Épp egy év van hátra a soron következő a téli olimpiáig, Meryl Davis, olimpiai aranyérmes jégtáncos segítségével tekintette át az 

Olympic Channel

, hogy állnak az Egyesült Államok műkorcsolyázói a felkészüléssel, és mire számíthatunk az olyan nagyágyúktól, mint mondjuk Nathan Chen vagy Alysa Liu.

A 34 éves, kétszeres világbajnok és Szocsiban olimpiai aranyérmes Meryl Davis igazából pont azt fogja csinálni egy év múlva ilyenkor, mint mi: a kanapéjáról nézi majd a közvetítést az olimpiáról. 
Grand Prix Espoo
A "kvadraisten" Európát is meghódíthatja - kövesd élőben a finnországi Grand Prix versenyt
25/11/2022 - 16:19
„Különös élmény ez most nekem, ex-olimpikonként. Amikor benne vagy, akkor az az életed, tudod, mik a céljaid és mire kell összpontosítanod. De most, ahogy látom ezeket a nagyszerű sportolókat, csak arra tudok gondolni, hogy nem tudom, hogy bírtam idegekkel, hogy voltam képes ennyire koncentrálni. Most, így kívülről nézve nagyon értékelem, amit csinálnak, elképesztő ez az elhivatottság" - mondta egy videóban az olimpiai játékok hivatalos Instagram oldalán
Ez az elhivatottság csak az egyik része a pekingi olimpiáig tartó hosszú és rögös útnak, amire rá kell lépniük most a sportolóknak. Davis az amerikai bajnokságot követően beszélt a látottakról, ami a törlések miatt az amerikai korcsolyázók számára a szezon első nagy versenye volt, de remélhetőleg azért nem az utolsó. A márciusi, stockholmi világbajnokság még benne van a naptárban, de olyat is láttunk már, hogy valamilyen sporteseményt az utolsó pillanatban halasztottak vagy töröltek el. 
„Óriási tiszteletet érdemelnek a sportolók, hogy ezekben a kihívásokkal teli időkben is kitartanak. Annyi minden történik a világban, mindenkinek nehéz, az élsportolóknak is. Ezek a műkorcsolyázók erőt tudnak majd meríteni az idénre halasztott tokiói olimpián versenyző sportolók történeteiből. A tokiói győzelmek lesznek a bizonyítékai annak, hogy le lehet küzdeni ezeket a borzasztóan nehéz időket.”
De hogy mi is történt január végén az amerikai bajnokságon? A kétszeres világbajnok, Nathan Chen megszerezte az ötödik hazai bajnoki címét a férfiaknál; Bradie Tennell három év után a második aranyát vitte haza a női mezőnyben, párosban Alexa Knierim és Brandon Frazier végeztek az első helyen, jégtáncban pedig immár háromszoros bajnok lett a Madison Hubbel-Zachary Donohue páros. 
„A 21 éves Nathan Chen helyszíntől, versenytől függetlenül mindig a legjobb formáját hozza, emiatt is óriási tiszteletet érdemel” – összegzett Davis. „Lehet, hogy nem korcsolyázott hibátlanul, de ez belefér, végül hazavitte az ötödik, egymást követő bajnoki címét, amire Dick Button óta, vagyis körülbelül hetven éve nem volt példa. Nathan művészileg és fizikálisan is mindig odateszi magát, már évek óta ez különbözteti meg őt a többiektől, hogy miközben 4-5 négyfordulatost is megugrik a programjaiban, igazán stílusosan teszi ezt, tökéletes egyensúlyba hozza a technikát a szépséggel.”
Vincent Zho két második hely után majdnem abbahagyta a versenyszerű sportot, de aztán maradt, és idén is megszerezte az ezüstérmet. Davis a „harc” szót emelte ki vele kapcsolatban, azt mondta, látja benne a küzdelmet, a tüzet, hogy mennyire el akarja érni a céljait. Nehéz dolga van Chen mögött, de úgy tűnik, végre megtalálta a saját útját, és ha azon halad, akkor képes lesz tovább fejlődni és akár az olimpián is számítani kell tőle jó eredményre. A férfiaknál harmadik helyen az a Jason Brown végzett, aki néhány hete szintén elgondolkodott a visszavonuláson, de teljesen új emberként tért vissza a jégre, és szintén az olimpiai szereplést tűzte ki magának célul. 
A női mezőnyt elemezve azt mondta Davis, hogy a most még csak 15 éves Alysa Liu számára csalódás lehet az idei eredmény, de ezt a versenyt mégis hatalmas sikerként kell értékelni. Nagyon nehéz volt a szezonkezdése, egy év alatt annyit nőtt, hogy szinte újra kellett tanulnia korcsolyázni, de Davis szerint most láthattuk először valóban felnőttként versenyezni Liut, ami elég jó előjel az olimpiára nézve. 
Bár párosban az Egyesült Államok nem igazán tartozott a világ élvonalába, tavaly márciusban Alexa Knierim és Brandon Frazier befejezték a közös munkát az addigi partnereikkel, egyesítették erőiket és most úgy tűnik, nem titkolt céljuk nyomot hagyni nemzetközi szinten is. Davis szerint nagyon jó volt látni őket együtt, szinte hihetetlen, hogy alig egy évnyi közös munka után ennyire jól össze tudtak csiszolódni. Alexa korábban a férjével korcsolyázott, akkor nyilvánvaló volt, hogy szavak nélkül is meg tudják érteni egymást, de most, Brandonnal rendkívül gyorsan megtalálták a közös hangot, és már most olvasni tudnak egymás mozdulataiból. 
„Úgy érzem, ők képesek lesznek messzire jutni együtt, alig várom, hogy lássam őket fejlődni a következő egy-két évben. Remélem, hogy a 2022-es olimpia után is folytatják majd. Te jó ég, de furán hangzik ez így... Azért mondom, mert tényleg úgy gondolom, hogy bennünk megvan a potenciál, hogy egy magasabb szintre emeljék az amerikai műkorcsolyázást.”
Férje depresszió miatt visszavonult, 29 évesen új partnerrel készül az olimpiára az amerikai korcsolyázó | Eurosport
Alexa Scimeca Knierim férjével, Chris Knierimmel nyolc éven át korcsolyázott együtt. A párosoknál többször megnyerték az amerikai bajnokságot, és csapatban olimpiai bronzéremig jutottak. Férje február végén befejezte pályafutását, Alexa azonban nem hagyta abba a versenyzést, új partnerrel, Brandon Frazierrel vágott neki az új szezonnak, és rögtön meg is nyerték az amerikai bajnokságot.
Davis a jégtáncról is beszélt; a Hubbell-Donohue páros kevesebb, mint két ponttal tudott nyerni Madison Chock és Evan Bates előtt. Mindkét csapat a dobogóért utazik majd Pekingbe, ráadásul együtt is készülnek, úgy néz ki, az amerikai csapat különösen nagy hangsúlyt fektet a jégtáncra. Davis azt mondta, visszavonulásuk óta egy hihetetlenül tehetséges és ambiciózus generáció tört be az amerikai jégtánc világába, és szerinte mindkét csapatban megvan a lehetőség, hogy érmet szerezzenek majd az olimpián. Mindkét páros másban erős, egymás után látni a programjukat különösen jó élmény, ráadásul az állandó versengés köztük folyamatosan jobb eredményekre sarkallja őket. 
Ha már jégtánc, a tavalyi év egyik meglepetéséről, Daisuke Takahashiról is szó esett, aki egyike annak a kevés profi műkorcsolyázónak, aki (egyéni) műkorcsolyáról váltott jégtáncra. Davis szerint ez egy bátor lépés volt, de mivel ő egy előadóművész, aki már most gyönyörű mozdulatokat tud bemutatni a jégen – és nem mellesleg hajlandó azt a rengeteg munkát beletenni a gyakorlásba, amit az egyéni versenyzésről a párosra váltás megkíván –  valószínűleg sikeres lesz. 
„Amikor a tehetség ilyen munkamorállal párosul, a csillagos ég a határ. Már most rajongok érte, és nagyon várom, hogy figyelhessem, ahogy megoldja ezt a kihívást.”
12 év után egy újabb olimpiai érem? Na és egy egész más versenyszámban? | Eurosport
Egy olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó (aki nem mellesleg hazája első világbajnoka), úgy döntött, hogy egészen új vizekre evez. Illetve nem evez, és valójában a víz továbbra is szilárd halmazállapotban marad: a 34 éves Daisuke Takahashi jégtáncosnak állt. 2014-es visszavonulása után pár évvel egyszer már megpróbált visszatérni a műkorcsolya elitjébe, de a sikerek nem jöttek úgy, mint korábban.
„Nem tudom, mit várhatunk a jövőtől, de azt tudom, hogy egy bizonyos fokig a sportközösség össze fog kovácsolódni, tanulni fogunk egymástól és egymás történeteiből.”
Tehát egy év múlva kezdődik a pekingi olimpia, a közösségi médiában már megjelent a #StrongerTogether jelmondat. „Ezekben az időkben, amikor olyan sok a kérdőjel, annyi váratlan eseménnyel kell megbirkóznunk, kulcsfontosságú, hogy azok az emberek, akikben megbízunk, ott legyenek mellettünk, segítsenek útmutatással, támogatással. Együtt erősebbek vagyunk” – emelte ki Davis.
„Azt gondolom, ezek a nagyon emberi pillanatok teszik az olimpiát, és magát a sportot is izgalmassá. A sportolók egymást is támogatják, most talán jobban, mint valaha, remélem, képesek lesznek megbecsülni ez az igazi bajtársiasságot.”
via olympicchannel.com
Mûkorcsolya
Egy műkorcsolyázó két élete – a visszavonulás helyett jött az újratervezés és a siker
21/11/2022 - 20:56
NHK Trophy
A világbajnok elkényeztette a hazai közönséget, mégsem volt elégedett a győztes kűrjével
19/11/2022 - 21:15