Az elmúlt évek nagy világversenyeit, a 2018-as vb kivételével, egyaránt tizenéves versenyzők nyerték a női mezőnyben, és az idei világbajnokságon is kisebb meglepetésre lenne szükség ahhoz, hogy ne folytatódjon ez a sorozat. Többször felmerültek olyan hangok, hogy a felnőtt mezőnyben való induláshoz szükséges életkort két évvel meg kellene növelni, maga a Nemzetközi Korcsolyaszövetség is tárgyalni fogja a kérdést következő nyári kongresszusán. A 2014-ben olimpiai bajnoki címet szerző, majd utána nem sokkal vissza is vonuló Adelina Sotnikova támogatna egy ilyen reformot.


Az utóbbi időszakban többször felmerült a kérdés, nem lenne-e célszerű feljebb vinni a felnőtt mezőnyben történő induláshoz szükséges korhatárt. A nőknél ugyanis egyre nehezebb dolga van az idősebb, értsd 20 év körüli versenyzőknek, a 13-14 éves lányok pedig gyakorlatilag alig várják, hogy betöltsék 15. életévüket, és a junior mezőnyből átmehessenek a felnőttbe, ahol rögtön le is szorítják az egy-két évvel idősebb riválisokat a dobogó tetejéről. A Norvég Korcsolyaszövetség 2020 végén állt elő egy olyan javaslattal, hogy 17 évre kellene növelni a korhatárt. Az elképzelés kapcsán sokan osztották meg véleményüket, legutóbb Adelina Sotnikova egy orosz hírlap hasábjain fejezte ki gondolatait a téma kapcsán.

000_DV1667399.jpg

Fotó: Eurosport

Grand Prix Espoo
A "kvadraisten" Európát is meghódíthatja - kövesd élőben a finnországi Grand Prix versenyt
TEGNAP - 16:19
Sotnikova személyesen tapasztalta meg, milyen nagyon fiatalon odaérni a legjobbak közé, majd pár éven belül kiégni. 2014-benSochiban17 évesen hazai pályán olimpiai bajnoki címet szerzett. Győzelme hatalmas hullámokat kavart, sokak szerint elcsalták a pontozást, és a hazai pálya előnye miatt hozták ki őt győztesnek, valójában a címvédő Yuna Kimnek járt volna az olimpiai bajnoki cím. Mint Sotnikova elárulta, azóta is folyamatosan kap fenyegető leveleket a dél-koreai szurkolóktól. Az orosz korcsolyázó pályafutása gyakorlatilag véget is ért az olimpia után, sérülések hátráltatták, s a világversenyekre utazó orosz keretbe sem tudott beférni, ezért 2020 márciusában hivatalosan is bejelentette visszavonulását, de utoljára 2016-ban versenyzett. Helyette gálaműsorokban lép fel, vagy orosz televíziós műsorokban szerepel. Ezúttal pedig a korhatárkérdésről fejtette ki véleményét.
A Norvég Szövetség a tavalyi év végén felvetette, hogy a női korcsolya korhatárát 17 évre kellene emelni, forró viták követték ezt. Leültem, hogy összeírjam az előnyeit, hátrányait, és végül arra jutottam, ha egyedül rajtam múlna a döntés, én arra szavaznék, hogy növeljék a korhatárt. Elmagyarázom, miért!”- kezdi sorait az olimpiai bajnok.
Először is, ez lehetővé tenné a versenyzők számára, hogy kitolják pályafutásuk végét. Nem történne meg, hogy valaki 15-16 évesen megvillan, megnyeri az olimpiát, majd vissza is vonul. Meg kell érteni, hogy egy korai visszavonulás a sporttól nagyon megterhelő és kifullasztó pszichésen. Azt mondod magadnak: "nem csinálom, képtelen vagyok rá, nem vagyok akkora zseni a korcsolyában, mint ahogy eddig gondoltam".

