Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy pici lány, piros kesztyűben - Európát már meghódította, jöhet az olimpia

Gecsei Dina

Publikálva 17/01/2022 - 09:28 GMT+1

Az olimpiai arany egyik legnagyobb esélyese, a 15 éves orosz Kamila Valieva nyerte a tallinni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság női versenyét. Az oroszok nem panaszkodhattak, mind a négy szakágban besöpörték az Eb-aranyat. Hacsak nem történik valami váratlan, hamarosan olimpiai érmek lógnak majd ezeknek a lányoknak a nyakában.

Az olimpiai arany egyik legnagyobb esélyese, a 15 éves orosz Kamila Valieva nyerte a tallinni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság női versenyét.

Fotó: AFP

Taroltak az oroszok az Európa-bajnokságon, hivatalosan is elkezdődött a Valieva-korszak

Ha nem történik semmilyen váratlan esemény, Kamila Valieva idén olimpiai bajnok lesz. A hétvégén lezárult Európa-bajnokságon ismét megmutatta, hogy nem véletlenül gondolja ezt nagyjából mindenki, meggyőző fölénnyel hozta el az aranyat az első felnőtt kontinenbajnokságáról. Ezek után friss Európa-bajnokként érkezik majd Pekingbe, és lesz még egy komoly aduásza: a pokoli erős orosz csapat körülötte. Nem lehetetlen, hogy senkit sem engednek majd fel a dobogóra maguk mellé, ahogy történt az most is, Tallinban. A második helyen ugyanis a 2020-as ezüstérmes, 2021-ben világbajnok Anna Shcherbakova végzett, a full house orosz dobogót pedig a 2021-es világ- és 2020-as Európa-bajnoki bronzérmes Alexandra Trusova biztosította be.
Valieva nem viccel, tripla axelekkel és egy halom négyfordulatos ugrással készült az Eb-re, így nagyon kinézett neki a dobogós helyezés. A rövidprogramját hiba nélkül teljesítette, amivel egyből az élre ugrott, sőt, 90.45 pontjával beállította az új világcsúcsot is. Ahhoz képest, hogy a kűrjében "csak" 168.61 pontot szerzett, összesítésben - nagyrészt a világcsúcs miatt - 22 pontot vert a mezőnyre, és akkor azt még nem is mondtuk, hogy ez a pontszám 17 (tizenhét!) ponttal kevesebb, mint az egyéni rekordja, amit novemberben állított be a Rostelecom Kupán. Á, igen, így már mindhárom kategóriában (rövidprogram, szabadprogram, összesített pontszám) az ő neve áll a világcsúcs mellett.
picture

Anna Shcherbakova, Kamila Valieva, Alexandra Trusova

Fotó: AFP

A Valieva-Shcherbakova-Trusova orosz trió dominanciáját szinte lehetetlennek tűnik megtörni az olimpián, hiába lesznek ott olyan komoly – az Európa-bajnokságban értelemszerűen nem érdekelt – műkorcsolyázók, mint a japán Kaori Sakamoto és Wakaba Higuchi, vagy az amerikai Alysa Liu. Ránézésre csak a rövidprogramban lehet esélyük, ahol ugyanúgy oda tudnak érni a legjobb háromba, ahogy az Eb-n tette például a belga Loena Hendrickx is, aki meglepetésre be tudott ékelődni az oroszok közé. De a kűr az más. Ott ha hibáznak is az oroszok, olyan technikai fölénnyel érkeznek, hogy még az is belefér nekik.
Egyébként Hendrickx meglepetés rövidprogramja üde színfolt volt a versenyben, a második helyére a kűr előtt szinte senki sem számított. Ott viszont már elmúlt a varázs, a kűrjébe nem tervezett négyfordulatos ugrás(oka)t, és kétszer el is esett, így nem tudta megtartani a dobogót érő pozícióját.
"Még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörtént, ezért is sírok még most is. Az orosz lányok elképesztő erősek, hihetetlen, mennyire. Rendkívül ideges voltam a rövidprogram előtt, de tudtam, hogy tudok jól korcsolyázni, úgyhogy most nagyon boldog vagyok" - nyilatkozta Hendrickx. "Persze, egyébként nem számítottam ilyen magas pontokra, de most már tudom, hogy képes vagyok többre, már tudom."
De vissza Valievára. Eteri Tutberidze készíti fel, márpedig ha a világ legjobb műkorcsolya-edzőjének kezei alól kerül ki valaki, akkor nem nagyon lehetnek kétségeink. Meg amikor egy 15 éves lánynak egy ikonikus zenét, Ravel Boleróját választják a kűrjéhez, akkor sem. Eközben ha egyvalaki néha bizonytalankodik, az épp Valieva, aki cseppet sincs elszállva magától, és csak még több munkával még tovább szeretne fejlődni.
"A mai teljesítményemről elmondhatom, hogy ez még nem volt az igazi, nem minden jött össze" - ismerte el Valieva a kűrje után. "Nem tudtam teljesen kikapcsolni a gondolataimat, és ez akadályozott. A jövőben megpróbálok majd higgadtan korcsolyázni."
picture

