Ezen a hétvégén rendezik a 2021-es nagydíjsorozat negyedik állomását, az NHK Trophy-t a japán fővárosban, Tokióban.

Ez a verseny idén nem csupán egy jó ugródeszka azoknak, akik még oda szeretnének érni a decemberi Grand Prix-nagydöntőbe, hanem egyúttal egy fontos állomása a téli olimpiai felkészülésnek is. Ezzel a céllal várta a japánok szupersztárja, Yuzuru Hanyu is a tokiói versenyt, és nagyjából mindenki biztosra is vette, hogy a srác elkápráztatja idén is a nézőket. November elején azt nyilatkozta, hogy "az a legnagyobb vágyam, hogy megugorjam a négyfordulatos axelt az NHK Trophy-n", de a sors - és egy edzésbaleset - nem így akarta. Hanyu rosszul landolt, nem tudni még, mennyit kell kihagynia (és a sorozatban harmadik olimpiai arannyal kapcsolatos álmai is szertefoszlottak-e), de az biztos, hogy Tokióban ezen a hétvégén nem láthatjuk a jégen.
Ami az egyik versenyzőnek balszerencse, az a többinek élete nagy lehetősége lehet: a verseny nyílttá vált, és egy percig sem kell aggódni, a trónkövetelők már a küszöbön állva várják, hogy bizonyíthassanak. Ott van például az amerikai Vincent Zhou, aki két nagyobb győzelemmel (köztük a Skate America behúzásával) és egy jó adag önbizalomlökettel érkezett Tokióba, de ott van az a Shoma Uno is, aki a hazai közönség feltétlen támogatását élvezi.
World Championships
Megzuhant a "kvadraisten", nem tett csodát a világbajnokságon az amerikai szupertehetség
26/03/2022 17:26
https://i.eurosport.com/2021/11/12/3252946.jpg
A női mezőny sem tűnt éppen gyengének, a Skate America visszavágójának is lehetett tekinteni az NHK Trophy-t, az ottani legjobb négyből hárman ugyanis megérkeztek Tokióba. Daria Usacheva, Young You és Kaori Sakamoto szereplése így adott volt, hozzájuk csatlakozott két amerikai, a Skate Canadán ötödik Alysa Liu és Amber Glenn, viszont két nagy név, Rika Kihira és Alexandra Trusova sérülésre hivatkozva visszalépett.
Mindössze hét páros nevezett a versenyre, köztük volt viszont az Anastasia Mishina-Alexander Galliamov orosz duó, akik toronymagas esélyesként érkeztek Tokióba, bár egy orosz háziverseny keretében az Evgenia Tarasova-Vladimir Morozov páros azért előzetesen veszélyt jelenthetett a biztosnak tűnő aranyukra. A Skate Americán második helyezett japán páros, Riku Miura és Ryuichi Kihara a hazai versenyen is dobogós helyezésben reménykedett, bár az oroszok legyőzése közel sem tűnt egyszerű feladatnak.
Jégtáncban szintén egy orosz páros, Victoria Sinitsina és Nikita Katsapalov nézte ki magának jó előre az aranyat, de az amerikaiak remek jégtánc kettőse, Madison Chock és Evan Bates is képes olyan villanásokra, ami keresztbe tehet az oroszoknak. Ezen a versenyen jégre lép Kana Muramoto és Daisuke Takahashi, a korábban egyéniben világbajnok és olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó tavaly váltott jégtáncra, 35 évesen és ilyen eredményekkel egyedülálló, hogy meglépte a váltást, az pedig különösen pikáns, hogy a másik japán párossal, a Misato Komatsubara-Tim Koleto kettőssel versenyezhetnek a hazai közönség kegyeiért.
https://i.eurosport.com/2021/11/12/3252996.jpg

Ez történt pénteken

A nőknél a rövidprogramok előtt egyből szívszaggató jeleneteket láthattunk, a 2020-as junior világbajnok, Daria Usacheva a bemelegítés alatt rosszul érkezett egy ugrásból, először úgy tűnt, hogy nem olyan komoly a sérülés, de miután zokogva lejött a jégről, edzője a karjában kellett, hogy kivigye az öltözőbe. Azóta a Russian TV értesülései szerint nagyon úgy tűnik, hogy csípőtörést diagnosztizáltak nála.

Már a bemelegítésnél megsérült a 15 éves műkorcsolyázó sztár, ölbe kellett levinni a jégről

Az amúgy is foghíjas mezőny így kilenc versenyzővel állt ki, az előzetes várakozásoknak megfelelően Kaori Sakamoto ugrott az élre, szinte hibátlan teljesítménnyel és 76,56 ponttal. A Skate Americán csupán a negyedik helyen végzett, mert a tripla flip-tripla toeloop kombinációját csak egy dupla-triplával tudta megugrani, de itt nem okozott neki gondot, sőt.

