Közel egy év után rendeztek újra versenyt a kanadai műkorcsolyázók számára, egészen szokatlan módon, virtuálisan. A versenyzők saját edzőpályájukon mutatták be programjaikat, melyeket kamerák rögzítettek, a bírók pedig később, egy online közvetítés során élőben értékelték a produkciókat. 


A jég készen áll, de sem bírók, sem nézők nincsenek a környéken. Úgy tűnik, mintha csak egy átlagos edzés lenne, pedig nem, ezúttal tétje van az előadásoknak. Ezt a helyzetet élhették át a kanadai műkorcsolyázók az elmúlt hetekben.
Kanadában rendkívül szigorúak a járványügyi szabályozások, így március óta nem rendeztek korcsolyaversenyt, többek között a tavaszra kiírt montreali világbajnokság és az októberi Skate Kanada is elmaradtak. Ez komoly hátrány a nemzetközi konkurenciával szemben, hiszen Oroszországban rengeteg verseny volt a járvány ellenére is, de Kínában, az Egyesült Államokban és Japánban sem maradt el a Grand Prix-viadal. Azért, hogy a kanadai korcsolyázók újra lehetőséget kapjanak, olyan virtuális eseményt hoztak létre, mely nem ütközik a járványügyi előírásokkal. A korcsolyázók saját edzőhelyszínükön mutatják be programjaikat, ezeket egy videós stáb felveszi, majd a Skate Kanada honlapján levetítik őket, és a bírák ekkor kezdik meg a pontozást.
Mûkorcsolya
Tovább húzódik Valieva doppingügye
16/05/2022 11:12
A versenyek egy részét, a párosok, a junior lányok és fiúk küzdelmeit múlt pénteken már le is játszották, a SkateCanada.ca honlapon lehetett megtekinteni a produkciókat. A jégtánc-, illetve a női és férfi versenyt jövő hétvégén, január 15-17. között pontozzák.
Did you miss all the action from the first weekend of #Challenge21? Don’t sweat it, we saved all the videos for you! Click the link below to watch the magic.➡️https://t.co/d70ayHzRJ9 pic.twitter.com/sAUNjeMleV— Skate Canada / Patinage Canada (@SkateCanada)
A korábban elkészült felvételek pontozása élőben zajlik. A szabályok szerint a korcsolyázóknak csak egyetlen lehetőségük volt, hogy megfussák programjaikat, ezt követően nem lehetett újra próbálkozni, vagy korrigálni. A produkciók alatt csak az edzők, a kamerások és a szabályok betartását ellenőrző hivatalos személyek lehettek a jég mellett.
A műkorcsolya egyik alapja, hogy a versenyzők a bírók és a nézők előtt próbálnak minél szebben futni, és jó benyomást kelteni. A virtuális viadal pont ezt az élményt veszi el. Egészen furcsa helyzet, hogy egy kamera helyettesíti a publikumot, és csak hetekkel később születik meg az eredmény. A korcsolyázók véleménye eltérő. Van, aki úgy érzi, ez így nem is igazi verseny, de olyan sportoló is akadt, akinek élő közönség nélkül is átjött a versenyhelyzet.
A jégtáncban világbajnoki hatodik, a Négykontinens Bajnokságról három éremmel rendelkező Piper Gilles és Paul Poirier hetekkel ezelőtt mutatták be programjaikat, pontszámukat a jövő héten kapják meg. A furcsa helyzetben is érezték, hogy nem edzésen vannak, hanem nagyobb most a tét.
„Éreztem a jégen, hogy ez egy verseny. Visszatért az izgalom, a lábak elnehezedése, a görcsölő boka, minden, amit megtapasztalsz egy verseny előtt. Pont olyan volt, mintha egy jégcsarnokban, nézők előtt csináltuk volna ugyanezt. A tested és az agyad azonnal reagál a helyzetből adódó nyomásra”
- vélekedett Piper Gilles.
„Sőt, azzal, hogy voltak kamerák, és néhány elöljáró a szövetségtől, a test automatikusan idegessé vált, emlékezett a versenyhelyzetre, úgyhogy tényleg olyan volt ez, mint egy verseny”- tette hozzá. 

Gilles-Poirier.jpg

Fotó: Eurosport

A szintén korábbi világbajnoki hatodik, kétszeres kanadai bajnok Kirsten Moore-Towers és Michael Marinaro páros hölgytagja teljesen eltérően vélekedik erről. Szerinte a kamerák előtt korcsolyázás egyáltalán nem tudja helyettesíteni az élő versenyeket.
„Pályafutásunk utolsó éveiben járunk, szeretnénk versenyezni, úgy, ahogy megszoktuk: nézőkkel és mindennel, ami izgalmassá teszi ezt számunkra” -
mondta el Moore-Towers
. - „A virtuális esemény remek, és boldogok vagyunk, hogy kitalálták ezt. De hiányoljuk a rajongókat, a kölcsönhatásokat, és azt, hogy szemkontaktusba kerüljünk a bírókkal, lássuk a visszajelzéseket, miután befejezzük a programot, és megkapjuk a pontszámunkat. Ez így most nagyon bizarr. Nem azt akarom mondani, hogy nem vagyunk hálásak ezért a lehetőségért, de azért elég nagy szívás, csak hogy sokatmondóan fogalmazzak.”

kanadai-páros.jpg

Fotó: Eurosport

Moore-Towers és Marinaro már megkapták az eredményüket. Annak ellenére is nagy fölénnyel nyerték meg a párosok viadalát, hogy mindössze három hetük volt felkészülni. Megpróbáltak úgy korcsolyázni, hogy közben azt képzelték, az üres jégpálya helyett telt ház előtt futnak. Közel egy év kihagyás után örültek, hogy visszatérhettek, de ilyen körülmények között kissé keserédes volt számukra ez a győzelem.
A versenynek van egyébként tétje, ezáltal lehet kvalifikálni a februárra tervezett kanadai bajnokságra. Az egyelőre még élő eseményként van feltüntetve, de könnyen előfordulhat, hogy a bajnokságra is virtuálisan kerül sor. Egy évvel a 2022-es pekingi téli olimpia előtt különösen nagy kihívás ez a kanadai korcsolyázók számára.
via The Star
Mûkorcsolya
Fontos korlátozás jöhet a műkorisoknál már a következő olimpián
03/05/2022 09:22
Mûkorcsolya
A korcsolyázók sem szeretnék az oroszokat a soraikba látni
25/04/2022 13:22