Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elfogytak a jelzők: még egy esés sem tudta megakadályozni a "kvadraistent" a történelmi győzelmében

Gecsei Dina

Frissítve 12/12/2023 - 21:56 GMT+1

Az amerikai Ilia Malinin megnyerte a műkorcsolya Grand Prix döntőjét, és ezzel bebiztosította, hogy ő lesz a márciusi világbajnokság legnagyobb esélyese. A 19 éves versenyző 314,66 pontos összesített pontszámmal lett aranyérmes, 17,32 pont különbséggel megelőzve a japán Shoma Unót Pekingben. De nem ez volt az egyetlen extra a döntős produkciójában.

Még az esés is belefért - az amerikai szupertehetség ezzel a hihetetlen kűrrel nyert a döntőben

A "kvadraisten" Ilia Malinin ismét bebizonyította, hogy nem véletlenül találta ki magának ezt a becenevet: új, és szinte már hihetetlen egyéni csúcsokat felállítva nyerte meg a Grand Prix-döntőt. A japánok regnáló világbajnoka, Shoma Uno, és a 2022-es olimpiai ezüstérmes Yuma Kagiyama az ezüst- és a bronzérmet szerezte meg a férfiaknál a Grand Prix-sorozat utolsó állomásán.
Malinin csütörtökön már azzal történelmet írt a rövidprogramjával, hogy ő lett az első korcsolyázó, aki sikeresen teljesítette a négyfordulatos Axelt már a verseny ezen szegmensében. Korábban már elmondta, hogy eddig azért kerülte az ugrás végrehajtását, mert – szerinte – az alapértéke nem ér eleget (12,5 pont), és egy esetleges hibával túl sokat veszítene vele, de a héten úgy döntött, hogy nem vár tovább, és történelmet ír a kínai fővárosban.
„Mindenkit meg akartam lepni vele" – mondta. Ez sikerült, de meg is mutatjuk.
picture

Sporttörténelmet írt a "Kvadraisten", rövidprogramban mutatta be a négyfordulatos Axelt

Malinin a folytatásban sem fogta vissza magát, és elég nagyot kockáztatott a "Succession" című zenére előadott kűrjével is, ami tele volt négyesugrással. A 2023-as vb bronzérmese a nyitó kvadra Axeljébe ugyan belebakizott és elesett, de aztán elővett egy kvadra Lutz-tripla toe-loopot, aztán egy négyfordulatos Rittbergert, egy szintén kvadra Salchow-ot és egy toe-loopot, majd villantott még egy kvadra Lutz-Euler-tripla Salchow és egy tripla Lutz-tripla Axel kombinációt is. Őrület, tényleg, már leírva is.
Az amerikai korcsolyázó, aki korábban már landolt négyfordulatos flipet, most az első és egyetlen olyan korcsolyázó a világon, aki mind a hat ugrástípust be tudta mutatni versenyen négy fordulattal is.
A 19 éves versenyző 207,76 pontos egyéni csúcsot ért el a kűrjével, és 314,66 pontot gyűjtött, ami újabb egyéni csúcs lett a számára.
„Őszinte leszek, az esés után eléggé csalódott voltam" – mondta Malinin a verseny után. „Nagyon szerettem volna kijönni ide, és megmutatni mindenkinek azt a négyfordulatos Axelt. Még ha ez nem is történt meg, muszáj volt a program többi részére koncentrálnom, és túljutnom rajta.
Nem voltam biztos benne, hogy ez így elég lesz a győzelemhez, mert azt hittem, hogy az esés tényleg sok pontot elvesz. Eléggé meglepett, hogy milyen magas volt a technikai pontszámom, erre nem igazán gondoltam volna, hogy valaha is látni fogok ilyen magas pontokat. Viszont így, ezzel az eséssel, úgy gondolom, hogy a technikai pontszámban még sokkal többre is lehetőség van” – tette hozzá sejtelmesen.
picture

