Börtönben marad a gyerekmolesztálással vádolt edző, egy másik ügyben pedig kétéves eltiltást kapott a visszaélések elhallgatásáért a korábbi olimpikon. Egyre hatékonyabban lép fel az olimpiai sportágakban elkövetett szexuális visszaélések és helytelen magatartások felderítésével foglalkozó szervezet, a U.S. Center of SafeSport, és úgy tűnik, a hatóságok is igyekeznek lépést tartani velük. 

Az Orange megyei bírót sikerült meggyőzni, továbbra sem engedik ki a börtönből a korábbi műkorcsolya edzőt, a gyermekek ellen elkövetett szexuális jellegű bűncselekmények vádja miatt fogva tartott Andrei Berekhovskit. A most 63 éves ex-edző épp a tárgyalására vár, ám néhány új tanúvallomás hatására úgy döntöttek, hogy még véletlenül sem védekezhet szabadlábon, ugyanis fennáll annak a lehetősége, hogy amint kikerül a rács mögül, ismét eltűnik a radar alól, derült ki az orlandói bírósági tudósításból
Az egyik áldozata, aki 2005 környékén Berekhovskinál, és a szintén műkorcsolya edzőként dolgozó feleségénél élt, a bírósági papírok alapján mindössze 12 éves volt a támadások idején. A lány azért került hozzájuk, hogy azon a jégpályán tudjon edzeni, ahol Berekhovskiék akkoriban dolgoztak, és teljes egészében a sportra tudjon koncentrálni. Az edzője a molesztálások után egyhavi ingyen edzést ajánlott fel a lánynak a hallgatásáért cserébe. 
Peking 2022
"Úgy tündökölt a jégen, mint senki más!" - a háromszoros olimpiai bajnok, aki meghódította a világot
24/01/2022 07:39
A zaklatások hatására viszont tanítványuk hirtelen abbahagyta a korcsolyázást, és egészen három évvel ezelőttig nem is beszélt ezekről senkinek, a hatóságoknak sem. Ám amikor 2018-ban az amerikai tornászok előálltak a visszaélésekkel, amiket a korábbi csapatorvosuktól, Larry Nassartól kellett elszenvedniük, óriási botrány lett a rendszerszintű gyermekmolesztálási ügyekből, és számos más sportágban is sorra hullottak ki a csontvázak az öltözőszekrényekből. 
"Ezek a szörnyetegek mindenhol jelen vannak." Előrelépés jöhet a szexuális bűncselekmények ügyében | Eurosport
Visszaélések, zsarolás, korrupció vagy zaklatás. A botrányok a sport világát sem kerülik el, ez alól pedig még a műkorcsolya sem kivétel. Amíg 2020-ban szinte teljesen leállt a sportélet, úgy tűnik, a háttérben azért a hatóságok dolgoztak, és olyan ügyekben is történt előrelépés, amikről már-már azt hittük, sikerült őket a szőnyeg alá söpörni.
A szexuális ragadozók elkezdtek hát rettegni az elszámoltatástól, Berekhovski amint megtudta, hogy vizsgálatok indultak ellene, rém elegánsan megpróbált eltűnni a hatóságok elől, és Oroszországba szökött, három év telt el, míg végre sikerült megtalálni (akkor épp Lengyelországban), és elintézni a kiadatását az Interpol közreműködésével. A védője persze azzal jött, amikor a szökésről kérdezték, hogy „nem tett semmi rosszat, mert hát épp nem volt letartóztatva”.
A hatóságoknál pattog a labda, az áldozatok és a különböző civil csoportosulások igyekeznek minden segítséget megadni annak érdekében, hogy az ilyen, és ehhez hasonló ügyek végére pont kerüljön. A SafeSport nevű nonprofit szervezet, ami a sportban jelen lévő visszaélések feltárásával foglalkozik, 2019-ben rövid úton tiltólistára tette Berekhovskit, és az edzői munkára, meg egyáltalán a műkorcsolyában való bárminemű ténykedésre alkalmatlannak minősítette.
Egy másik ügyben is megindult a felelősségre vonás, szintén a SafeSport közreműködésével. Korábban írtunk már Morgan Cipresről, aki egy 13 éves lánynak küldözgetett fotókat a nemi szervéről, és bár még nem történt komoly előrelépés az ügyében, valószínűleg ő sem tud nyugodtan hátra dőlni.
Egy meggondolatlan meztelen fotó vagy rendszerszintű elhallgatás? | Eurosport
A floridai állami ügyészség vádat emelt Morgan Cipres francia műkorcsolyázó ellen, és kezdeményezték is a letartóztatását, amiért ártalmas tartalmakat osztott meg kiskorúakkal - írja az USA Today Sport A vád szerint a bűncselekmény kiskorúak megrontása, ami Floridában öt év börtönbüntetést is vonhat maga után.
Most ugyanis az ESPN szerint Cipres korábbi edzőjét, John Zimmermant vették elő, aki megpróbálta elkenni az ügyet, aki szintén vesztegetéssel próbálkozott és akinek azt a magyarázatot köszönhetjük, hogy bizonyára a lány volt a hibás, amiért ilyen képeket kapott, hiszen
 „csinos lány, a férfiaknak pedig vannak igényeik”.
Zimmerman három nemzeti bajnoki címet gyűjtött be párosban, 2002-ben bronzérmes volt a világbajnokságon, ötödik lett a Salt Lake City olimpián és 2018-ban került a hírességek csarnokába. Most egy másik listára került fel, de ezt valószínűleg nem teszi majd ki az ablakba...
Mûkorcsolya
"Úgy tündökölt a jégen, mint senki más!" - a háromszoros olimpiai bajnok, aki meghódította a világot
23/01/2022 22:16
European Championships
Egy pici lány, piros kesztyűben - Európát már meghódította, jöhet az olimpia
17/01/2022 08:28