Felpörögtek az események a műkorcsolya világában: lassan el kell dönteni, kik utazhatnak Stockholmba, a március 22-én kezdődő világbajnokságra. Oroszországban idén február 27. és március 2. között az Orosz K

upa utolsó állomásán volt még egy lehetőségük a versenyzőknek megmutatni magukat. A férfiaknál az egyik 

legnagyobb kérdés, hogy ki lesz az, aki a nemzeti bajnok Mikhail Kolyada mellé bekerülhet a vb-keretbe.

Az már ugyanis december végén biztossá vált, hogy a felnőtt bajnokságban első helyen záró Kolyada lesz az egyik biztos utazó, de a két kvóta második helyéért még nagy harc volt kilátásban. A bajnokságban második helyen végző Makar Ignatov, a harmadik Mark Kondratiuk is az esélyesek között volt, de az Európa-bajnok (és egyébként a 2019-es orosz bajnok) Dmitri Aliev is bejelentkezett, ha már decemberben a koronavírus miatt lecsúszott a címvédésről.
Az Orosz Kupa döntőjében, a szabadprogram után, szinte a semmiből, Alexei Mishin tizenhét éves tanítványa, Evgeni Semenenko ugrott a második helyre, majd simán maga mögé utasította a nála jóval tapasztaltabb korcsolyázókat is. Semenenko még junior bajnokként hívta fel magára a figyelmet, de most megugrott egy négyfordulatos és egy tripla toe loop kombinációt, meg még ráadásként egy négyfordulatos salchow-t is, szóval nem bízta a véletlenre. 
Grand Prix Espoo
A "kvadraisten" Európát is meghódíthatja - kövesd élőben a finnországi Grand Prix versenyt
25/11/2022 - 16:19
Eközben a nőknél – vagyis inkább lányoknál – egy olyan probléma merült fel, hogy a remekül teljesítő Kamila Valieva hiába érte el a legmagasabb pontszámot, még csak 14 éves, így a világbajnokságra készülő csapatba nem lehet beválogatni. A fiúknál ez most nem okozott gondot, náluk a pillanatnyi forma és egy-egy hiba is több hellyel hátrébb tudta sorolni a versenyzőket. Az egyik titkos esélyes, az orosz bajnokság meglepetésembere is éppen így járt. 
De ki lehet az, akire ennyire felfigyelt a műkorcsolya-világ, ki az, akiben megvan a lehetőség, hogy annyira elkápráztatja majd a világot a produkcióival, ahogy a nagy elődök tették? Lehet a fiatal orosz műkorcsolyázók között egy újabb Evgeni Plushenko? Na jó, belőle nincs még egy, ez teljesen biztos, de a trónkövetelők között van néhány srác, aki az elkövetkező években fog még nekünk néhány szép pillanatot szerezni.
Mark Kondratiuk, amikor decemberben az orosz bajnokságon debütált, szinte sokkolt mindenkit - még magát is -, amikor hazavihette a bronzérmet. „Még mindig nem tértem magamhoz attól, hogy így alakult” – mondta a verseny után. "Annyi érzelem öntött el egyszerre, és mind különbözött: boldogság, könnyek, megkönnyebbülés; én még soha nem éreztem ilyesmit.” A nagyobb versenyen most először dobbantó fiú élete legjobb formáját mutatta, saját bevallása szerint a tavalyi karantén alatt indult be ennyire a fejlődése. 

