A 2021-es stockholmi műkorcsolya-világbajnokság a végéhez közeledik, szombaton elsőként a férfiak kűrjeit láthattuk. A kétszeres olimpiai bajnok Yuzuru Hanyu zárt az élen a rövidprogramok után, míg a másik nagy esélyes, az amerikai Nathan Chen csak a harmadik helyen, majdnem 10 pont hátrányban várhatta a szombati kűrt. 

Ami azonban itt történt, az igazán emlékezetesre sikerült. A legjobb négy között elsőként az orosz Mikhail Kolyadát láthattuk, aki bár remekül kezdett, egy tripla axelből elesett, utána pedig már nem nagyon tudott nagyot villantani. 
Mûkorcsolya
Visszavonult az olimpiai bajnok páros
04/05/2021 13:07
Utána a japánok újonca, az idei világbajnokság egyik nagy felfedezettje, Yuma Kagiyama lepett meg mindenkit - köztük magát is - a kűrjével, a tizenhét éves srác 100 pont fölött zárt élete első nemzetközi, felnőtt versenyén, így az élről várta a két nagyágyú, Chen és honfitársa, Hanyu kűrjét. 
Aztán jött Nathan Chen. A viszonylag gyengére sikerült rövidprogramja után sokan már letettek arról, hogy 2018 és 2019 után idén is az amerikai fiú lesz a világ legjobbja, főleg, hogy az olimpián is egy elrontott rövidprogram miatt lett végül csak az ötödik, de aztán jött a feltámadás, ahogy elkezdte a kűrjét: 
A saját eddigi legjobbjától, egy 2019-es 224.92 pontos kűrtől mindössze két ponttal maradt el, de összesítésben így is összeszedett 320.88 pontot, és azonnal az élre ugrott, Kagiyama 291.77-tel állt mögötte. 
Sokan már szinte előre odaadták Hanyunak " target="_blank" data-htmleditor-itm="link">a remekül sikerült rövidprogramja után az idei vb-címet, de a japán fiú rengeteg hibával kezdte a mai kűrjét, a négyfordulatos ugrásait alig tudta befejezni, volt, hogy a kezét is letette a jégre. A kűr végén már nem az volt a kérdés, hogy meg tudja-e előzni Chent, hanem hogy a második helyre befér-e még egyáltalán. Hanyu a kűrjével végül csak a negyedik helyre tudott felérni, mindkét másik japán fiú megelőzte, Kagiyama mellet Shoma Uno is, összesítésben pedig valóban csak a harmadik helyet szerezte meg. 
"A rövidprogram után emlékeztetnem kellett magamat, hogy élveznem kell, hog
y versenyezhetek, mindegy, hogy hanyadik versenyemen vagy hanyadik helyen vagyok éppen"
 - nyilatkozta a győzelme után Chen. 
Nathan Chennek így 2018 és 2019 után (a 2020-as világbajnokság a koronavírus-járvány miatt elmaradt) sikerült a címvédés, de az biztos, hogy a jövőben még sokszor izgulhatunk, hogy ki nyeri a Hanyu-Chen párharcot. És akkor még a trónkövetelőkről még nem is esett szó. 
Végeredmény: 
1. Nathan Chen (Egyesült Államok) 320,88 pont2. Yuma Kagiyama  (Japán) 291,77 pont3. Yuzuru Hanyu (Japán) 289,18 pont

Kagiyama, Chen és Hanyu a díjkiosztó után

Fotó: Eurosport

World Championships
Műkorcsolya: Nathan Chen kűrje
16/04/2021 11:32
World Championships
Műkorcsolya, Oszaka: Anastasia Mishina Alexandr
16/04/2021 07:22