Kaori Sakamoto - NHK Trophy

Fotó: AFP

"Úgy mentem bele, hogy megpróbáltam tényleg mindent beleadni. Többé-kevésbé hiba nélkül ment már az edzéseken, úgyhogy elég nyugodt tudtam maradni az elejétől a végéig" - mondta. "Úgy érzem, jól alakulnak a dolgok."
Sakamoto a Gladiátor zenéjével készült, amit múlt héten már hallhattunk egy Grand Prix-győztes programban, akkor Yuma Kagiyama választotta a torinói Grand Prix-n, és hát... eléggé bevált, a hetedik helyről ezzel a produkcióval ugrott az élre.
A második helyen Mana Kawabe végzett, aki a saját eddigi legjobbját nyolc ponttal(!) javította meg, 73,88 ponttal várja a folytatást. Azt nyilatkozta, hogy még magát is meglepte, hogy a második helyen áll, minket, nézőket mondjuk, nem lepett meg annyira, egyrészt, mert láttuk, hogy a nők közül csak ő ugrott tripla axelt, másrészt félelmetesen gyönyörű produkcióval készült.

Elképesztően gyönyörű programmal nyerte a rövidprogramot Kaori Sakamoto

A többiek kicsit bukdácsoltak, Liu és Young is elesett a nyitó tripla axel közben, így majdnem 10 pontos hátrányban várják a folytatást.
Shoma Uno a férfiaknál két négyfordulatost is ugrott, így nem is annyira meglepő, hogy 102,58 ponttal az élen végzett Vincent Zhou és a dél-koreai Cha Jun Hwan előtt. Ennek ellenére a japán srác nem volt elégedett a produkciójával, azt nyilatkozta, az akaraterős hiányzott belőle most.
"Nem arról van szó, hogy összességében jó vagy rossz a teljesítményem. Egyszerűen nem tetszik, ha a triplát tervezek, de csak egy dupla jön össze" - mondta utalva a hibára, amikor a négyfordulatos toeloop-tripla toeloop kombinációt elrontotta. "Ez egy olyan ugrás, amit tudom, hogy meg tudok csinálni, úgyhogy ez valahol csalódás. A holnapi szabadprogram kétszer olyan nehéz lesz, mint a rövidprogram, úgyhogy muszáj lesz a legjobb formámat hoznom."
Zhou egy négyfordulatos lutz-tripla toeloop kombinációt villantott, de egy négyfordulatos salchow és egy tripla axel is belefért neki, 99,51 pontot ért el, ami eddig a szezonban a legjobbja.
A férfi rövidprogramban ismét láthattuk az olasz Matteo Rizzo zseniális előadását (amit egyébként a Budapest Trophy-n is megvillantott), az előadás pedig a japán nézőknek is szinte azonnal nagy kedvence lett. Az olasz fiú az Eurovízió-győztes Måneskin zenekar zenéjére korcsolyázott. Amint megszerezzük a felvételt, azonnal mutatjuk! Addig egy kis ízelítő a Finlandia Trophy-ról, ahol szintén meglovagolta az év egyik legnagyobb olasz sikertörténetét.


A párosoknál a várakozásoknak megfelelően oroszok vannak az első és a második helyen is, a rövidprogramban a Mishina-Galliamov kettős végzett az élen 78,40 ponttal, Tarasováék 75,78 ponttal vannak a nyomukban.
A jégtáncosoknál Sinitsináék 86,33 ponttal végeztek az élen, de az amerikai Chock-Bates kettős ott van a nyomukban 86,02 ponttal. A japán miniversenyt megnyerte Daisuka Takahashiék párosa, 70,74 ponttal ugyan csak a hatodik helyen végeztek, de az élményre azt mondták, megfizethetetlen volt.

Joe Cocker-slágerrel arattak a vb-címvédő oroszok Japánban

Az NHK Trophy-t az Eurosport közvetíti, a rövidprogram már visszanézhető az Eurosport Playeren, szombaton pedig 8.40 és 11.35 órakor a női és férfi szabadprogrammal élőben jövünk!
Forrás: KyodoNews, France24, ISU
World Championships
Fergeteges Bolero-kűrrel ért fel a csúcsra Shoma Uno a világbajnokságon
26/03/2022 14:54
World Championships
Hibátlan kűrrel ért fel a csúcsra az olimpiai bronzérmes japán lány
25/03/2022 21:30