Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Az a különbség, hogy én fekete vagyok” – fakadt ki Valieva kapcsán a sprinternő

Kálmán Laci

Frissítve 16/02/2022 - 14:34 GMT+1

Talán emlékszünk, hisz nem volt olyan rég, hogy a sprinter Sha’Carri Richardson marihuánafogyasztás miatt nem utazhatott el a tokiói olimpiára. Erre most itt van Kamila Valieva ügye, aki ugyan szintén megbukott egy tiltott szerrel, mégis versenyezhet. Az amerikai kettős mércét emleget, szerinte csak a bőrszíne miatt bántak vele szigorúbban.

Kamila Valieva

Fotó: Getty Images

Az elmeszelt sprinternő nem érti, pozitív tesztje ellenére miért versenyezhet Kamila Valieva Pekingben.

Richardsont keményen megbüntették a tokiói játékok előtt, mondván, a szabály az szabály. Megnyerte az amerikai válogatót 100 méteren, azonban az eredményét megsemmisítették, és egy hónapra eltiltották, mert a szervezetében cannabis nyomaira bukkantak.
Nem tagadta a marihuánafogyasztás tényét. Elmondása szerint azért szívott el néhány jointot, mert így próbálta elviselhetőbbé tenni elhunyt édesanyja iránt érzett fájdalmát.
„Találhatunk egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy mi a különbség Valieva és az én esetem között? – tette fel e kérdést Richardson a Twitteren. „Szerintem az egyetlen különbség az, hogy én egy fekete nő vagyok.
Richardson hangsúlyozta, hogy Valieva pozitív eredményét csak az olimpia alatt hozták nyilvánosságra, holott az oroszt decemberben tesztelték. Sőt, azt is kiemelte, hogy a cannabisnak nincs is teljesítményfokozó hatása.
Ő decemberben megbukott, és a világ csak most szerez tudomást róla, miközben az én eredményemet egy héten belül megküldték, és a nevemet, valamint a tehetségemet odavetették az emberek elé.”
picture

Sha'Carri Richardson

Fotó: Getty Images

„Nem érdekel, mit mondanak, egy fekete sportolóval biztos nem fordulhatna elő, hogy engedik versenyezni, miközben az ügyét még vizsgálják.
Hétfőn a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött, Valieva folytathatja a versenyzést az olimpián. Annyit hozzátettek, hogy azokban a számokban, ahol Valieva szerepel, csak akkor lesz éremosztás, amikor az ügye lezárult. Érdekes kiegészítés, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) értetlenül áll a döntés előtt, szerintük a CAS nem a doppingellenes kódex alapján hozta meg a döntését.
A döntéshozók tehát úgy határoztak, hogy a 15 éves Valievát nem függesztik fel. A szervezetében egyébként trimetazidin nyomaira bukkantak, a szert jellemzően szívproblémák kezelésére szokták felírni. Ügyvédei azzal védekeztek, hogy a nagyapja gyógyszerét vette be tévedésből. A tesztje december 25-én lett pozitív, a kiértékelést végző svéd laboratórium azonban csak a múlt héten hozta nyilvánosságra az eredményt.
Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reagált Richardson vádjaira. Mark Adams, a testület szóvivője visszautasította, hogy bármiféle kettős mércéről volna szó.
„Senki nem beszélhet kettős mércéről az amerikai és az orosz sportoló esetében, ugyanis minden eset egyedi” – fogalmazott Adams. „Az, hogy Richardson tesztje pozitív lett, június 19-én derült ki, és az eredményét még az olimpia kezdete előtt megkaptuk. Ezt követően őt egy hónapra felfüggesztették. Semmi közös nincs a két ügyben.”
picture

Kamila Valieva

Fotó: Getty Images

Fontos hangsúlyozni, hogy a CAS döntése csak arra vonatkozik, hogy Valieva versenyezhet Pekingben. Ettől függetlenül még születhet olyan döntés, hogy bizonyos időre eltiltják a pozitív tesztje miatt.
Renegeteg találgatás van most vele kapcsolatban, ami nagyon nehéz lehet neki” – folytatta Adams. „Mi folyamatos kapcsolatban vagyunk a csapatával, nekik most Valieva jólléte a legfontosabb. Mi ezt figyelembe vesszük, de egyelőre csak ennyit tehetünk.”
Az orosz egyébként a rövidprogram után vezet a nők versenyében, a kűrt csütörtökön rendezik majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés