Ez egy borzalmas döntés, igazságtalan, nagyon kiábrándító. Minden ilyen döntésnek egy célja van: hogy az orosz korcsolyázókat elnyomja.
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) közzétette, hogy a 2022/23-as szezonban országonként hány versenyző indulhat a műkorcsolya Európa- és világbajnokságokon.
Az orosz csapat női, férfi, párosversenyben, valamint jégtáncban is három-három helyet szerzett az Európa-bajnokságra. Ezek azonban csak akkor tölthetők be, ha az orosz sportolók felfüggesztését addig feloldják. Ezek az opcionális helyek azonban nem számítottak újdonságnak, az viszont, hogy a világbajnokságon és a junior világbajnokságon Oroszország az összes helyét elveszette, már annál inkább. Ha úgy adódna, hogy vb-re feloldják a szankciókat, akkor is csak 1-1 hellyel számolhatnának, ugyanis, mivel a 2022-es versenyen nem vettek részt, így nem is szerezhettek további kvótákat.
Mûkorcsolya
27 évesen visszavonul a kétszeres olimpiai bajnok Yuzuru Hanyu
19/07/2022 09:27
A komolyabb ki- és fennakadások ezúttal elmaradtak, de azért voltak érdekes reakciók, mutatjuk, hogyan reagáltak az érintettek:
Alexander Kogan, az orosz szövetség főigazgatója: "Ami el van döntve, az el van döntve. Amíg nem engednek minket versenyezni, addig nincs miről beszélni."
Alexander Lakernik, az ISU tiszteletbeli alelnöke: "Sportolóink részt vettek a 2022-es Európa-bajnokságon, és ennek megfelelően, az eredményeknek köszönhetően minden elérhető helyet megkaptak. Mivel nem voltunk ott a vb-n, így csak egy hely jár.Ha nem jutunk ki az Európa-bajnokságra, akkor egy év múlva ott is csak egy helyünk lesz. Oroszország viszont természetesen harcolni fog a helyek visszaszerzéséért, vagy így, vagy úgy."
Tatjana Tarasova, műkorcsolya-edző és a műkorcsolya-válogatott nemzeti tanácsadója: "Ez önkényesség. Természetesen megtámadhatjuk a döntést, de nem lehet tudni, mit lehet ezzel elérni."

Tatiana Tarasova (balra) és Alexei Yagudin korábbi műkorcsolya sztár kommentátorként az orosz műkorcsolya bajnokságon 2018. december 20-án Szaranszkban, Oroszországban.

Fotó: AFP

Irina Rodnina, orosz politikus, ex-műkorcsolyázó: "A vb csak jövő év márciusában lesz. Ami az esélyeket illeti, hogy esetleg peres úton visszaszerezzük a helyeinket? Annyit mondhatok: rajta vagyunk az ügyön.
Ha visszaengednek minket, akkor lehet szó a részletkérdésekről,, hogy hány helyet kapunk. De először az a kérdés, ott lehetünk-e egyáltalán. Sajnos a helyzet jelenlegi állása szerint, nem hiszem, hogy sikerül."
Natalia Bestemianova, ex-jégtáncos: "Ez előre látható volt. Nem engedtek be minket a 2022-es világbajnokságra. A szabályok szerint pedig lenulláznak mindent, ha valaki nincs jelen a versenyeken.
A sportolóinknak edzeniük kell, és fel kell készülniük az olimpiára. Remélem, hogy oda azért beengednek minket.
A lényeg az, hogy az olimpiára a lehető legtöbb helyünk legyen, úgyhogy számunkra az a legfontosabb, hogy jövőre versenyezhessünk, amikor azokról a kvótákról döntés születik.
Fel kell nézni azokra a sportolókra, akik kemény időkben megbirkóztak a nehézségekkel, most ilyen időszak van.

Kamila Valieva

Fotó: Getty Images

Tatiana Mishina, műkorcsolya-edző, a szovjetek korábbi versenyzője: "Szerintem ez egy rossz döntés, igazságtalan. Nagyon kiábrándító. Minden ilyen döntésnek egy célja van: hogy az orosz korcsolyázókat elnyomja."
Ha a helyzet megváltozik, újra visszanyerjük a helyeket, de ez nagyon nehéz lesz. Sokkal erősebbnek kell lennünk, de nem mindig lehetséges.."
Evgeni Rukavitsin, műkorcsolya-edző: "Sajnálatos, hogy olyan döntés született a világbajnoki helyek számáról, aminek semmi alapja nincs."
Nem azért nem vettünk részt a 2022-es világbajnokságon, mert nem akartunk. Az ISU vezetősége a NOB ajánlásának megfelelően döntött úgy, hogy eltávolít minket.
A világbajnokságról rajtunk kívülálló okok miatt maradtunk le, így a helyes és a logikus döntés az lenne, ha meghagynánk azokat a kvótákat, amelyekkel a felfüggesztés előtt rendelkeztünk."
Maria Butyrskaya, ex-műkorcsolyázó: "Ez természetesen tragédia a lányaink számára. Kiderült, hogy csak egyiküknek lesz lehetősége részt venni a világbajnokságon.
Másrészt bevezettek egy korhatárminimumot, így legalább továbbra is lesz lehetőségük bizonyítani, nem kell attól tartaniuk, hogy 15 éves versenyzők lépnek majd a helyükbe.
De az olimpia még előttünk áll, és egyelőre az sem világos, hogy az oroszok ott indulhatnak-e majd. Pedig a versenyzőink menni akarnak: dolgoznak, verejtéket és vért izzadva edzenek a céljukért, de önhibájukon kívül elveszíthetik az álmukat.Marad a türelem és a remény. A jelenlegi helyzet nem tarthat örökké."

Anna Shcherbakova

Fotó: Getty Images

Az ISU még augusztus elején nyilvánosságra hozta a Grand Prix-naptárát is, de egy állomás helyszínéről még nem döntöttek. Oroszország és Fehéroroszország az ukrajnai háború miatt nem rendezhet műkorcsolya- és jégtáncversenyeket, Kína pedig a covid-helyzet miatt esett ki, ismét.
A szankció érintette a Rostelecom Kupát, a Grand Prix-sorozat novemberi állomását, melyet 1996 óta minden évben megrendeztek Moszkvában vagy Szentpéterváron, illetve legutóbb Szocsiban. Mondani sem kell, itt sem indulhatnak orosz sportolók.
"Az Ukrajnában zajló háború, és a Kínában romló Covid-19 egészségügyi helyzet miatt az ISU műkorcsolya Rostelecom Kupa (RUS) és a kínai GP nem rendezhető meg a tervek szerint" - áll az ISU közleményében.

Műkorcsolya, 2022-23-as Grand Prix-naptár

  • Október 21-23., Skate America, Norwood, Massachusetts
  • Október 28-30., Skate Canada, Mississauga, Ontario
  • November 4-6., Francia GP, Angers
  • November 11-13., még meghatározásra váró város
  • november 18-20., NHK Trophy, Szapporo, Japán
  • november 25-27., Finn GP, Espoo
  • december 8-11., döntő, Torino, Olaszország
forrás: fs-gossips.com, rsport, matchtv.ru, sport-express.ru
Mûkorcsolya
A 17 éves korhatár nem a tini korcsolyázókat védi, inkább az őket kihasználó barbárokat állítja meg
08/06/2022 11:47
Mûkorcsolya
Tutberidzének fájhat a legjobban a korcsolyázó szövetség szabálymódosítása
07/06/2022 10:37