Alexa Scimeca Knierim férjével, Chris Knierimmel nyolc éven át korcsolyázott együtt. A párosoknál többször megnyerték az amerikai bajnokságot, és csapatban olimpiai bronzéremig jutottak. Férje február végén befejezte pályafutását, Alexa azonban nem hagyta abba a versenyzést, új partnerrel, Brandon Frazierrel vágott neki az új szezonnak, és rögtön meg is nyerték az amerikai bajnokságot.


Alexa Knierim 2012 és 2020 között férjével, Chris Knierimmel korcsolyázott együtt, három amerikai bajnoki cím mellett többször szereztek érmet Grand Prix-versenyen és Négy Kontinens Bajnokságon is. Legnagyobb sikerük a 2018-as téli olimpián elért bronzérem a csapatversenyben. Chris 2020 februárjában bejelentette, hogy miután depresszióval és sérülésekkel küzd, szeretné befejezni a pályafutását. Alexa viszont még nem akarta abbahagyni, így új partner után kellett néznie.
Brandon Frazier hosszú éveken át Haven Denney-vel futott, 2013-ban junior világbajnoki címet ünnepelhettek, de a felnőtt mezőnyben kevésbé voltak eredményesek. Világbajnokságon a 12. hely a legjobbjuk, Grand Prix-versenyekről azért hoztak el dobogókat, és a 2016/17-es szezonban ők nyerték az amerikai bajnokságot. Partnerségük márciusban ért véget. 
Grand Prix Espoo
A "kvadraisten" Európát is meghódíthatja - kövesd élőben a finnországi Grand Prix versenyt
TEGNAP - 16:19
A vb előtt három héttel vonult vissza az olimpiai bronzérmes amerikai műkorcsolyázó | Eurosport
Chris Knierim olimpiai bronzérmes műkorcsolyázó három héttel a montreali világbajnokság előtt jelentette be visszavonulását. A 32 éves sportoló, aki a phjongcshangi téli olimpián tagja volt a csapatversenyben harmadik amerikai együttesnek, sorozatos sérülései mellett azzal indokolta döntését, hogy egyre inkább elhalványult a sportág iránti szenvedélye, és depresszióval is küzd, amely miatt kezelésekre jár.
Alexa Knierim és Brandon Frazier is veteránnak számítanak már, 29, illetve 28 évesen álltak össze, céljuk a 2022-es pekingi olimpia. Nyolc éve ismerik egymást, de közelebbről csak azóta sikerült megismerkedniük, hogy március óta együtt dolgoznak. Mindkettejük számára komoly kihívás, hogy olyan partnerektől váltak meg, akikkel hosszú éveken át versenyeztek együtt, és pályafutásuk utolsó szakaszában indulnak új párral.
Kilenc hónapja korcsolyáznak közösen, elégedettek az eddig elvégzett munkával, két versenyen indultak, mindkettőt megnyerték. Időközben egyre nagyobb köztük az összhang a jégen, míg az elején mindketten csak azt figyelték a másikban, mennyire lehetnek versenyképesek együtt, szép lassan jobban összebarátkoztak, és ez teljesítményükre is jó hatással van.
„Azt hiszem, Brandon meglepődött, hogy mennyire jól megy”
- jegyzi meg nevetve Knierim.-
„Úgy tekintek rá, mint az egyik legjobb barátomra. Nincs vele problémám, ha a jégen kívül is együtt töltjük az időt, mert jól szórakozunk, és hasonló a humorunk.”