Még csak 15, de már felnőtt Európa-bajnoknak mondhatja magát Valieva

És persze nincs egyedül. A másik két lány, aki a dobogón végzett mellette, képes lehet tartani vele a lépést, sőt, motiválni tudják egymást, és meg tudják osztani a tapasztalataikat. Hatalmas fegyvertény ez.
Itt van mindjárt Shcherbakova, aki élete legjobb kűrjét futotta Tallinnban. A rövidprogramjával csak a negyedik lett (el is esett), de a kűrben ő is elővette a kvadráját, igaz, csak egyet, de így is felülmúlta azt, amit eddig láttunk tőle. Benne is megvan még a fejlődés lehetősége, és lehet, hogy neki még jót is tesz, hogy nem ő van közvetlenül a rivaldafényben.
"Nagyon csalódott voltam a rövidprogramom miatt, de most boldog vagyok a kűr után" - nyilatkozta Shcherbakova. "Azt hiszem, összességében nagyon pozitív érzésekkel zártam, és végül is elégedett vagyok azzal, ahogy a verseny véget ért."
picture

Anna Shcherbakova

Fotó: AFP

Ami Trusovát illeti, ő öt kvadrával készült, amiből csodaszépre sikerült az első kettő, és nagyon kinézett neki egy remek eredmény. A harmadik négyfordulatos ugrásánál azonban elesett, majd a negyediknél is, így az ötödiket már meg sem próbálta. És igen, még így is összehozta a szezonbeli legjobb eredményét.
"Csak a négyes Salchow-val vagyok elégedett" - mondta Trusova. "Újra beletettem a programomba, és bevált. Még többet fogok dolgozni ezen."
picture

Alexandra Trusova

Fotó: AFP

További eredmények az Európa-bajnokságról

nők
  • 1. Kamila Valieva (Oroszország) 259,06 pont
  • 2. Anna Shcherbakova (Oroszország) 237,42
  • 3. Alexandra Trusova (Oroszország) 234,36
férfiak
  • 1. Mark Kondratiuk (Oroszország) 286,56 pont
  • 2. Daniel Grassl (Olaszország) 274,48
  • 3. Deniss Vasiljevs (Lettország) 272,08
picture

A 18 éves Eb-újonc hozta el az oroszoknak az aranyérmet

páros
  • 1. Anastasia Mishina, Aleksandr Galliamov (Oroszorzság) 239,82 pont
  • 2. Evgenia Tarasova, Vladimir Morozov (Oroszország) 236,43
  • 3. Alexandra Boikova, Dmitri Kozlovszki (Oroszország) 227,23
jégtánc
  • 1. Viktoria Sinitsina, Nikita Katsalapov (Oroszország) 217,96 pont
  • 2. Alexandra Stepanova, Ivan Bukin (Oroszország) 213,20
  • 3. Charlene Guignard, Marco Fabbri (Olaszország) 207,97
picture

Az Eb-címvédő oroszok briliáns előadással vezetnek a rövidtánc után

Forrás: Olympics.com (részben)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés