A 2021-es stockholmi műkorcsolya-világbajnokság a végéhez közeledik, szombaton elsőként a férfiak kűrjeit láthattuk. A kétszeres olimpiai bajnok Yuzuru Hanyu zárt az élen a rövidprogramok után, míg a másik nagy esélyes, az amerikai Nathan Chen csak a harmadik helyen, majdnem 10 pont hátrányban várhatta a szombati kűrt. 

Ami azonban itt történt, az igazán emlékezetesre sikerült. A legjobb négy között elsőként az orosz Mikhail Kolyadát láthattuk, aki bár remekül kezdett, egy tripla axelből elesett, utána pedig már nem nagyon tudott nagyot villantani. 
Peking 2022
"Úgy tündökölt a jégen, mint senki más!" - a háromszoros olimpiai bajnok, aki meghódította a világot
TEGNAP 07:39
Utána a japánok újonca, az idei világbajnokság egyik nagy felfedezettje, Yuma Kagiyama lepett meg mindenkit - köztük magát is - a kűrjével, a tizenhét éves srác 100 pont fölött zárt élete első nemzetközi, felnőtt versenyén, így az élről várta a két nagyágyú, Chen és honfitársa, Hanyu kűrjét. 
Aztán jött Nathan Chen. A viszonylag gyengére sikerült rövidprogramja után sokan már letettek arról, hogy 2018 és 2019 után idén is az amerikai fiú lesz a világ legjobbja, főleg, hogy az olimpián is egy elrontott rövidprogram miatt lett végül csak az ötödik, de aztán jött a feltámadás, ahogy elkezdte a kűrjét: 
A saját eddigi legjobbjától, egy 2019-es 224.92 pontos kűrtől mindössze két ponttal maradt el, de összesítésben így is összeszedett 320.88 pontot, és azonnal az élre ugrott, Kagiyama 291.77-tel állt mögötte. 
Sokan már szinte előre odaadták Hanyunak " target="_blank" data-htmleditor-itm="link">a remekül sikerült rövidprogramja után az idei vb-címet, de a japán fiú rengeteg hibával kezdte a mai kűrjét, a négyfordulatos ugrásait alig tudta befejezni, volt, hogy a kezét is letette a jégre. A kűr végén már nem az volt a kérdés, hogy meg tudja-e előzni Chent, hanem hogy a második helyre befér-e még egyáltalán. Hanyu a kűrjével végül csak a negyedik helyre tudott felérni, mindkét másik japán fiú megelőzte, Kagiyama mellet Shoma Uno is, összesítésben pedig valóban csak a harmadik helyet szerezte meg. 
"A rövidprogram után emlékeztetnem kellett magamat, hogy élveznem kell, hog
y versenyezhetek, mindegy, hogy hanyadik versenyemen vagy hanyadik helyen vagyok éppen"
 - nyilatkozta a győzelme után Chen. 
Nathan Chennek így 2018 és 2019 után (a 2020-as világbajnokság a koronavírus-járvány miatt elmaradt) sikerült a címvédés, de az biztos, hogy a jövőben még sokszor izgulhatunk, hogy ki nyeri a Hanyu-Chen párharcot. És akkor még a trónkövetelőkről még nem is esett szó. 
Végeredmény: 
1. Nathan Chen (Egyesült Államok) 320,88 pont2. Yuma Kagiyama  (Japán) 291,77 pont3. Yuzuru Hanyu (Japán) 289,18 pont

Kagiyama, Chen és Hanyu a díjkiosztó után

Fotó: Eurosport

Mûkorcsolya
"Úgy tündökölt a jégen, mint senki más!" - a háromszoros olimpiai bajnok, aki meghódította a világot
TEGNAP 22:16
European Championships
Egy pici lány, piros kesztyűben - Európát már meghódította, jöhet az olimpia
17/01/2022 08:28