Knierim-Frazier páros

Fotó: Eurosport

Nem jellemző, hogy egy ilyen magas szintet képviselő páros két évvel az olimpia előtt álljon össze. Annak ellenére, hogy kevés idejük van az összeszokásra, ezáltal hátrányban vannak az évek óta együtt korcsolyázó párosokkal szemben, nagyon éhesek a sikerre. Knierimnek különösen nagy kihívást jelentett az új helyzet, hiszen azután, hogy férje visszavonult, aggódott, milyen érzés lesz új partnerrel jégre lépni. A váltás azonban meglehetősen gördülékenyen ment, Chris pedig az edzői csapat részeként segíti a párost.
Knierim és Frazier az októberi Skate Amerikán debütáltak, és meg is nyerték a versenyt. Majd a hétvégén megrendezett amerikai bajnokságon sem találtak legyőzőre, a verseny történetének legmagasabb pontszámát érték el. Nagy álmuk, hogy ott lehessenek 2022-ben Pekingben.
Knierim elindulhatott a 2018-as phjongcshangi téli olimpián, csapatban bronzérmet szerzett, a párosok versenyében a 15. helyen zártak férjével. Frazier még sosem járt ötkarikás játékokon, a pekingi lehetne az első, melyre sikerül kvalifikálnia. Bízik abban, hogy Knierim olimpiai tapasztalata jó hatással lesz a párosra.
„Örülök, hogy ő járt már olimpián, és ezért van egy kis tapasztalata. Ez egy álom, azt hiszem, minden sportoló, aki olimpiai sportágat űz, olimpiára akar menni. Mióta elkezdtem korcsolyázni, ezt szeretném elérni, ezért kelek fel reggelente az ágyból, és az álom, hogy olimpiai jégen korcsolyázhatok, segít át a nehezebb napokon. Annak ellenére, hogy még nem jártam olimpián, nem csak résztvenni akarok, szeretnék versenyképes lenni, nem csak egy sportoló, aki kijutott”
- fogalmazta meg céljait Frazier.

korcsolya-paros.jpg

Fotó: Eurosport

Érdekes módon, a koronavírus-járvány megkönnyítette a páros dolgát. Az állandó utazás és versenyzés helyett nyugodtan tudtak készülni. Nem kellett elsietniük a bemutatkozást, a megfelelő időpontban mutatták be programjaikat.
„Nagyon jó munkát végeztünk. Amikor összeálltunk, a pandémia alatt kezdtünk el edzeni. Ez egyfajta áldás volt számunkra, mert a színfalak mögött sok időt tölthettünk anélkül, hogy túl sok ember figyel, vagy túl korán közönség elé nyomtak volna minket. Igazán kihasználtuk ezt az időszakot, hogy megtaláljuk a megfelelő időzítést”
- fogalmazta meg Knierim.
A páros nyár óta az edzőstábon kívül, heti egy alkalommal, attól a Nina Mozertől is kap tanácsokat videóbeszélgetések keretében, aki többek között az olimpiai bajnok Tatiana Volosozhar, Maxim Trankov párost edzette.
„Lefutjuk a programokat, utána visszamegyünk a képernyő elé, és meghallgatjuk a visszajelzéseit. Nagy áldás ez számunkra, mert látja, mennyit javultunk és fejlődtünk nyár óta. Úgy érzem, sokat fejlesztette a korcsolyázásunkat, mert látja, ha valamit rosszul csinálunk az előző alkalomhoz képest. Arra kényszerít minket, hogy mindig a legjobb formánkat hozzuk, ez izgalmassá teszi a napi rutint”- foglalta össze Knierim.

amerikai-bajnok.jpg

Fotó: Eurosport

Az amerikai bajnokságot rekordpontszámmal nyerte meg a debütáló páros. Knierim címet védett, és már negyedik alkalommal húzta be hazája bajnokságát, Fraziernek ez volt a második bajnoki címe.
Az amerikai bajnokság a többi versenyszámban is hozott izgalmakat. A nőknél némi meglepetésre Bradie Tennell nyert Amber Glenn és Karen Chen előtt, a tavalyi bajnok, Alysa Liu és az idei Skate Amerikát behúzó Mariah Bell lecsúsztak a dobogóról. A férfiaknál Nathan Chen zsinórban ötödik alkalommal nyert, Vincent Zhou-t és Jason Brownt megelőzve. A jégtánc hozta a legszorosabb csatát, végül Madison Hubbell és Zachary Donohue legyőzték Madison Chock és Evan Bates kettősét, a harmadik helyen Kaitlin Hawayek és Jean-Luc Baker zártak.
részben via és via
Mûkorcsolya
Egy műkorcsolyázó két élete – a visszavonulás helyett jött az újratervezés és a siker
21/11/2022 - 20:56
NHK Trophy
A világbajnok elkényeztette a hazai közönséget, mégsem volt elégedett a győztes kűrjével
19/11/2022 - 21:15