Egészen szenzációsan debütált a világbajnokságon a 17 éves Yuma Kagiyama. A japán korcsolyázó két nagyon dinamikus programmal második helyen zárt, és hatalmas meglepetésre megelőzte kétszeres olimpiai bajnok honfitársát, Yuzuru Hanyut is.

Rövidprogramjában és kűrjében is messze megjavította egyéni legjobbját, a jelenlegi mezőny két legnagyobb bajnoka közül Chent a rövidprogramban, Hanyut a kűrben előzte meg, és őszinte örömmel konstatálta, hogy rögtön első világbajnokságán felállhatott a dobogóra. Juniorok között elért eredményei alapján számítani lehetett rá, hogy a felnőttek között is jó lehet majd, de azt, hogy ilyen hamar, első világversenyén Hanyu elé kerül, azt aligha gondolta volna bárki. Aki eddig nem ismerte, minden bizonnyal megjegyezte a fiatal japán nevét. Kagiyama szuperlendületes rövidprogramját egyszerűen nem lehet megunni!

Aki eddig nem ismerte, ezek után biztos megjegyzi a vb-ezüstérmes japánt

European Championships
Egy pici lány, piros kesztyűben - Európát már meghódította, jöhet az olimpia
17/01/2022 08:28
Kagiyama 2020-ban nagyon eredményes szezont zárt a juniorok között. Az ifjúsági olimpián, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy a nyitóünnepségen ő vihette a japán zászlót, aranyérmet nyert, a junior vb-n viszont rontott a kűrben, és így a második hely jutott neki. Mindkét versenyen nagy csatát vívott az orosz Andrei Mozalevvel, aki egyelőre még nem tudta beverekedni magát az oroszok felnőtt vb-csapatába. Kagiyama tavaly a felnőttek között is megmutatta, hogy nagyon kell rá figyelni: a Négykontinens Bajnokságon Yuzuru Hanyu és Jason Brown mögött a harmadik helyen zárt, ez a jó szereplés nagyon meglepte őt akkor, alig hitte el, hogy felállhatott a dobogóra.
A járvány miatt ő sem versenyzett túl sokat az elmúlt hónapokban, a novemberi japán Grand Prix-versenyen kihasználta, hogy csak hazai versenyzők indulhattak, de a két legjobb japán, Hanyu és Shoma Uno mégsem álltak rajthoz, Kagiyama magabiztosan nyerte a versenyt. A japán bajnokságban pedig Hanyu és Uno mögött a harmadik helyen végzett, és bekerült a vb-csapatba.
A vb-n mindenkit meglepett azzal, hogy ő lett a legjobb japán, és csak Nathan Chen bizonyult jobbnak nála.
„Miután visszatérek Japánba, még többet akarok edzeni, mert sok olyan dolgot láttam, amin még dolgoznom kell. Azonnal vissza akarom menni a jégre”- mondta teljesen felpörögve a 17 éves korcsolyázó.

Világbajnoki ezüstérmet szerzett a 17 éves japán.

Fotó: Eurosport

A friss vb-ezüstérmest édesapja, Masakazu Kagiyama edzi, aki maga is kétszeres olimpikon korcsolyázó, a juniorok között vb-bronzéremig jutott, és háromszoros japán bajnoknak mondhatja magát. Kagiyamát gyerekkora óta mindig körülvette a korcsolya, és nagyon hamar rájött, hogy ezzel szeretne foglalkozni, árulta el az IFS Magazine-nak.
Először apukám edzéseket tartott, én meg csak játszottam mellette. Utána, mikor nekiálltam korcsolyázni, nagyon élveztem, többet akartam tanulni, és komolyabban akartam edzeni. Nem részesülök különleges bánásmódban, úgy érzem, apukám hasonlóan kezel engem, mint a többi tanítványát. Nem túl szigorú, de ha nehéz a helyzet, vagy bemérgesedik, akkor picit ijesztő tud lenni. De keményen készülök, úgyhogy régóta nem történt ilyen. Édesapámnak nagy tapasztalata van, és ezt átadja nekem. Elmondja, mit érzett, amikor versenyzett. Csak jó dolgokat mondhatok, sosem éreztem azt, hogy nyomás lenne rajtam.
Ugyanebben az interjúban azt is elmondta a japán, hogy a korcsolyában a legjobban az ugrásokat szereti, különösen a négyfordulatosokat.
Édesapja egészségügyi problémákkal küzdött az elmúlt két évben, ezért nem hagyhatta el Japánt. Kagiyamát koreográfusa, Misao Sato kísérte el a versenyekre. Ebben az időszakban rengeteget dolgozott vele előadásmódján, és ez a munka kifizetődött a vb-n. S hogy még szebb legyen Kagiyama sikere, ezúttal már édesapja is vele lehetett, és együtt ünnepelhették meg egy ígéretesnek tűnő pályafutás első nagy eredményét.
European Championships
Összejött az orosz söprés a nőknél, a 17 éves Schermann Regina is bemutathatta a kűrjét
15/01/2022 21:02
European Championships
Még csak 15, de már felnőtt Európa-bajnoknak mondhatja magát Valieva
15/01/2022 21:01