Sotnikova egy gálaműsorban

Fotó: Eurosport

Én magam is keresztülmentem ezen. Mikor az egészségügyi problémáim miatt rájöttem, hogy nem tudok többé visszatérni a sportba, igazi rémálomként éltem ezt meg. "Ennyi volt, vége az életemnek." Különösen szomorú volt, hogy többé már nem élhetem át azokat az érzelmeket, melyek egy hivatalos verseny közben elárasztanak. Persze vannak gálaműsorok, de ezeket nem lehet összehasonlítani egy Európa-bajnoksággal, világbajnoksággal, Grand Prix-döntővel, olimpiával meg pláne!
Közben ott lebeg a szemem előtt Liza Tuktamysheva példája, aki makacsul követi az álmait, 24 évesen is a világ egyik legerősebb korcsolyázója. Megannyi nehézségen ment keresztül pályafutása során, de Liza mégsem adta fel, személyiségének és tudatosságának köszönhetően túljutott mindenen. Nagyon remélem, hogy harmadik próbálkozásra végre kijut az olimpiára. Ezt Lizánál senki sem érdemelné meg jobban.
Tudja, milyen fiatalon berobbanni, szereti az életet- 23 évesen felvenné a harcot a tizenévesekkel a világbajnok | Eurosport
Némi meglepetésre a 2015-ös világbajnok, Elizaveta Tuktamysheva nyerte a hétvégén rendezett oroszországi műkorcsolya Grand Prix női versenyét. A 23 éves korcsolyázónő csodálatos előadásmódja mellett technikailag is erős programokkal rendelkezik, és megpróbálja megdönteni a tizenéves lányok uralmát. A koronavírus-járvány miatt a tavalyihoz hasonlóan idén is csonka lesz a műkorcsolyázók szezonja.
Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy Liza és Carolina Kostner, aki szintén hosszú-hosszú éveken át ott volt a legjobbak között, nem nyertek olimpiát. Egyikőjük sem tapasztalta meg azt a gigantikus nyomást, mely egy olimpiai bajnokot sokszor bukásra ítél.
Vegyük Evgeny Plushenkót! Amíg úgy érezte, hogy senki sem tud vele konkurálni, korcsolyázott. Mikor Yuzuru Hanyu és más, komoly technikai elemekre képes versenyzők feltűntek, Zhenya ( Plushenko beceneve – szerk.- ) látta, hogy többé már nem képes harcban lenni velük, és bejelentette a visszavonulását.
Megértem őt. Aki győzelemhez szokott, nem fogja beérni második vagy harmadik helyezésekkel. El sem tudjátok képzelni, milyen nehéz azt feldolgozni, hogy tegnap még te voltál a legjobb a világon, ma meg semmit sem érsz. Ezért van az, hogy női műkorcsolyában, ahol már a juniorok között is ádáz verseny zajlik, az olimpiai bajnokok ilyen gyorsan befejezik pályafutásukat.
Még egy érv amellett, hogy növeljék a korhatárt, az, hogy a lányok nem lennének rákényszerítve, hogy ilyen fiatalon elérjék teljesítményük csúcsát. Lehet, hogy ez egy kicsit lelassítaná a technikai fejlődést, de megőrizné a fiatal korcsolyázók egészségét, és megvédené őket a rengeteg sérüléstől. Manapság a szupernehéz elemek üldözése során néhány edző egyszerűen "megöli" a gyerekeket.
Megérkezett a következő, már majdnem repülő tinédzser | Eurosport
November közepén, a junior Orosz Kupa kazanyi állomásán egy 13 éves moszkvai tinédzser lány, Sofya Akatyeva lett az első orosz műkorcsolyázó, aki bemutatott a programjában két rendkívül bonyolult ugrást: két négyfordulatost (egyet kombinációban) és egy tripla axelt.
Véleményem szerint, kell lennie néhány korlátozásnak. Most már én is edző vagyok, és bajnokokat akarok nevelni. De mindig gondolni fogok a sportolók egészségére, ahelyett, hogy arra tanítanám őket, hogy ötfordulatosokat ugorjanak bármi áron. Túl magas lehet az ár, olyan károkat okozhatsz a versenyzőidben, melyek egy egész életre károsíthatják őket.  
Természetesen a korhatár átvizsgálása komoly módosításokat jelentene az edzésprocedúrát illetően, s nem szabad elfeledkezni a pubertáskorról sem. A lányok nőnek, a testük és korcsolyázásuk változik. Amit 14-15 évesen könnyen megcsinálnak, jóval nehezebb 19-20 évesen. De ez az edzők feladata, az ő dolguk mindent pontosan kikalkulálni, hogy a versenyzők ne csak a juniorok, hanem a felnőttek között is ragyogjanak.

Sotnikova maga is edzőként tevékenykedik

Fotó: Eurosport

A mostani olimpiai ciklus során már nem változtatnak a formátumon. Ha új szabályok lépnek életbe, az csak a 2022-es pekingi olimpia után történhet meg. Azt mondják, azzal is magyarázható ez a lehetséges reform, hogy Európa és Amerika unja már, hogy minden női versenyt az oroszok nyernek. Ez az indoklás eléggé hihető.
De ha a Nemzetközi Korcsolyaszövetség a nyári kongresszusán bevezeti a korhatár megemelését, az nem érintené a nemzetközi egyensúlyt. A Japánból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkező versenyzők felzárkózhatnak, de nehezen konkurálnának az orosz versenyzőkkel. A mi lányaink nagyon erősek, 14 és 17 évesen is ők uralnák a mezőnyt.”
via sport-express.ru
Mûkorcsolya
Egy műkorcsolyázó két élete – a visszavonulás helyett jött az újratervezés és a siker
21/11/2022 - 20:56
NHK Trophy
A világbajnok elkényeztette a hazai közönséget, mégsem volt elégedett a győztes kűrjével
19/11/2022 - 21:15