Pénteken már negyedik felvonásához érkezik a műkorcsolya és jégtánc Grand Prix sorozat. A 12 nemzet színeiben induló 56 versenyző 180.000 amerikai dollár összdíjazásért és a Grand Prix döntőbe jutásért küzdhet Moszkvában november 15-16-án.

Anna Pogorilaya a legnagyobb esélyes a hölgyeknél

Fotó: Eurosport

HÖLGYEK
Mûkorcsolya
Visszavonult az olimpiai bajnok páros
04/05/2021 13:07
A Skate Canada aranyérmese, Anna Pogorilaya második Grand Prix versenyén ismét aranyérmet szerezhet és ezzel kvalifikálhatja magát a döntőre. Jóllehet egy második vagy harmadik hellyel is könnyedén beverekedné magát a legjobb 6 közé, mégis a mezőnyt elnézve talán nem lesz kihívás számára itt is győzni.Egyedül talán az amerikai Mirai Nagasu szorongathatná meg őt, ha élete formájában lenne. De a 21 éves korcsolyázónő az utóbbi időben inkább a hiányos ugrásairól híres, amit új edzője, Tom Zakrajsek sem tudott még kijavítani. A Skate Americán 6. helyet szerző Nagasunak tíz ugráseleméből hat volt hiányos Chicagoban. A japán lányok első Grand Prix szezonjukban versenyeznek, közülük Rika Hongo a kanadai versenyen 5. helyet szerzett, Miyabi Oba pedig egy kisebb nemzetközi versenyen, Nizzában lett második.
A mezőny viszonylagos gyengesége miatt éremért korcsolyázhat a koreai, So Youn Park, akinek már van egy 5. helye a sorozat amerikai állomásáról és az amerikai Angela Wang is, aki két nemzetközi versenyen is érmet szerzett a szezon elején. Joshi Helgesson első GP meghívásának nem tudott eleget tenni, mert a pozsonyi Nepela versenyen megsérült és három héttel ezelőtt műteni is kellett. Noha formája még nem az igazi, úgy döntött bevállalja ezt a versenyt még akkor is, ha itt nem fog tudni 100%-os teljesítményt nyújtani.

Haven Denney és Brandon Frazier ismét éremért korcsolyázhat Moszkvában

Fotó: Eurosport

PÁROS
Mindössze négy nemzetből érkeznek a páros verseny résztvevői: Oroszország, Egyesült Államok, Németország és Japán. Az Európa-, világ- és olimpiai ezüstérmes orosz Ksenia Stolbova / Fedor Klimov kettős szezonbeli első nemzetközi versenyén indul. Az előző három évben is kaptak már két-két Grand Prix meghívást, ám eddig még egyszer sem sikerült a döntőbe verekedniük magukat. Győzelmük szinte borítékolható, hiszen hazai pályán versenyeznek és a mezőny legelismertebb kettőséről van szó.Legerősebb kihívóik az amerikai versenyen ezüstérmet szerző Haven Denney / Brandon Frazier páros lesznek, akiknek most már Ingo Steuer is segít a felkészülésben, aki a német Aliona Savchenko / Robin Szolkowy kettőst többek közt 5 világbajnoki címhez segítette.Dobogóesélyesként versenyezhetnek a Skate Canada bronzérmesei, Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov is, akiknek Andrei Hekalo mellett épp Robin Szolkowy segít. Tehát egy versenyen csaphat össze edző és korábbi tanítványa edzőként. Két idén összeállt pár is bemutatkozik a versenyen: az amerikai Leng / Shnapir és az orosz Ashtakova / Rogonov páros.

Kérdés, hogy Jason Brown négyfordulatos ugrás nélkül is érmes lehet

Fotó: Eurosport

FÉRFIAK
Az orosz Grand Prix legerősebb versenyszáma egyértelműen a férfiaké lesz. Jason Brown és Javier Fernandez egyaránt ezüstéremmel érkezik a második versenyére, tehát mindketten azzal a teherrel kell, hogy fussanak, hogy a grand prix döntőbe kerülésük a tét. Míg az amerikai egyelőre nem vállalta be a négyfordulatos ugrását, addig a spanyol a rövidbe egyet, a kűrbe hármat is betervezett.Meglepetést okozhat az amerikai verseny bronzérmese, Max Aaron vagy az idei Finlandia Trophy aranyérmese Sergei Voronov is. Mindketten felszálló ágban vannak és magabiztosan versenyeztek a szezon eddigi részében. De ugyanez elmondható Stephen Carriere-ről is, aki a pozsonyi Nepela versenyen aranyérmet szerzett, a kanadai Grand Prix-n pedig a 4. helyen zárt, mindössze 0,10 ponttal lecsúszva a dobogóról.Gyengébb formáját mutatta a korábbi állomásokon Michal Brezina, Takahiko Kozuka és Artur Gachinski is, ám bármelyikük villanthat és akár érmet is szerezhet Moszkvában. Utolsó pillanatban kapott meghívást az üzbég Misha Ge, aki a múlt héten még Kínában versenyzett és lett meglepetésre ötödik.

A két évvel ezelőtti orosz GP dobogóján: balról Ilinykh és Katsalapov, jobbról Sinitsina és Zhiganshin

Fotó: Eurosport

JÉGTÁNC
A páros mezőnyhöz hasonlóan itt is csupán négy nemzetből érkeznek a versenyzők: Oroszország, Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Dél-Korea. A Skate America aranyérmesei, Madison Chock és Evan Bates várhatóan begyűjtik második Grand Prix győzelmüket is Moszkvában. Az elsőszámúvá érett amerikai kettős kihívói a budapesti Európa bajnokságon bronzérmet szerző brit Coomes / Buckland jégtáncos pár lesznek, akik múlt héten Dortmundban nyertek meg egy versenyt.Az orosz közönséget és a korcsolya rajongókat azonban nem az aranyérem sorsa fogja érdekelni, hanem hogy hogyan csap össze hazai pályán a partnereket cserélő Ililnykh / Zhiganshin és Sinitsina / Katsalapov kettős. Míg Ilinykhéket múlt héten Kínában már láthattuk szerepelni, addig Sinitsináék most mutatkoznak be először a nagyközönség és a pontozóbírók előtt.  A Cantonban mindössze fél éve együtt készülő páros a minap egy nyílt edzésen mutatkozott a sajtó nyilvánossága előtt. Edzőjük, Marina Zueva máris elkezdte lobbiját, hisz nyilatkozataiban az egekig magasztalta tanítványait és egy jégtáncban eddig soha nem látott emelést emlegetett.Az érmekért folyó harcba két korábbi junior világbajnok kettős is beleszólhat, az orosz Stepanova / Bukin és az amerikai Hawayek / Baker jégtáncos pár.
A verseny pontozólapja elérhető ITT!
Az Eurosport2 élőben közvetíti a teljes versenyt:
November 14. péntek
13:00 Hölgyek rövid program
14:45 Páros rövid program
17:00 Férfiak rövid program
18:45 Jégtánc rövid program
November 15. szombat
12:00 Hölgyek szabadprogram
14:00 Páros szabadprogram
15:45 Férfiak szabadprogram
18:00 Jégtánc szabadprogram
November 16. vasárnap
14:00 Gála
World Championships
Műkorcsolya: Nathan Chen kűrje
16/04/2021 11:32
World Championships
Műkorcsolya, Oszaka: Anastasia Mishina Alexandr
16/04/2021 07:22