Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A CAS elé viszi a doppingoláson ért orosz műkorcsolyázó ügyét a NOB

Nánási Antal

Frissítve 11/02/2022 - 12:21 GMT+1

A jégen négyfordulatos ugrást produkáló orosz tehetség, Kamila Valieva ügyében már legalább annyi fordulatot láthattunk, mint ahányszor ő képes megpördülni, a történetnek pedig még messze nincs vége.

Kamila Valieva

Fotó: AFP

Továbbra is rengeteg a kérdőjel Kamila Valieva feltételezhető pozitív doppingesetét illetően.
Mindenek előtt rögzítsük a tényeket. A pekingi téli olimpián az Orosz Olimpiai Csapat nyerte a csapatversenyt. A győzelem kivívásához tevékenyen járult hozzá a mindössze tizenöt eszendős Kamila Valieva, aki amellett, hogy a téli játékok történetében elsőként négyfordulatos ugrást mutatott be, a csapatverseny női egyéni számának rövid programját és kűrjét is megnyerte. Mindez február 7-én történt, az oroszok a tervek szerint másnap, azaz február 8-án vették volna át az aranyérmeket.
Nem sokkal a hivatalos éremátadó ceremónia előtt azonban a NOB törölte az eseményt, a dolog hátterében pedig egy pozitív doppingminta állt. Most derült ki ugyanis, hogy az egyik orosz sportoló szervezetében trimetazidint mutattak ki, a mintavétel még 2021. december 25-én, a szentpétervári orosz bajnokság alatt történt. Ezt az eredményt erősítette meg egy akkreditált stockholmi labor az éremátadó napján, mivel pedig az egyik orosz sportolóról volt szó, a NOB visszavonulót fújt a ceremóniával kapcsolatban. Az érintett sportoló nem más, mint Kamila Valieva.
A szokásos protokoll szerint a pozitív mintát adó sportolót ilyenkor azonnal felfüggesztik, meghagyva természetesen a B-minta és a jogorvoslati lehetőségeket az ügy tisztázására. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) azonban, némileg meglepő módon, felfüggesztette az eltiltás végrehajtását, Valieva így Pekingben maradhat, és készülhet a február 15-én kezdődő női egyéni versenyre.
Ezt a döntést támadta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt. Az olimpiai mozgalom nemzetközi szervezetének bíróság előtti képviseletét egyébként a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) látja el, amely szervezet egyébként az olimpia ideje alatt a sportolók doppingvizsgálatait végzi Pekingben. Ahogy utóbbi szervezet közleménye fogalmaz, a NOB a Nemzetközi Doppingellenes Kódexre hivatkozva támadja meg az orosz döntést, egyszersmind sürgetve az ítélet meghozatalát még az egyéni küzdelmek megkezdése előtt.
picture

Kamila Valieva

Fotó: Getty Images

Az ügy meglehetősen ellentmondásos, hiszen a RUSADA arra hivatkozva függesztette fel az eltiltást, hogy “tényszerű, bizonyítékokon alapuló ítéletet csak részletes vizsgálat és B-minta alapján lehet meghozni”. Ugyanakkor, a NOB álláspontja arra építi a fellebbezését, hogy egy igazolt doppingesetet produkáló sportoló, fenntartva a B-minta lehetséges tisztázó eredményét, addig semmiképpen se versenyezhessen, amíg csak a pozitív eredmény díszeleg a neve mellett. A történet újabb szereplőjeként a a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szabályozása is kihatással van az ügyre, mivel ugyanis Valieva még nincs tizenhat éves, az ISU szabályai szerint védettként kezelendő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hivatalosan nem tekinthető egy doppingeset elkövetőjének.
Épp a hihetetetlenül tehetséges sportoló fiatal korára hívta fel a figyelmet az ügy kapcsán a műkorcsolya egyik legismertebb alakja, Katarina Witt. A korábbi német sportoló védelmébe vette fiatal pályatársát, felmentve őt minden felelősség alól, egyúttal a sportoló közvetlen bizalmasait, edzőket, orvosi csapatot megjelölve elsődleges felelősként.
Az ügy tehát korántsem ért még a végére, sőt, a következő napok intenzív jogi csatározásokat vetítenek előre. Bízunk benne, hogy az ügy vizsgálata megnyugtató és igazságos eredménnyel zárul.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés