingügye
16/05/2022 11:12
A második ütés már Plushenkótól érkezett. Májusban és augusztusban látott napvilágot a hír, hogy Alexandra Trusova és Alena Kostornaia is otthagyják Tutberidzét, és a Plushenko Akadémián folytatják. Úgy igazán ezután romlott meg a két edzői csapat közti viszony.
Plushenko: "Hét évesen hetente háromszor edzettem, a mai hétéveseknek heti 14 edzésük van" | Eurosport
Evgeni Plushenko a korcsolyasport valaha volt egyik legnagyobb klasszisa. Több éven át dominálta a mezőnyt, majd visszavonulása és visszatérése után is tudott még olimpiai bajnoki címet szerezni. Az orosz klasszis az utóbbi időben edzőként tevékenykedik, s egyre több korcsolyázó választja a Plushenko Akadémiát.
Tutberidze egyik koreográfusa, Alexei Zheleznyakov közösségi médiában tett bejegyzése viszont egészen új szintre emelte ezt a konfliktust. A koreográfus azt nehezményezte, hogy Plushenko folyamatosan negatívan beszél Tutberidzéről, ezért sérelmeik elrendezésére párbajra hívta ki a kétszeres olimpiai bajnokot. Nem tudjuk, hogy Puskin Anyeginje váltott ki ekkora hatást belőle, vagy Tolsztojtól olvasott túl sokat, szerencsére azért a 19. századi szokásokkal ellentétben, a fegyverválasztásnál a pisztoly helyett a boxkesztyű mellett döntött, és egy boxmérkőzés keretein belül akarta elrendezni a dolgot Plushenkóval.
Az Orosz Boxszövetség azonnal jelezte, hogy nagyon szívesen bevállalnák az összecsapás megrendezését, profi bírókat, boxkesztyűket és védőfelszerelést is biztosítanának. Minderről a Tass hírügynökség is beszámolt. A szövetség főtitkár-helyettese külön kiemelte, szerinte minden hasonló jellegű konfliktust a ringben, a megfelelő sporteszközök igénybevételével kellene lerendezni. A box ugyanis az úriemberek sportja, és a jövő generációja számára is példamutató lehet ez a fajta konfliktuskezelés.
Természetesen Plushenko nem hagyta szó nélkül a kezdeményezést, elsődleges válasza a posztra az volt, hogy a koreográfus minden bizonnyal túl sok alkoholt fogyasztott, mikor megszületett fejében a párbaj gondolata. Ennek ellenére azért elfogadta a kihívást.
„Ha hivatalos harcot szeretne, örömmel elfogadom. Ha MMA-meccset akar, szervezzük meg! Boxkesztyűvel, vagy anélkül, én készen állok. Találhatunk egy ringet, semmi probléma. Noha még csak azt sem tudom, hogy néz ki ő, elfogadom a kihívást”-
nyilatkozta a korábbi műkorcsolyázó.

000_1MP83D.jpg

Fotó: Eurosport

Az ügy olyannyira megmozgatta az orosz médiát, hogy a hazai korcsolyasport legismertebb alakjait is megkérdezték a kialakult helyzetről. A híres korcsolyaedző, Tatiana Tarasova megjegyezte, Plushenkónak a boxmeccs helyett inkább a fiatal sztárok edzésére kellene koncentrálnia, és a kihívás elfogadását egyszerű PR-fogásnak nevezte.
De a helyzetet Plushenko korábbi edzője, Alexei Mishin foglalta össze talán a legjobban, aki az újságírók kérdésére elmondta, önmagára nézve lenne szégyen, ha kommentálná ezt az egészet.
Nagyon úgy tűnik, hogy a boxmérkőzés végül elmarad, Zheleznyakov ugyanis bocsánatot kért, és visszavonta a kihívást. Állítása szerint az ominózus posztot kiprovokálták belőle, hamis információk jutottak el hozzá arról, hogy Tutberidzét sértegetik, ez bosszantotta fel annyira, hogy meggondolatlan írást tett közzé. A koreográfus bocsánatot kért, és visszavonta korábbi szavait. 
Plushenko nem teljesen volt elégedett ezzel a bocsánatkéréssel, kijelentette, ezt csak személyesen lenne hajlandó elfogadni. Elmondta, Zheleznyakov tudja a telefonszámát, lehetősége van tehát felhívni őt. Emellett gyerekesnek is nevezte a koreográfus viselkedését, és megjegyezte, férfiként felelősséget kellene vállalnia a szavaiért.
A történet még itt sem ért véget, Zheleznyakov ugyanis hozzátette, továbbra is folyamatosan provokálják őt. Miután nyilvánosan támadt rá Plushenkóra, nyilvánosan is kért tőle bocsánatot, de azt senki se várhatja el tőle, hogy térdre ereszkedjen, és személyesen is megkövesse a kétszeres olimpiai bajnokot. Majd kitért arra, sokan úgy gondolják, csak azért nem vállalta a harcot, mert Plushenko rendszeresen boxedzéseken vesz részt, és állítólag kifejezetten jó formában van. A koreográfus, saját állítása szerint, szintén nincs rossz passzban, hiszen éveken át judózott, egyszerűen csak a józan ész és felesége belátásra bíró szavainak hatására mondott le a bunyóról.
A Rocky zenéjére készült már néhány gálaprogram, talán pont ez inspirálta a két kakaskodót. Ezt a videót mindenesetre itt hagyjuk, hogy ha valaki a boxmeccs helyett mégis inkább a jégen történő ütésekre lenne kíváncsi. 
via rt.comtass.comfs-gossips.com
Mûkorcsolya
Fontos korlátozás jöhet a műkorisoknál már a következő olimpián
03/05/2022 09:22
Mûkorcsolya
A korcsolyázók sem szeretnék az oroszokat a soraikba látni
25/04/2022 13:22