Mark Kondratiuk

Fotó: Eurosport

Az edzője, Svetlana Sokolovskaia is úgy látta, hogy tanítványa rendkívül sokat fejlődött a nyáron. „Úgy tűnik, felnőtt. Mark gyors volt és kicsi, de folyton elesett, sokan már nem is hittek benne, de én mindig éreztem, hogy nagyon tehetséges és van benne valami egészen különleges” – mondta tanítványáról. Kondratiuk a négyfordulatos ugrásokat is csak a karantén alatt, tavaly tanulta meg, úgyhogy nem véletlenül álltak nagyon pozitívan a soron következő szezonhoz.
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a korcsolyázásukkal a teljes közönséget, sőt, az olimpiai ezüstérmes Evgenia Medvedevát is meg tudják ríkatni, de Kondratiuknak még ez is sikerült. Még február elején, egy orosz háziversenyen olyan érzelmes és technikailag is értékelhető programot rakott össze az edzőivel, hogy akik látták, azonnal a jövő nagy reménységét vizionálták benne, természetesen a kommentek között már megjelent az a vélemény is, hogy akár ő lehet a következő Plushenko is.   
Az orosz korcsolyázólányok rommá verték a fiúkat egy ugróversenyen | Eurosport
A járvány miatt alig rendeznek idén korcsolyaversenyt, ezért egyre másra jönnek a kreatív ötletek és a szokatlan versenylebonyolítások. Oroszországban televíziós showműsor keretében mérték össze erejüket az ország legjobb korcsolyázói, külön nemek közötti ugróviadalt is rendeztek, ahol a lányok elég komoly győzelmet arattak a fiúk felett.
De aztán ez a mostani hétvége nem úgy sikerült, ahogy tervezték. Az első négyfordulatosa után a földre került, a másodiknál sem érkezett igazán stabilan, pedig mindkettőt egy magas pontszámos kombinációként szerette volna kivitelezni. De még nem volt vége, egy triplánál majdnem a bírák között kötött ki, pedig ez egy az egyben ugyanaz a program volt, amit néhány hete szinte hibátlanul megcsinált a tévés showműsorban.
Nem tudni, hogy a nyomás, amit az elmúlt hetekben érezhetett (több interjúban is feltették neki a kérdést, hogy szerinte ezzel a teljesítménnyel ott lesz-e a világbajnokságon), vagy csak simán egy rossz nap okozta, de csupán az ötödik helyre elegendő pontot szedett össze. Még a verseny előtt azt nyilatkozta, hogy „ahogy lesz, úgy lesz”, és bár a program után csalódottnak tűnt, valószínűleg nem most láttuk utoljára versenyezni, és ha valakire figyelni kell a jövőben az orosz fiúk közül, akkor ő biztosan köztük van. 
A most végzős gimnazista fiú egyébként hihetetlenül optimista; azzal együtt, hogy tizenhárom évesen majdnem két szezont ki kellett hagynia egy komolyabb porcleválás (Osgood-Schlatter-betegség) miatt, továbbra is sokan bíznak a tehetségében. Akkor elgondolkodott azon, hogy abbahagyja a korcsolyázást, de aztán elhessegette a gondolatot, és visszarázódott az elfelejtett mozdulatokba. 
"Tudtam, hogy ha ennyire fáj, akkor nem fogok tudni korcsolyázni. De azt mondtam magamnak, hogy hülyeség lenne abbahagyni, amikor azt mondták, idővel el fog múlni a fájdalom. Úgyhogy úgy döntöttem, várok, gyógyulok, és meglátjuk, hogy megy majd. Aztán amikor visszatértem a jégre, azért kellett idő, amíg elértem azt a szintet, ahol korábban tartottam. Emlékszem, egy egyszerű, dupla ugrás se ment, pedig triplákat már simán megugrottam előtte. Totál elfelejtettem, hogy kell csinálni"
- gondolt vissza erre az időszakra.
Ami miatt pedig igazán különleges kis ékköve a műkorcsolyázók mezőnyének az az, hogy a kimaradt időt sem semmittevéssel töltötte és most sem csak sportolóként tekint magára. Rengeteget tanult, modern művészetekkel kezdett foglalkozni, múzeumokba járt, pár éve még festeni is elkezdett. Sőt, már saját kiállítása is volt Moszkvában, de például egy hajléktalanokat segítő szervezetnél is megjelentek a képei, amiről azt mondta, hogy szeretne a későbbiekben is segíteni másokon a művészetével. 
Mindeközben egy teljes brandet épített fel magának, tízezernél is több követője van az Instagramon, albumborítókat tervez zenészeknek (amerikai rappereknek például), de ahogy egyre inkább beleszeretett a modern művészetbe, már nem csak a klasszikusok érdeklik, például Banksy nagy rajongója. 
 via Olympic Channel (részben)
Mûkorcsolya
Egy műkorcsolyázó két élete – a visszavonulás helyett jött az újratervezés és a siker
21/11/2022 - 20:56
NHK Trophy
A világbajnok elkényeztette a hazai közönséget, mégsem volt elégedett a győztes kűrjével
19/11/2022 - 21:15