Ilia Malinin

Fotó: Getty Images

Annak ellenére, hogy a négyfordulatos Axelt eddig csak és kizárólag ő tudta megugrani versenykörülmények között a világon, nem az az elem volt az, ami miatt a leginkább aggódott, hanem a kvadra Rittberger.
„Ez volt az, ami miatt a legjobban aggódtam. Ez volt az első alkalom, hogy versenyen nekivágtam, méghozzá úgy, hogy néhány héttel ezelőtt egyáltalán nem volt jó még ez az ugrásom. Nagyon örülök viszont, hogy most itt, ekkora nyomás alatt is meg tudtam ugrani."
Ő lett az első amerikai a férfiaknál, aki meg tudta nyerni a Grand Prix-döntőt azóta, hogy az olimpiai bajnok Nathan Chen 2017 és 2019 között háromszor egymás után aranyérmes lett.
Ó, és ha már itt tartunk: Malinin – és családja – máshogy is történelmet írt: huszonöt évvel azután, hogy édesanyja, Tatiana Malinina 1999-ben (az 1998-99-es szezonban) megnyerte a GP-sorozat nagydöntőjét, a fiának is sikerült nyernie a versenyen, és aki arra tippel, hogy ez sem szokványos, jól gondolja.
picture

Ilia Malinin, Shoma Uno, Yuma Kagiyama a Grand Prix-döntőben

Fotó: Imago

Na de vissza a versenyhez, ahol egyébként Shoma Uno is kiváló teljesítményt nyújtott. A kétszeres világbajnok sem fukarkodott a négyfordulatos ugrásokkal, nála is voltak erős kombinációk és tökéletesre kivitelezett elemek, de mivel kissé lemaradva végzett a zenétől, kapott egy kis időbüntetést a kűrjére. A kétszeres olimpiai érmes Uno ennek ellenére a szezonbeli legjobbját érte el 191,32 ponttal, és összességében 297,34 pontot szerzett, amivel övé lett az ezüstérem.
„Szerintem elég erős volt a kűröm, de néhány elemében nem volt tökéletes. Ezzel véget ért a Grand Prix-döntő, és kicsit megkönnyebbültem" – osztotta meg Uno. „Elég boldognak érzem magam ebben a szezonban. Nagyon izgatott vagyok, hogy a többi korcsolyázóval versenyezhetek, akik magas színvonalúak, és együtt fejlődhetünk” – tette hozzá.
Yuma Kagiyama a "Rain, In Your Black Eyes" című számra bemutatott kűrjében inkább a triplák domináltak, a tervezett kvadra Salchow-ját csak duplára sikerült megugrania. A kétszeres vb-ezüstérmes japán a kűrjével csak a negyedik helyet kaparintotta meg, de az összesítésben a 288,65 pontjával meg tudta tartani a dobogós helyét, és ő vitte haza a bronzérmet.
„A rövidprogramhoz képest ma idegesebbnek éreztem magam a kűrben, és a kvadra Salchow-nál hibáztam. De vissza tudtam jönni, és a program többi részét jól teljesítettem" – nyilatkozta a 20 éves versenyző.
„Sok motivációt merítek a Grand Prix-szezonból, és láttam, hogy milyen területeken kell még dolgoznom a következő versenyeken" – tette hozzá.
Az Európa-bajnok francia Adam Siao Him Fa egy hibás rövidprogram után erős teljesítményt nyújtva 278,28 ponttal feljött a negyedik helyre a végső sorrendben, méghozzá úgy, hogy a kűrjével ő előzte meg Kagiyamát. A japán Kao Miura, aki pénteken és szombaton gyomorrontás miatt nem tudott edzeni, 261,53 ponttal az ötödik helyen végzett, míg a francia Kevin Aymoz egy nagyon fájdalmasnak tűnő eséssel a jégre került egy tripla Axel bemutatáskor, de mivel a program többi része is elég küzdelmesre sikeredett számára, a hatodik, utolsó helyen végzett végül (219,91 pont).
picture

Ilia Malinin

Fotó: Getty Images


Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés