Harmadik felvonásához érkezett a 6 állomásból álló műkorcsolya- és jégtánc grand prix sorozat. A 12 nemzet színeiben induló 54 versenyző (11-11 egyéni versenyző, 8 páros és 8 jégtáncos pár) 180.000 amerikai dollár összdíjazásért és a grand prix döntőbe jutásért száll harcba Sanghajban november 7-8-án.

Nam Nguyen (CAN

Fotó: Eurosport

FÉRFIAK
Mûkorcsolya
Visszavonult az olimpiai bajnok páros
04/05/2021 13:07
A verseny legnagyobb esélyese a világ- és olimpiai bajnok japán Yuzuru Hanyu, aki a szezonban először mutatkozik be új programjaival. Hanyut világbajnok edző (Brian Orser) és világbajnok koreográfusok (Jeffrey Buttle és Shae-Lynn Bourne) segítik ebben a szezonban is. Érdekesség, hogy a múlt heti kanadai versenyen aranyérmet szerző honfitársa, Takahito Mura is Az operaház fantomjára futotta szabadprogramját, ahogy majd Hanyu ezen a versenyen.
A márciusi világbajnokság óta szintén nem láttuk versenyezni az orosz Maxim Kovtunt, aki Bolero rövidprogramját és a Muse zenekar dalára koreografált kűrjét elsőként itt mutatja majd be. Felkészülése sorozatos korcsolyaproblémája miatt nem folyt zavartalanul, ám edzői nyilatkozata alapján remek formában érkezik a versenyre. Elena Buianova és Tatiana Tarasova mellett ettől az évtől már Maxim Zavozin jégtáncos is segíti felkészülését, aki korábban Hoffmann Nórával magyar színekben versenyzett.
Érmes reményekkel léphet jégre még az említett két versenyzőn kívül a kínai Han Yan is, aki a tavalyi sorozatban egy 1. és 4. hellyel kvalifikálta magát a grand prix döntőbe. Külön figyelmet kap majd a hazai pályán versenyző 18 éves korcsolyázó, mert legnagyobb honfitárs riválisa, Nan Song visszalépett a versenytől és helyette a jóval szerényebb képességű Yuhang Guan léphet majd jégre Sanghajban.
A férfi mezőny legfiatalabbik versenyzője, a kanadai Nam Nguyen szintén éremért küzdhet, hisz a két héttel ezelőtti amerikai viadalon bronzérmet akasztottak a nyakába. Számára tehát adott az esély, hogy a grand prix döntőbe kerüljön, melyet december második hetében rendeznek Barcelonában.
Érdemes lesz még figyelni a nizzai versenyen ezüstérmet szerző japán Tanakara, vagy a milánói Lombardia Trophy-n aranyérmes amerikai Dornbushra.
A férfi mezőny az amerikai Joshua Farris visszalépése miatt nem lesz teljes, csak 11 résztvevővel zajlik majd a verseny.

Elizaveta Tuktamysheva (RUS

Fotó: Eurosport

HÖLGYEK Erős a felhozatal a hölgyeknél, hisz elsővonalbeli versenyzők érkeznek az Egyesült Államokból, Oroszországból és Japánból is a Cup of China-ra.
A regnáló Európa bajnok, világbajnoki ezüstérmes Julia Lipnitskaya az előző szezon kiugró tehetsége először versenyez a szezonban. A nyári felkészülése nem volt éppen zökkenőmentes, sokáig ment a huzavona a programjai körül (bővebben ITT), ám végül ismét Ilia Averbukh-ra bízta magát és egy Rómeó és Júlia kűrt koreografáltatott magának.
Honfitársnője, Tuktamisheva azonban hátfájdalmai ellenére már három nemzetközi versenyről hozott el aranyérmet és szerzett egy ezüstérmet is a szezon első grand prix versenyén, Amerikában. Alexei Mishin tanítványának kisebbfajta mélyrepülés után szerencsére stabilizálódtak ugrásai, minden triplája, valamint a tripla Toe-Loop – tripla Toe-Loop kombinációja is kifogástalanul megvan neki versenyről versenyre. Ha itt most jól szerepel, 2011 és 2012 után ismét grand prix döntőbe kerülhet.
A tavalyi szezon végén felröppentek olyan hírek, hogy a japán Kanako Murakami, aki épp a verseny idején tölti be 20. életévét, visszavonul. Szerencsére ezek a hírek nem bizonyultak igaznak, bár nem elképzelhetetlen az sem, hogy a japán szövetség kérésére (nyomására) folytatja a korábbi junior világbajnok, aki eddig Mao Asada és Akiko Suzuki árnyékában kellett, hogy versenyezzen. Most mellőle mindketten kiestek, hisz Asada biztosan kihagy egy szezont, Suzuki pedig végleg visszavonult az amatőr versenyzéstől. A japán szövetség számára nagy veszteség lett volna, ha egyszerre három klasszis is kiesik a versenyzésből. Noha az ország nem szenved hiányt feltörekvő tehetségekben, a húzónévre mindenképpen szükség van és ez most Murakami lehet.
Amerikából egyszerre három műkorcsolyázónő is érkezik, egyikük, Polina Edmunds idén tört be a hölgyek elitjébe azzal, hogy mind az olimpián, mind a világbajnokságon az első 10 között végzett élete első senior szezonjában. A szeptember elején, Salt Lake City-ben rendezett nemzetközi versenyt megnyerte és programjaiban két különböző tripla-tripla kombinációt is bemutatott.
A tavalyelőtti szezon egyik meglepetésembere volt a hazai pályán versenyző Zijun Li. A 17 éves tehetség tavaly serdülőkori változásai miatt visszaesett korábbi formájához képest, ám mostanra talán stabilizálni tudták ugrásait.
A kanadai nemzeti bajnokság kétszeres ezüstérmese, Gabrielle Daleman most debütál a grand prix sorozatban, bemutatkozása azért is kap külön figyelmet, mert az elsőszámú kanadai műkorcsolyázónő, Kaitlyn Osmond sérülése miatt visszalépni kényszerült a sorozat két állomásáról.
A férfiakhoz hasonlóan a női mezőny sem teljes, hiszen Kexin Zhang tegnap visszalépett és helyére nem nevezett meg új indulót a kínai szövetség.

Cheng Peng / Hao Zhang (CHN

Fotó: Eurosport

PÁROS
Noha az elmúlt évtized hangos volt a kínai párosok sikerétől, az utóbbi három világbajnokságon már nem állt kínai pár a dobogón és az olimpiai dobogóról is lecsúszott az azóta már visszavonult Pang / Tong kettős. Úgy tűnik ez a csendesebb időszak véget ér és a feltörekvő tehetségek hamarosan újra éremesőt hoznak Kínának. A Skate Canadán broznérmes Peng / Zhang párnak megvan az esélye, hogy ismét érmet gyűjtsenek be és a tavalyi szezonhoz hasonlóan kvalifikálják magukat a döntőre. Első senior grand prixjén vesz részt a Xiaoyu Yu / Yang Jin pár, akik az előző szezon során juniorban mindent megnyertek, amit csak lehetett: két grand prix versenyt, a grand prix döntőt és idén tavasszal a junior világbajnokságot is.
A frissen összeállt orosz Vera Bazarova / Andrei Deputat kettős már túl van két kisebb nemzetközi versenyen, ahol bronz- és ezüstérmet szereztek. Az Oleg Vasilievvel készülő kettős egyelőre még nem az a színvonal, amit a top orosz pároktól megszokhattunk. Elemeik nehézségi szintjével nincs is igazán probléma, a gondok a lány szóló ugrásaival vannak, melyekkel már akkoriban is küzdött Bazarova, amikor még Eb-érmeket gyűjtött Larionov partnereként.
Friss páros a kanadai Purich / Wolfe kettős is, akik ebben a felállásban egy hazai versenyen mutatkoztak be és értek el 4. helyezést október közepén. Ígéretes a kettős, ha csak azt vesszük, hogy kétféle szóló tripla ugrást tudnak, és kidobós ugrásnak a legnehezebb triplát, a Lutz-ot tették be a rövid- és kűrprogramjukba is.
Európát az oroszokon kívül a nizzai verseny aranyérmesei, az olasz Della Monica / Guarise kettős képviseli, akik két igen karakteres zenét választottak erre a szezonra: a rövidjüket a Prokofiev féle Hamupipőkére, kűrjüket A Zorro álarca filmzenére futják majd.

Maia Shibutani / Alex Shibutani (USA

Fotó: Eurosport

JÉGTÁNC 6 nemzet képviselői lépnek jégre jégtáncban a kínai grand prix-n, közülük is a három kínai kettős nem igazán rúghat majd labdába.
A verseny egyértelmű favoritjai a regnáló Európa- és világbajnok olasz Cappellini / Lanotte duó, akik egy edzőváltáson vannak túl és Igor Shpilbandtól átigazoltak Marina Zuevához, bár megtartották olasz edőzjüket Paola Mezzadrit és így felkészülésük Amerikában és Olaszországban is zajlik. Ez már a kilencedik versenyszezonjuk a seniorok között és idén gyakorlatilag elérték életük legjobb eredményeit. Velük kapcsolatban az a nagy kérdés, hogy van-e feljebb, folytatják-e újabb 4 évig, hogy az olimpiai dobogóra is felállhassanak? Ha viszont folytatják, márpedig folytatják, akkor tartható-e az a szint, amit az előző szezonban elértek?
Másodikként mindenképpen a frissen összeállt Ilinykh / Zhiganshin kettősről kell szólni, hiszen a világbajnokságot követően viharos gyorsasággal cserélt párt két orosz kettős. Az olimpiai bronzérmes Ilinykh / Katsalapov, valamint a seniorok között még csak tavaly berobbanó Sinitsina / Zhiganshin kettős párcseréje az egyik legmegdöbbentőbb hír volt a korcsolya iránt érdeklődők körében. A páros a fiú korábbi edzőpárosánál Alexeevánál és Kustarovánál kezdte meg az edzéseket nyáron, a koreografálásba a világbajnok Ilia Averbukh is besegített. Talán a leginkább várt eseménye az egész kínai grand prix versenynek az ő szereplésük, elsőként a rövid táncban Bizet: Carmenjére futnak majd.
A francia jégtánc Nathalie Pechalat és Fabian Bourzat, valamint Pernelle Carron és Lloyd Jones visszavonulásával nemzetközi szinten egyértelműen a Papadakis / Cizeron párra redukálódott. A fiatal pár gondolt egy merészet és nyáron áthelyezték székhelyüket Kanadába, ahol a korábbi kétszeres világbajnoki ezüstérmes Dubreuil / Lauzon kettős kezei alatt készülhetnek. Velük tartott edzőjük, Romain Haguenauer, aki Muriel Zazoui mellett Lyon-ban többek közt a világbajnok Delobel / Schoenfelder felkészülését is egyengette. Papadakisék junior világbajnoki ezüstérmüket követően a tavalyi szezonban kezdtek a seniorok között versenyezni, mérsékelt sikerrel. Az idei szezon viszont nagy kiugrást hozhat nekik, jó előjel mindehhez a felkészítő gárda és az októberi kanadai versenygyőzelmük is. Adagio kűrjük pedig nem kérdés, hogy a szezon egyik gyöngyszeme a jégtánc programok között.
Az amerikai Shibutani testvérpár idén a pozsonyi Ondrej Nepela versenyről már elhozott egy aranyérmet és a szezon első grand prix-jén, Amerikában ezüstérmesek lettek. Ez a mostani szereplésük azért különösen fontos, mert a grand prix döntőbe jutáshoz itt is dobogón kell végezniük, az is lehet, hogy nem lesz elég, ha csak a legalsó fokán. A 2011-es vb-bronzérmük óta eltelt években visszaestek egy kicsit, ám most hogy Massimo Scali otthagyta a Camerlengo-féle edzői csapatot és Cantonba ment Marina Zoueváékhoz, segítségére lehet Shibutaniéknak is, hogy újra magukra találjanak.
Éremért nem valószínű, hogy harcba szállhatnak majd a kanadaiak. Paul és Islam idén szerepeltek először a világbajnokságon és rögtön a 10. helyen végeztek. Jelenleg ők a 3. számú kanadai pár Waver / Poje és Gilles / Poirier mögött. Hogy edzőik, Krylova és Camerlengo mennyire favorizálják őket az edzéseken és a versenyeken, az egyelőre kérdéses, az mindenesetre biztos, hogy igen tehetséges páros, akik néhány éven belül az élvonalba kerülhetnek.
A teljes indulói listához KLIKK IDE!
A verseny pontozólapjához KLIKK IDE!
A versenyt az EuroSport2 élőben közvetíti:
November 7. péntek:
9:00 – 10:15 Jégtánc rövid tánc
10:30 – 12:00 Női rövidprogram
12:30 – 14:00 Férfi rövidprogram
14:30 – 15:45 Páros rövidprogram
November 8. szombat:
8:00 – 9:15 Jégtánc szabadprogram
9:30 – 11:30 Női szabadprogram
11:45 – 13:45 Férfi szabadprogram
14:00 – 15:30 Páros szabadprogram
November 9. vasárnap:
7:30 – 9:45 Gála
World Championships
Műkorcsolya: Nathan Chen kűrje
16/04/2021 11:32
World Championships
Műkorcsolya, Oszaka: Anastasia Mishina Alexandr
16/04/2021 07:22