Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

’Rocket Chen’ olyat varázsolt, hogy még a csillagokat is lekorcsolyázta az égről

Kálmán Laci

Publikálva 10/02/2022 - 18:27 GMT+1

Nathan Chen olimpiai aranyérmének története még 2018-ban kezdődött. Rontott, de talán azt sem túlzás mondani, hogy teljesen szétesett a pjongcsangi téli olimpia rövidprogramjában. A kűrben aztán javított, nem is kicsit, hisz a 17. helyről az ötödikre jött fel. Azóta háromszoros világbajnok lett, és magabiztos versenyzésének köszönhetően Pekingben végre az olimpiai bajnoki címet is megszerezte.

Nathan Chen

Fotó: Getty Images

„Rocket Chen”, ahogy az amerikaiak nevezik őt a kűr óta, lehengerlő teljesítménnyel szerezte meg az olimpiai aranyérmet.
Nathan Chen régóta várt erre a címre, négy éve biztosan. Pjongcsangban a csapatversenyben még jól futott, egyéniben azonban agyonnyomta a teher, és csak a kűrben tudta hozni azt, amit tud. Akkor, amikor már igazából nem volt tétje.
Ezúttal már a rövidprogramban is nyugodt volt és magabiztos, és világcsúccsal kezdett. Aztán jött a kűr, amely ugyanúgy szinte tökéletesre sikerült, így kétség sem férhetett ahhoz, hogy ő lesz az olimpiai bajnok.
Chen Elton John ’Rocketman’ című dalára futott egy egészen csodálatos kürt, amely hemzsegett a négyfordulatos ugrásoktól, ráadásul voltak olyanok is köztük, melyeket kombinációban ugrott. A Team USA tweetjében nem volt tehát véletlen a ’Rocket Chen’ jelző a versenyt követően.
„Ideges voltam, mint általában” – mondta Chen. „De a zene szerencsére segített, hogy csak a programomra koncentráljak. Ráadásul nagyon szeretem ezt a dalt, úgyhogy így sokkal könnyebb volt minden.”
Chen végső pontszáma 332.60 lett, mögötte három japán végzett a másodiktól a negyedik helyig.
Ez most olyan a számomra, mint egy forgószél. Minden olyan gyorsan történik, és én iszonyatosan boldog vagyok.
Amerikaiként legutóbb Evan Lysacek szerzett olimpiai aranyérmet a férfiaknál, még 2010-ben, Vancouverben.
„Fantasztikusan érzem magam. Épp most lett vége az eredményhirdetésnek, és végre a kezembe vehettem ezt itt” – mutatta büszkén az aranyérmét. „Tényleg nem hittem volna, hogy ennyire messzire juthatok korcsolyázásban. Egyébként az érem jóval nehezebb, mint vártam. De nagyon szép, úgyhogy hihetetlenül boldog vagyok.”
picture

Nathan Chen varázslatosan hibátlan kűrrel olimpiai bajnok

„Rendkívül hálás vagyok azoknak, akik támogattak a pályafutásom során, és hogy így lehetőségem volt itt lenni az olimpián, és elérni azt, amit elértem” – mondta elsősorban az édesanyja által hozott áldozatokra utalva.
Négy évvel ezelőtt, Pjongcsangban, Chent az aranyesélyesek közt tartották számon, azonban a rövidprogramját borzasztóan elrontotta, aminek következtében még az éremesélye is elszállt.
Most világcsúccsal indított a rövidprogramban, melyben helyet kapott többek között egy négyfordulatos flip, egy tripla axel, és egy négyfordulatos lutz – tripla toe loop kombináció. Ez a kiváló korcsolyázás megnyugtató előnyt biztosított a számára a kűr előtt.
„Teljesen önkívületi állapotban vagyok. A legutóbbi olimpián egyik rövidprogramom sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna, most azonban végre megkaptam az esélyt, hogy fussak egy olyat, amelyikkel igazán elégedett lehetek. Nagyszerű érzés, hogy sikerült. Rengeteget jelent ez nekem.”
picture

Nathan Chen

Fotó: Getty Images

Megpróbáltam tanulni a hibáimból. Hálás vagyok, hogy kaptam egy második esélyt ezen az olimpián, és ezt én nem akartam elpuskázni. Közben persze élvezni akartam minden egyes pillanatot, úgy érzem ez is sikerült.
Chen a négy évvel ezelőtti csalódást keltő rövidprogram után rögtön javított, és egy egészen szenzációs kűrt futott, amivel a 17.-ről egészen az ötödik helyig jött fel. Az ezt követő három világbajnokságon mindig rendkívül fegyelmezetten és szinte hiba nélkül korcsolyázott, így 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is világbajnok lett.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés