Nem kell tovább várni, szerdától újra versenybe szállnak a világ legjobb korcsolyázói, jön a stockhomi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság, melyet az Eurosport élőben közvetít. Talán a jégtáncosoknál várható a legszorosabb verseny, a Victoria Sinitsina, Nikita Katsalapov kettős a mezőny egyik legnagyobb esélyese. Pedig borzasztóan nehéz hónapokat tudhatnak maguk mögött.


A tavalyi csonka szezon egyik legnagyobb meglepetését aratta a Victoria Sinitsina, Nikita Katsapalov duó, amikor az Európa-bajnokságon legyőzték a négyszeres világbajnok Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron kettőst. A franciák kihagyják az idei világbajnokságot, így többek számára megnyílik az út a világbajnoki cím felé, Sinitsináék is ott lesznek az esélyesek között. Eddigi szezonjuk szörnyen zaklatott volt, mindketten sérülésekkel bajlódtak, majd megfertőződtek koronavírussal, s míg Katsalapov enyhe tünetekkel megúszta, Sinitsinánál súlyos szövődmények léptek fel. Emiatt kevesebbet tudtak versenyezni, többek között az orosz bajnokságot is kihagyták. De amikor elindultak, győztesen távoztak: a novemberi oroszországi Grand Prix-versenyen és a február végén rendezett Orosz Kupa döntőjében sem találtak legyőzőre. Katsalapovék úgy érzik, csak most kezdődik számukra az idény.
„Nehéz szezonunk volt. Féltünk, hogy sok időt veszítünk, de nem tehettünk mást, mint hogy kúráltuk a sérüléseinket, és próbáltunk felépülni. De ilyen az élet, szerencsére végül minden visszatért a régi kerékvágásba”- mondta el Nikita Katsalapov.
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09

Sinitsina.jpg

Fotó: Eurosport

Victoria Sinitsina számára különösen rémesen alakultak az elmúlt hónapok. Mikor végre elkezdett térdsérüléséből kilábalni, megfertőződött koronavírussal, súlyos tüneteket produkált, és szövődmények is előjöttek.
„A szezon legelején térdproblémáim voltak, és nem tudtam egyszerre a versenyekre készülni és kúrálni a sérülésemet. De összeszedtem magam, és részt vettem az első versenyeken, de csak a ritmustáncot tudtam megcsinálni, akkora fájdalmat éreztem. Nem bírtam többet elviselni, pedig egyébként türelmes ember vagyok. A versenyek után megkezdtem a kezeléseket, minden nap terápiára jártam. Ebben az időszakban Nikita nagyon sokat segített. Mindig támogatott: ’Vika, minden rendben van, gyerünk, gyerünk, csak lassan.’ "
Amíg nem jött rendbe Sinitsina sérülése, a kettős nem tudott teljes intenzitással edzeni, a lány koronavírus-fertőzése miatt pedig további hetek maradtak ki.
„Nagyon beteg voltam, nagyon rossz volt. Magas láz és szövődmények. Először azt hittem, hogy hamar túlleszek rajta, otthon fekszem picit az ágyban, és jobban leszek. De utána rájöttem, hogy sokkal komolyabb a baj. Felhívtam Nikitát és az edzőnket, akik azonnal mondták, hogy hívjam a mentőket, mert a kezeim már remegtek. Nagyon erősen remegtem, félelmetes volt: egyedül otthon. Rájöttem, hogy kezdem elveszíteni az irányítást, és senki sem tud segíteni nekem. Életemben először kerültem kórházba, ahol hat napot töltöttem. Utána két hétig voltam otthon, hogy felépüljek.”

ritmustánc.jpg

Fotó: Eurosport

A koronavírusból történő kilábalás után több korcsolyázó panaszkodott arra, hogy nehezen nyerték vissza a ritmust, és még a jól begyakorolt mozdulatokat is féltek megcsinálni. Sinitsinában nem volt félelem, ennek ellenére sok nehézséget okozott számára a visszatérés a jégre.
„Nem féltem, de erősen émelyegtem a forgások közben. Forgott velem a világ, a lábaim remegtek, de két-három héttel később ez elmúlt”- árulta el a 25 éves korcsolyázónő.
Összeállítottak egy új kűrt a szezon kezdetére, Michael Jackson zenéjére futottak volna, ami nagyon eltért korábbi programjaiktól. A nehézségek és a versenyhiány miatt végül visszaváltottak a tavalyi kűrre, mely Európa-bajnoki címet ért.
„A COVID miatt elég hosszú szünetet kellett tartanunk. Egy hét a kórházban, s ugye már a kórházi kezelés előtt is beteg volt Vika, utána még 21 nap karantén és felépülés, ez nagyon sok. Nem volt időnk felkészülni”-
magyarázta el Katsalapov, miért döntöttek a tavalyi kűr mellett.

VictorisSinitsina.jpg

Fotó: Eurosport

A páros úgy érzi, kezdenek egyre jobb formába lendülni, az Orosz Kupa döntőjét úgy nyerték meg, hogy nem éreztek fáradtságot.
„Az Orosz Kupa döntője után néhány napig pihentünk, utána visszatértünk a jégre, és egész héten keményen edzettünk. Nem voltunk fáradtak a döntő után, hiszen azt mondhatjuk, hogy számunkra csak most kezdődött a szezon. Jól éreztük magunkat”- árulta el Katsalapov.
A stockholmi világbajnokság nézők nélkül zajlik, ez furcsa helyzetet teremt a korcsolyázók számára. Katsalapov is bizonytalan, hogyan kezelik, hogy nem lesz közönségük.
„Fogalmam sincs. Senki sem versenyzett még nézők nélküli világbajnokságon, nehéz megmondani. A legfontosabb számunkra, hogy fejben jó állapotban legyünk. Végül is a pandémia előtt is voltak szokatlan körülmények. Emlékeztek még a (két évvel ezelőtti) szaitamai vb menetrendjére? Amikor fel kellett kelnünk hajnali 4 órakor, utána edzés, és egész nap a jégpályán kellett maradnunk. De ha készen állsz, akkor minden körülmények között menni fog. Ez a világbajnokág fontosabb verseny, mint a többi. Ez jár a fejedben.”
via fs-gossips.com
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35
Mûkorcsolya
Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó
28/11/2022 - 18:30