Erre mindig emlékezni fogok.
Ezeket a szavakat gyakran halljuk sportolóktól, de most épp Nathan Chentől származnak, aki március 27-én megszerezte sorozatban a harmadik világbajnoki címét Stockholmban. Egy igazán lélegzetelállító kűrrel hozta magát vissza a versenybe azután, hogy a rövidprogramokat követően ő csupán a harmadik helyen, míg a zászló a kétszeres olimpiai bajnok Yuzuru Hanyunak állt. De mi az, hogy visszahozta magát?! Olyan előnnyel repült az élre, hogy a két, szintén remek programmal készülő japánnak már esélye sem maradt.
Chen így három vb-címmel melegíthet a 2022-es olimpiára, míg a többi stockholmi győztes most először tudott a világbajnoki dobogó legfelső fokára állni. Bennük még egy közös pont van: mindannyian oroszok, és bár a nemzeti zászlók nem kerülhettek elő, sőt, az orosz himnusz sem csendülhetett fel Oroszország viselt dolgai miatt, a lényegen nem sokat változat. A doppingügyek miatt ebben a formában szankcionált Oroszországot valószínűleg nem különösebben viseli meg az elmarasztalás, illetve az ezen a vb-n mutatott fölény elég jó kárpótlásnak tűnik.
Mûkorcsolya
21 évesen visszavonul a történelmet író világbajnoki ezüstérmes
22/09/2021 08:05
Világbajnokok
  • Férfiak: Nathan Chen
  • Nők: Anna Shcherbakova
  • Párosok: Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov
  • Jégtánc: Victoria Sinitsina/ Nikita Katsalapov
A teljes eredménylista itt érhető el.

Chen vs Japán

Chen a 2018-as olimpiai óta nem veszített, zsinórban ez lett a kilencedik nemzetközi aranya. A már említett elképesztő kűrjében 5 (ÖT!) négyfordulatos ugrást mutatott be, a 222.03 pontos programja már csak alig marad el a világcsúcstól, amit egyébként szintén ő jegyez (224.92). Ezzel szemben a nagy ellenfele, Yuzuru Hanyu azt mondta a verseny után, hogy a kűrjében úgy érezte, az egyensúlya borult meg kicsit, de az olimpiai bajnokot a harmadik hely sem törte le, elkezd dolgozni a négyfordulatos axeleken is, amiket eddig még sohasem ugrott versenyen.

Yuzuru Hanyu

Fotó: Getty Images

A kettőjük közé befurakodott, most már vb-ezüstérmes 17 éves Yuma Kagiyama úgy tűnik, Hanyu nyomdokaiba lép: ő lett ugyanis honfitársa 2012-es színrelépése óta a legfiatalabb világbajnoki érmes. A japán csapat egyébként is nagyot alkotott, a 2018-as olimpiai ezüstérmes Uno Shoma most a negyedik helyen végzett.

Menő születésnapi ajándék

Anna Shcherbakova a 17. születésnapját ünnepelhette a stockholmi győzelmével. Míg a férfiaknál Chen és a japánok, addig a nőknél egyértelműen az oroszok diktálták a tempót, a dobogójuk inkább valamilyen nemzeti bajnokságnak tűnt a Shcherbakova, Tuktamysheval és Trusova nyakába akasztott éremmel.

Anna Shcherbakova

Fotó: Getty Images

Tuktamysheva, aki a mezőnyben már tapasztalt korcsolyázónak számított a maga 24 évével, elég szép eredménnyel tért vissza világversenyre, a hihetetlenül erős orosz csapatba 2015 után tudta magát „visszakvalifikálni”, így az akkori aranyérme mellé most hazavihetett egy ezüstöt is. Most már az olimpiai csapatba való bekerülés sem tűnik lehetetlennek számára, de komoly munka áll előtte az elkövetkező időszakban.
Ahogy egyébként Shcherbakova sem lehet nyugodt, a vb-eredmények még nem jelentenek automatikus indulási jogot, hiszen a 2020-as Európa-bajnok Alena Kostornaia és Kamila Valieva (aki csak most éri el az induláshoz szükséges kort) is készen áll a megmérettetésre.
Nagy megtiszteltetés számomra a győzelem, új energiát ad ahhoz, hogy a következő szezonban még keményebben dolgozzak.
A női mezőnyben az amerikaiak második korcsolyázója, Karen Chen mutatott be igazán bíztató programokat, és ezzel meglepetésre csapattársa, a top10-be még éppen beférő Bradie Tennellt megelőzve, karrierje legjobb eredményével a negyedik helyen végzett. Ezzel valószínűleg behúztak egy harmadik kvótát is az Egyesült Államoknak az olimpiára.

We are the champions

A párosoknál a vb előtti tippelgetésekből leginkább a kétszeres világbajnok kínai páros, Sui Wenjing és Han Cong jött ki, mint esélyes, de vb-érmesként az Evgenia Tarasova-Vladimir Morozov és az Aleksandra Boikova-Dmitrii Kozlovskii kettőst is sokan várták az élre.
A találgatások, és az, hogy éppen, hogy csak elvitték őket a vb-re, Anastasia Mishinát és Aleksandr Galliamovot nem igazán érdekelték, ahogy az sem, hogy kik és miért kritizálták a zeneválasztásukat, ők lettek az első oroszok, akik 2013 óta aranyat tudtak nyerni a vb-n párosban.

Világbajnokság, Stockholm: Mishina és Galliamov győztes produkciója

Szabad a pálya

A jégtáncosoknál a címvédő Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron kettős nélkül felálló mezőnyben nagy versenyre számított mindenki, ezt pedig szerencsére meg is kaptuk. Az orosz Victoria Sinitsina-Nikita Katsalapov páros gyönyörűen korcsolyázott, 7 ponttal végeztek az élen, így 2009 óta először ebben a szakágban is aranyat nyertek hazájuknak. A teljesítményük azért is volt kiemelkedő, mert sok kihagyás és komoly sérülések hátráltatták őket, Sinitsina a koronavírust is elkapta, még kórházban is volt.
Ez az érem sokat jelent számunkra. Nagyon sok akadályon mentünk keresztül ebben az évben, de ez a győzelem azt jelenti számunkra, hogy tudunk még többet dolgozni és még mindig tudunk hova fejlődni -nyilatkozta Katsalapov.

Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov

Fotó: Getty Images

Hogyan tovább?

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség legkésőbb április 11-ig teszi közzé a hivatalos listát az olimpiára megszerzett kvótákkal. A nagy nyertesei a vb-nek elsősorban az amerikai hölgyek voltak, akik visszaszerezték a már említett harmadik kvótájukat, illetve a Japánok is az elérhető maximális számú versenyzőjüket küldhetik majd Pekingbe. A franciáknál Kévin Aymoz elcsípett egy plusz helyet maguknak a férfiaknál, Kína viszont házigazdaként lemaradt egy plusz kvótáról, a korábbi érmesük, Jin Boyang csak a 22. helyet tudta megszerezni, míg Yan Han 13. lett (kettejük helyezési számának 28 vagy annál kevesebbnek kellett volna lenni a második kvótához).

Még néhány apróság

  • A Chen-Hanyu párharc következő állomását már most várjuk, akárhogy is alakul, kettejüket mindig jó lesz nézni.
  • Az amerikai Jason Brown bár nem a legtechnikásabb korcsolyázók közé tartozik, olyan előadásmódja van, hogy mindig csak ámulunk, ez most sem volt másképp. Mark Hanretty, a World Feed TV kommentátora szerint a mostani produkciója volt a „a koreográfia valaha volt egyik legjobb darabja”.
  • A kanadai Madeline Schizas a 13. helyen végzett élete második felnőtt nemzetközi versenyén, míg honfitársa, Keegan Messing lenyűgöző korcsolyázásával azonnal közönségkedvenc lett, nem volt véletlen (bár meglepő igen) a hatodik helye a rendkívül erős férfi mezőnyben.
  • Az idei top zeneválasztások közé a megszokott klasszikusok (Bolero, ABBA, Hallelujah, etc.) mellé megérkezett a Kaliforniai álom és A legnagyobb showman is, cseppet sem bánjuk, főleg, amikor a ruhaválasztás is passzol a témához.
  • A műkorcsolya-világbajnokság teljes egészében visszanézhető az Eurosport Playeren!
Forrás: Olympic Channel (részben)

Matteo Rizzo a The greatest Showman c. film inspirálta kűrjében.

Fotó: Eurosport

World Championships
Befejezi pályafutását Elizabet Tursynbaeva
22/09/2021 07:59
Mûkorcsolya
Visszavonult az olimpiai bajnok páros
04/05/2021 13:07