Visszaélések, zsarolás, korrupció vagy zaklatás. A botrányok a sport világát sem kerülik el, ez alól pedig még a műkorcsolya sem kivétel. Amíg 2020-ban szinte teljesen leállt a sportélet, úgy tűnik, a háttérben azért a hatóságok dolgoztak, és olyan ügyekben is történt előrelépés, amikről már-már azt hittük, sikerült őket a szőnyeg alá söpörni. 

Néhány hete – Morgan Cipres illetlen képei kapcsán – már előkerült Sarah Abitbol neve, de arra nem számítottunk, hogy ilyen hamar fejlemények lesznek a szexuális zaklatási ügyével kapcsolatban. Abitbol az Un si long silence (Elég hosszú hallgatás) című könyvében ismétlődő nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta korábbi edzőjét, az 1978-as francia bajnok ex-korcsolyázót, Gilles Beyert
Egy meggondolatlan meztelen fotó vagy rendszerszintű elhallgatás? | Eurosport
A floridai állami ügyészség vádat emelt Morgan Cipres francia műkorcsolyázó ellen, és kezdeményezték is a letartóztatását, amiért ártalmas tartalmakat osztott meg kiskorúakkal - írja az USA Today Sport A vád szerint a bűncselekmény kiskorúak megrontása, ami Floridában öt év börtönbüntetést is vonhat maga után.
Mûkorcsolya
"Minden ilyen döntésnek egy célja van: hogy az orosz korcsolyázókat elnyomja"
06/08/2022 - 13:49
A most 45 éves műkorcsolyázó a 15-17 éves kora között történtek miatt – az elévülésre tekintettel – csak a vizsgálatok kezdeményezését tudta elérni, de így egy évvel a botrány kirobbanása után úgy tűnik, mégis lett eredménye a nyomozásnak: a 64 éves férfi ellen vádat emeltek. Bár az Abitbol és más kiskorúak ellen elkövetett bűncselekmények egy jó része valóban elévült már, hat másik nő is jelentkezett a nyilvánosság hatására, az újonnan benyújtott vádak pedig már elegendőek voltak az eljárás megindításához. 

De mi tartott ennyi ideig?

2020 januárjának végén robbant ki az ügy, Abitbol könyvének állításai szinte azonnal országos botrányt idéztek elő.
„Te voltál az edzőm. Tizenöt éves lehettem, és megerőszakoltál. Életemben ekkor ért hozzám először férfi. Harminc évbe telt, mire az addig mélyen eltemetett dühöm végre egy nyilvános kiáltás lett. Tönkretetted az életemet, miközben te csendben élted a sajátodat. Ma végre félresöpröm a büszkeségemet, most már változást szeretnék. Elítélem a sport világát is, amiért téged védtek, és még most téged védenek.” – írta. 
Bár akkor Beyer az AFP-nek nyilatkozva elismerte, hogy „intim” és „nem megfelelő” viszonya volt Abitbollal, és hogy a pozíciója és a lány kora miatt ez "nem volt elfogadható", de ő egészen máshogy emlékszik a körülményekre, mint a nő, egyúttal őszinte sajnálkozását fejezte ki és elnézést kért. Nem érti, hogy a nő miért nem beszélt vele ezekről az évek során, amikor egymás útját keresztezték. Az AFP kérdésére nem árult el többet a kapcsolatról. A bocsánatkérést Abitbol nem fogadta el, és nem is titkolta a dühét, amit a volt edző szavai miatt érzett: 
„Ez nem egy 'nem megfelelő' kapcsolat volt, hanem nemi erőszak!”
A könyv megjelenését követő hónapokban megsokszorozódtak az ügyek: Hélène Godard például azt állította, hogy még 14 éves sem volt, amikor Beyer megerőszakolta, de Nadjma Mahamoud édesanyja is megszólalt. Állítása szerint, amikor a lányát, a 2014-es junior bajnokot be akarta íratni a klubba, ahol Beyer dolgozott, a férfi szexuális célú zsarolással is próbálkozott. Az akkor alacsony jövedelemmel rendelkező, ápolónőként dolgozó nő 2017 októbere és 2018 márciusa között több száz obszcén üzenetet kapott a férfitól, köztük olyan felhívást is, hogy hetente négyszer aludjon vele, hogy a lányának ne kelljen fizetnie az edzésekért. 
Ami igazán kiverte a biztosítékot Abitbolnál és a közvéleménynél az volt, hogy a Francia Jégsport Szövetség állítólag régóta tudott ezekről az ügyekről, már 2000-ben bejelentést kaptak egy másik fiatal korcsolyázó szüleitől. Didier Gailhaguet, a szövetség elnöke viszont nem tett semmit. Beyer ebben az időben még edzőként is ténykedett, sőt, a szövetség igazgatóságának is a tagja volt. Abitbol szerint nemes egyszerűséggel szemet hunytak az ilyen bejelentések fölött. 
Mégis lemondott a szövetségi elnök a szexuális erőszakkal vádolt francia műkorcsolyaedző miatt | Eurosport
Mégis lemondott szombaton Didier Gailhaguet, a Jégsportok Francia Szövetségének elnöke a Gilles Beyer műkorcsolyaedzőt ért szexuális vádak miatt. A szakági vezető három nappal ezelőtt még visszautasította a sportminiszter által kért távozását. "A megnyugvás érdekében, bölcsen és méltósággal, de keserűség nélkül meghoztam a lemondásról szóló döntésemet" - jelentette be a sportvezető újságíróknak a szövetség vezetőségi tanácsának rendkívüli ülését követően.
A francia sportminiszter, Roxana Maracineau volt az, aki valamelyest beleállt az ügybe, a szövetségnél teljes tisztújítást követelt és komolyabb vizsgálatokat is indított, de akkor még konkrét felelősségre vonás nem történt. Tavaly év végén úgy tűnt, hogy Abitbol egyedül maradt, az ügy pedig ugyanúgy elhalványul, mint megannyi másik. 
Ekkor jött az áttörés múlt héten: Gilles Beyert 48 órára letartóztatták, és bár azóta szabadlábon van, a párizsi ügyészség vádemelése végre egy elég komoly üzenetnek tűnik. A minisztériumi segítség és a nyilvánosság ereje úgy látszik, meghozta a várt eredményt. 

Gilles Beyer

Fotó: Eurosport

Az ügy hatására több francia élsportoló, köztük az a Nathalie Péchalat is, aki átvette a szövetség vezetését, arra szólította fel az embereket, hogy ne maradjanak csendben, ha bármilyen szexuális visszaélésről van tudomásuk. 
„Nem hallgathatunk tovább! Itt az ideje, hogy a csend megtörésével közösen tegyünk a sport tisztaságáért!”
Azt írják, ha egy eset nyilvánosságra kerül, a többi sem maradhat láthatatlan, az elszigeteltnek hitt esetekről majd szépen sorban kiderül, hogy nem egyediek, és hogy ezek a szörnyetegek mindenhol ott vannak. Minden eszközzel fel kell lépni azért, hogy megtisztuljon a sport világa. Azzal, hogy kiállnak a nyilvánosság elé, nem a sportról alkotott képet rontják, ellenkezőleg, ez a kiállás a bizonyítéka annak, hogy a sport megtanította őket arra, hogy az élet minden területén legyenek erősek és cselekedjenek. 
Egyúttal üzentek mindenkinek: sportolóknak, szülőknek, edzőknek, menedzsereknek, szövetségi elnököknek, újságíróknak, politikusoknak, áldozatoknak és a sport szerelmeseinek:
„Ne hagyjuk, hogy visszaépítsék a csend falát!”
via Le Monde
Mûkorcsolya
27 évesen visszavonul a kétszeres olimpiai bajnok Yuzuru Hanyu
19/07/2022 - 09:27
Mûkorcsolya
A 17 éves korhatár nem a tini korcsolyázókat védi, inkább az őket kihasználó barbárokat állítja meg
08/06/2022 - 11:47