Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ezek a lányok még nem is éltek, amikor utoljára így tudtak nyerni amerikai műkorcsolyázók

Gecsei Dina

Frissítve 25/11/2023 - 21:32 GMT+1

NHK Trophy: Az amerikai Ava Marie Ziegler szombaton szinte hibátlan kűrt mutatott be, ezzel megnyerte az NHK Trophyt, és összehozott egy amerikai kettős győzelmet a rövidprogramok után még vezető honfitársával, Lindsay Thorngrennel. Ziegler egyébként 2022-ben épp Budapesten mutatkozott be a Budapest Trophyn, amit szintén megnyert.

Őrületes egyéni csúccsal és szinte hibátlan kűrrel robbant be az amerikai műkorcsolyázó - videó

Jókora meglepetés Japánban, megindult a hullámvölgyből az amerikai női műkorcsolyázás?
Ava Marie Ziegler a rövidprogramok után még csak az ötödik helyen állt a Grand Prix-sorozat utolsó állomásán, az NHK Trophyn, de egy olyan varázslatos kűrt futott, amivel nem csak az egyéni legjobbját javította meg, hanem bezsebelte az első bajnoki címét is a sorozatban. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy amerikai női műkorcsolyázó a szezonban még nem ért el ilyen magas pontszámot, akkor tényleg elmondható, hogy jó nagy meglepetést okozott.
Christina Aguilera "Liberation" és "Bound to You" című számaira Ziegler hét(!) tripla ugrást mutatott be, a pörgéseit és a lábmunkáját négyes szintre értékelték, így az amerikai korcsolyázó 138,46 ponttal új személyes legjobbját érte el. Összesen 200,50 pontot gyűjtött, ezzel pályafutása során először döntötte meg a 200 pontos álomhatárt.
Ziegler, aki januárban kilencedik lett az első felnőtt amerikai bajnokságán, megdöntötte az amerikai női Grand Prix-gyorsasági rekordot: mindössze pályafutása második indulásakor állhatott fel a dobogóra a műkorcsolyázók legrangosabb sorozatában. Először 2022-ben, a Skate Canadán indulhatott el egy másik amerikai lány visszalépését követően, akkor a negyedik helyen zárt. Tavaly egyébként a Budapest Trophy bajnoka is ő lett.
Ziegler tehát az ötödik helyről ugrott a dobogó legfelső fokára egy rendkívül izgalmas versenyen. Honfitársa, Lindsay Thorngren, aki szintén meglepetésre első volt a rövidprogramok után, megszerezte az ezüstérmet, míg a belga Nina Pinzarrone a bronzérmet.
picture

Lindsay Thorngren, Ava Marie Ziegler és Nina Pinzarrone

Fotó: AFP

"A tegnapi ötödik helyezésemet arra használtam fel, hogy motiváljon, mert tudom, hogy tudnék jobbat is, úgyhogy arra sarkallt, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból ma" - mondta Ziegler. "Tartottam magam a tervemhez, ami az volt, hogy mindent úgy hajtok végre, ahogy az edzéseken, és megmutatom mindenkinek, hogy meg tudom csinálni, hogy tudok következetes és tiszta lenni. Ez az eredmény határozottan segített az önbizalmamban." - mondta.
Az NBC Sports statisztikái szerint ez volt az első amerikai női kettős győzelem egy Grand Prix-n a 2016-os Skate America óta (amikor Ashley Wagner és Mariah Bell állt a dobogó tetejére), és egyben ez volt 1997 óta az első olyan nem amerikai (tehát nem a Skate America) Grand Prix-verseny, ahol kettős amerikai győzelem született (akkor a Grand Prix-döntőt nyerte Tara Lipinski, a második pedig Michelle Kwan lett).
Thorngren programja a "Twilight" zenéjére egy szintén erős programmal készült, de az egyik ugrásánál elesett. Ennek ellenére ő is szezoncsúccsal búcsúzott Oszakától, de a kűrje csak a harmadik helyre volt elég, így a szintén 17 éves versenyző 198,73 ponttal összesítésben a második lett, megszerezve első ISU Grand Prix-érmét.
"Tudom, hogy tudok jobbat is, de nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy itt teljesítettem, és a tapasztalatokkal, amiket szereztem. És azt hiszem, ez segíteni fog nekem a továbbjutásban" - mondta Thorngren, aki azt is elárulta, hogy egy sérülés is nehezítette a dolgát, mert még a rövidprogramok előtt kificamodott a bokája.
Az NHK Trophy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség Grand Prix-sorozatának hatodik és egyben utolsó versenye, itt lehetett utoljára pontokat gyűjteni a Grand Prix-döntőbe való kvalifikációhoz.
A nőknél a kétszeres világbajnok japán Kaori Sakamoto, az amerikai Isabeau Levito és a belga Loena Hendrickx már kvalifikálta magát a GP-döntőre, akárcsak a japán korcsolyázók, Hana Yoshida és Rion Sumiyoshi. Nina Pinzarrone az itt elért harmadik helyével szintén ott lesz a december 7-10. között Pekingben megrendezésre kerülő nagydöntőn.
Forrás: ISU, The Guardian
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés