Evgeni Plushenko a korcsolyasport valaha volt egyik legnagyobb klasszisa. Több éven át dominálta a mezőnyt, majd visszavonulása és visszatérése után is tudott még olimpiai bajnoki címet szerezni. Az orosz klasszis az utóbbi időben edzőként tevékenykedik, s egyre több korcsolyázó választja a Plushenko Akadémiát.


Májusban bombaként robbant a hír, hogy a négyfordulatosokat halmozó Alexandra Trusova otthagyja a női műkorcsolya sikeredzőjét, Eteri Tutberidzét, és a Plushenko Akadémián folytatja pályafutását. Nyáron az elmúlt idény legsikeresebb versenyzője, Alena Kostornaia is meghozta ugyanezt a döntést, Tutberidzétől Plushenkóhoz váltott ő is. Ezt követően sokáig ment a szócsata a két edző között, Tutberidze azzal vádolta az olimpiai bajnokot, hogy ellopja tanítványait, Plushenko szerint az edzőnő folyamatosan keresi a konfliktust, a lányok szabadon eldönthetik, kinél szeretnének korcsolyázni 
Evgeni Plushenko fantasztikus korcsolyázói pályafutása után edzőként is egyre inkább le akarja tenni a névjegyét. Az orosz klasszis versenyzőként négy olimpiai érmet gyűjtött: két arany és két ezüstérmet, mellette háromszoros világbajnoknak és hétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, hazája egyik legnépszerűbb sportolója. A 2014-es hazai szocsi olimpián visszatérése után még versenyzőként vett részt, 2022-ben Pekingben már edzőként vezetheti olimpiai aranyig valamelyik korcsolyázóját.
Grand Prix Final
Csúcsra röpíti Malinint a kvadra Axel? Jön a GP-döntő!
05/12/2022 - 11:45

Plushenko-Sochi.jpg

Fotó: Eurosport

2017-ben állt neki edzősködni, első tanítványa a 2014-es olimpiai bajnok Adelina Sotnikova volt. Vele semmilyen eredményt nem ért el, Sotnikova olimpiai aranyérme után egészségügyi problémák miatt már nem versenyzett, tavaly be is jelentette visszavonulását. Majd Stanislava Konstantinova és az azeri Ekaterina Ryabova is Plushenko akadémiájára kerültek, még ha nem is az ő irányítása alatt készülnek. Az idei szezon előtt érkezett azonban a fordulat, mikor is Trusova és Kostornaia is őt választották.
Plushenko többször is arról beszélt, gyermekkori álmát váltotta valóra azzal, hogy létrehozta saját korcsolyaiskoláját. Eleinte inkább csak névadóként volt jelen, és ugyan az ő neve alatt működött az akadémia, de az edzéseket nem ő tartotta. Az utóbbi időben viszont egyre inkább bevonja magát a munkába. Akadémiája folyamatosan fejlődik, az ott készülő korcsolyázók számára biztosítják a szállást, Kostornaia és Trusova külön apartmant is kaptak. A kétszeres olimpiai bajnok célja, hogy a későbbiekben a hátrányos helyzetű és az autista gyermekek számára is lehetőséget biztosítson, a Plushenko Akadémiát a világ legjelentősebb korcsolyaközpontjává szeretné tenni.
Kostornaia és Trusova eddig pozitívan nyilatkoztak az edzőváltásról, mindkét lány arról beszélt, élvezik az edzéseket, az akadémián nyugodtabb a légkör, alapvetően náluk fiatalabb lányokkal készülnek együtt.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon Aliona Kostornaia (@aliona_officialnew) által megosztott bejegyzés
Plushenko korábbi interjúkban elárulta, versenyzőinek szeretne mindent megadni, hogy ne járjanak úgy, mint ő. Versenyzői pályafutása alatt rosszabb körülmények között kellett készülnie, állítása szerint emiatt volt gyakran sérült.
„Hosszú ideig korcsolyáztam, de miért volt ilyen sok különböző műtétem? Mert nem volt lehetőségem rendes regenerációra. Nem volt masszázs, szauna, medence, nyújtás és bemelegítés. Korcsolyáztam, és mentem haza. Profi versenyzőként tökéletesen megérted, hogy edzések után le kell lazítanod, a nyújtás, a fizioterápia és az izmok kilazítása masszázzsal ugyanolyan fontos. Csak így lehet hosszú távon komolyan űzni a sportot.”
Plushenko versenyzőként is nagy hangsúlyt fektetett a négyfordulatos ugrásokra, többször fogalmazott úgy, hogy ez a férfi korcsolya jövője. Mint utólag kiderült, manapság már női korcsolyában is egyre inkább teret nyernek a kvadrák. Nagy valószínűséggel a jövő évi pekingi téli olimpián is szükség lesz négyfordulatosra, ha valaki győzni akar. Plushenko 2010-ben a vancouveri olimpián annak ellenére végzett második helyen Evan Lysacek mögött, hogy amerikai riválisa nem ugrott négyfordulatost, míg Plushenko igen. Az orosz szerint ez nem történik meg jövőre Pekingben.
„Nagyon sok lány ül a kispadon, és az olimpiáig csak még többen lesznek. Megugorják a tripla axelt, gyönyörűen korcsolyáznak, szépek a forgásaik és a koreográfiájuk, van karizmájuk, és stabilan beleállnak a négyfordulatosokba is. Azt hiszem, csak tripla ugrásokkal nem sokáig jutsz” 
- mondta el véleményét.

Plushenko-Trusova.jpg

Fotó: Eurosport

Plushenko látja a sportágban történő változásokat, elmondása szerint a mai korcsolyázókra már jóval fiatalabb korban nagyobb teher hárul, mint az ő generációjára régebben.
„Amikor hét éves voltam, Volgográdban heti háromszor edzettem. Ma a hétéveseknek napi két edzésük van, ez összesen 14 alkalom egy héten, és még ezen kívül is vesznek plusz órákat. Utána pedig nem értjük, miért van ennyi sérülés.”
Kostornaia és Trusova számára nem sikerült tökéletesen a november közepén megrendezett moszkvai Grand Prix-verseny. Kostornaia második helyen végzett, ezzel első vereségét szenvedte a felnőtt Grand Prix-sorozatban. Trusova pedig még a dobogóról is lemaradt, miután kűrjében többször is elesett, nem sikerültek négyfordulatosai. A versenyt az a Elizaveta Tuktamysheva nyerte, akit pont Plushenko korábbi edzője, Alexei Mishin készít fel. A háromszoros világbajnok elmondása alapján ez semmit sem változtat kapcsolatán korábbi mesterével, nincs olyan feszültség, mint Tutberidze és őközötte, sőt, versenyek közben át is beszélik a dolgokat.
„Mishin és én állandóan kommunikálunk egymással. A bemelegítés során, a versenyek alatt, a jégen, és azon kívül is. Ő egy topkategóriás edző. Mindig is követte, hogy mi van épp velem, bármiről kérhettem a tanácsát: lányokról, klubokról, autókról, lakásokról, üzletről, szóval mindenről” 
- méltatta volt edzőjét Plushenko. 
részben via
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35