Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Doppingbotrány az olimpián, elhalasztották a műkorcsolya csapatverseny díjátadó ceremóniáját

Eurosport Magyarország

Frissítve 09/02/2022 - 12:08 GMT+1

A NOB és Nemzetközi Korcsolya Szövetség megerősítette, hogy az eredetileg keddre tervezett éremátadó ünnepséget azért nem rendezték meg időben, mert az egyik dobogós csapattal kapcsolatban jogi problémák merültek fel.

Orosz csapat

Fotó: Reuters

Megvan az olimpia első doppingbotránya


"Sürgős jogi" problémákra hivatkozva elhalasztották a műkorcsolya csapatverseny hivatalos díjátadó ceremóniáját a pekingi olimpián.A NOB és Nemzetközi Korcsolya Szövetség megerősítette, hogy az eredetileg keddre tervezett éremátadó ünnepséget azért nem rendezték meg időben, mert az egyik dobogós csapattal kapcsolatban jogi problémák merültek fel. Az elsődleges hírek szerint a jogi probléma az Orosz Olimpiai Bizottság színeiben induló csapatot és a nemzetközi doppingellenes hatóságokat érinti, így minden valószínűség szerint doppingügyről van szó. Sajtóértesülések szerint a problémát egy, még az olimpia előtt elvégzett doppingteszt eredménye okozza.
Az orosz műkorcsolya csapat a hétfőn véget érő csapatversenyt nyerte meg, megelőzve az Egyesült Államokat és Japánt. A negyedik helyen Kanada végzett, így egy esetleges kizárás vagy éremfosztás esetén ők is érdekeltek lehetnek az előresorolásban. Mark Adams, a NOB szóvivője elmondta, hogy mivel sürgős, nem tisztázott jogi problémáról van szó, bővebb tájékoztatást egyelőre nem adhat, de bízik benne, hogy még szerdán további információkkal szolgálhat.
Gold medalists Kamila Valieva, Anastasia Mishina, Aleksandr Galliamov, Victoria Sanitsina, Nikita Katsalapov, Mark Kondratiuk of Team Russia celebrate during the Team Event flower ceremony on day three of the Beijing 2022 Winter Olympic Games
Olga Ermolina, az Orosz Műkorcsolya Szövetség sajtóattaséja nem kívánta kommentálni az esetleges problémáról szóló információkat.
„Nem mondhatok semmit” – mondta Ermolina az orosz Sport Expressz nevű oldalnak. „Várjuk a hivatalos információkat a kérdésben”.
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) alelnöke, Alexander Lakernik is kommentálta a helyzetet
„Nem igazán tudok semmit sem mondani. Kétes doppingvizsgálat? Csak pletykákat ismerek, azokra viszont nem szeretnék alapozni. Egyelőre nincs hivatalos információnk.”
Az Orosz Műkorcsolya Szövetség tiszteletbeli elnöke Valentin Piseev a gazeta.ru portálnak nyilatkozott: „Nem kell most pánikba esnünk, mindent ki kell derítenünk. Most nehéz bármit is mondani – és bárki mondhat bármit, amit akar. De semmilyen információnak nincs alapja, amíg nem hivatalos.
„Különböző célozgatások kezdődhetnek – és ha jól tudom, már el is kezdődtek. Valószínűleg valakinek ez áll az érdekében. De meg kell várnunk, amíg a NOB az ISU-val együtt mindent elrendez, elemez és hivatalos információkat ad ki.
picture

Kamila Valieva of Team Russia (front row, L) reacts with her teammates following her skate in the Women Single Skating Free Skating Team Event on day three of the Beijing 2022 Winter Olympic Games at Capital Indoor Stadium on February 7, 2022 in Beijing,

Fotó: Getty Images

„Addig könnyen szárnyra kaphatnak olyan információk, amik teljesen valótlanok, és árnyékot vethetnek a versenyre. Nem szeretném elrontani mindazt a jót, ami eddig történt.”
Ilia Averbukh:„Nem tudom elhinni! Persze, itt valami nem stimmel. Mindenkinek rendben lezajlik a díjátadó, csak a mi korcsolyázóinknak nem...”
Alexei Mishin:„Ha ez igaz, akkor ez mindannyiunk számára nagy baj. Szerintem senki nem foglalkozik ilyen hülyeségekkel, ez inkább valamiféle provokáció.”
Az 1999-es világbajnok Maria Butyrskaya: „Kétlem, hogy ezek a fiúk és lányok doppingolás után eljöttek volna az olimpiára. Nem kell aggódnunk, minden rendben lesz.
Russia's flag bearers Olga Fatkulina and Vadim Shipachev lead the delegation during the opening ceremony of the Beijing 2022 Winter Olympic Games, at the National Stadium, known as the Bird's Nest, in Beijing, on February 4, 2022
„A dopping nem segít a műkorcsolyázóknak, ha nem tudnak ugrani, korcsolyázni és mindent megcsinálni az edzéseken.
„Most teljesen nyugodtan és méltósággal kell reagálnunk. A csapatversenyt tisztességesen megnyertük, fej-fej mellett haladtunk a többi csapattal, így nem kell kétségbe vonnunk a győzelmünket.
„Lélektanilag ez semmilyen módon nem fogja befolyásolni a korcsolyázókat. Elég botrány van így is a sportágban, sajnos sokminden megtörténik. De ehhez semmi köze az olimpiára érkező sportolóknak, mert mindenkinek megvan a maga feladata és célja. Nem fognak visszalépni.”
Cikkünket folyamatosan frissítjük!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés