Saját csapata sem bánt úgy Valievával, ahogy a 15 éves lány megérdemelte volna.
Pozitív doppingtesztje miatt Kamila Valieva az egész olimpia alatt a figyelem kereszttüzében volt. Miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) engedélyezte, hogy elinduljon az egyéni versenyben, úgy tűnt, az orosz több-kevésbé rendben van, hisz megnyerte a rövidprogramot. A kűrben azonban teljesen szétesett, és végül a negyedik helyen végzett.
Bach elmondta, hogy végig figyelemmel kísérte a versenyt, és mielőtt kritizálta volna az edzői stábot, a Valievára nehezedő nyomásról beszélt.
Mûkorcsolya
Tovább húzódik Valieva doppingügye
16/05/2022 11:12
„Én magam éreztem iszonyú rosszul magam, miközben figyeltem a versenyt” – mondta Bach. „Tudtam, hogy iszonyú nyomás nehezedik rá. Ez a 15 éves lány keservesen küzdött, próbálta összeszedni magát, és befejezni a kűrjét.”
„Látszott a testbeszédén, hogy mérhetetlen mentális teher van rajta. Talán legszívesebben elmenekült volna, és maga mögött hagyta volna az egész történetet.”
Aztán láttam, ahogy a csapata fogadta őt, miután befejezte a programját. Dermesztő volt látni, amilyen ridegen és lélektelenül bántak vele. Ahelyett, hogy segítettek volna neki, próbálták volna megnyugtatni, hidegséggel és távolságtartással kellett szembesülnie.
„Mindez nem tölt el túl sok bizakodással sem Valieva múltját, de még inkább a jövőjét illetően. Hogy bánnak a kis sportolópalántákkal, akik hatalmas stressz alatt készülnek és versenyeznek? Csak remélni tudom, hogy azért vannak körülötte olyan emberek, a család, barátok, akik segítenek neki átvészelni ezt a borzasztóan nehéz helyzetet.”

"Miért engedted el? Magyarázd meg nekem, miért? Miért adtad fel?" - Tutberidze dermesztő reakciója

Bach megjegyzései elsősorban Eteri Tutberidzéhez szóltak, aki mindhárom orosz női versenyző felkészülését irányította. Másik két tanítványa a dobogó két legmagasabb fokára állhatott fel, Anna Shcherbakova győzött, Alexandra Trusova pedig ezüstérmet szerzett.
Tutberidze egyre csak azt kérdezte a kűrjét befejező, láthatóan zaklatott Valievától, hogy miért adta fel, miért nem harcolt.
„Miért engedted el? Magyarázd el nekem, miért? Miért nem harcoltál tovább? Elengedted, de miért?” – így hangzottak az edző kérdései az amúgy is rettenetesen megviselt Valieva felé.
Bach aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Trusova is a könnyeivel küzdött a verseny után, és azt mondta, hogy lehet, részt sem vesz az éremátadón, sőt, talán nem is korcsolyázik többé. Tutberidzét többször kritizálták már azzal kapcsolatban, hogy a versenyzői meglehetősen hamar hagyják abba a profi sportot.

Atomjaira hullott Valieva kűrje, elképesztő drámával ért véget a nők műkorcsolyaversenye

Alina Zagitova, a pjongcsangi olimpia bajnoka 2020-ban motivációhiányra hivatkozva úgy döntött szünetet tart a versenyzésben. Míg az akkori ezüstérmes Evgenia Medvedeva decemberben visszavonult krónikus hátfájdalmai miatt.
Az orosz média tájékoztatása szerint az olimpiai stábnak tagja volt a nemzeti csapat orvosa, Filipp Shvetsky is. Shevtskyt 2007-ben eltiltották nem sokkal azután, hogy az orosz evezős csapat háza táján vizsgálódtak. A szankciót 2010-ben aztán feloldották.
Azóta állítólag az orosz műkorcsolya válogatott mellett tevékenykedik, Valievát is ő kísérte például az Európa-bajnokságra is.
Az Orosz és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (RUSADA, WADA) is vizsgálódik Valieva stábja körül. Bach szerint, ha visszaélések történtek, azoknak komoly következményei kell, hogy legyenek.
„Kapcsolatban vagyunk az Orosz Olimpiai Bizottsággal is, úgyhogy Valieva remélhetőleg megkapja azt a segítséget, amelyre láthatóan szüksége van. Bízunk benne, hogy minden kiderül, és ha így lesz, meghozzuk a szükséges intézkedésket. Rendkívül súlyos intézkedéseket.”
Tutberidze értetlenül áll Bach véleménye előtt, de azt mondja, azóta kapott biztató szavakat, melyekért rendkívül hálás.
„A támogatást köszönöm, Mr. Bach bírálatára azonban még mindig nem találok szavakat” – mondta Tutberidze.

Kamila Valieva

Fotó: SID

Beszállt a vitába az 1994-es lillehammeri olimpián jégtáncban ezüstérmes Alexander Zhulin is, aki most edzőként tevékenykedik. Úgy véli, felül kellene vizsgálni a WADA szabályait. Tanítványát, Ekaterina Bobrovát hozta fel példának, aki meldonium használata miatt lemaradt a világbajnokságról 2016-ban, ráadásul úgy, hogy később felmentették.
„Nagyon meglep az ön reakciója az orosz edzői stáb viselkedését illetően” – írta Zhulin az Instagramon. „Tutberidze edző hat olimpiai érmest és négy olimpiai bajnokot nevelt ki 2014 óta. Így aztán nyilván tudja, mit kell mondania a tanítványainak a szereplésüket követően.”
„Kérem, értelmezze újra a pozícióját, amelyből egy nőhöz beszél. Véleményem szerint ön, egy férfi helyzetéből most kegyetlenül és inkorrekt módon nyilvánult meg. Nem az ön dolga jó modort tanítani egy kiváló edzőnek.”
Valieva időközben hazatért Moszkvába, ahol hősként köszöntötték. Arról, hogy megsértette-e a doppingellenes szabályokat, első körben az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) hoz döntést.
Mûkorcsolya
"Senki sem boldog, mindenki sír és össze van törve" - valami elromlott a műkorcsolyában
09/04/2022 18:47
Mûkorcsolya
Túl fiatal, nem felelősségre vonható? Itt a NOB reakciója a Valieva-botrányra
06/04/2022 10:27