A járvány miatt alig rendeznek idén korcsolyaversenyt, ezért egyre másra jönnek a kreatív ötletek és a szokatlan versenylebonyolítások. Oroszországban televíziós showműsor keretében mérték össze erejüket az ország legjobb korcsolyázói, külön nemek közötti ugróviadalt is rendeztek, ahol a lányok elég komoly győzelmet arattak a fiúk felett.


Számos korcsolyaversenyt töröltek a járvány miatt, többek között az Európa-bajnokság, több Grand Prix-verseny, a Grand Prix-döntő és a kanadai bajnokság is elmaradt, a tavalyi világbajnokság szintén kiesett. Egy évvel a 2022-es pekingi téli olimpia előtt különösen kellemetlen, hogy a mezőny legjobbjai nem csaphatnak össze egymással. Csak példaként, a négyszeres világbajnok, olimpiai esélyes Gabriela Papadakis, Guillamo Cizeron jégtánc kettős, - akik bejelentették, hogy a márciusi vb-n sem indulnak-, legutóbb a tavalyi Eb-n versenyeztek, több mint egy éves kihagyásnál járnak tehát. A jelenlegi helyzet miatt sorra jönnek a szokatlan megoldások, Kanadában virtuális versenyt rendeztek, Oroszországban pedig, - ahol egyébként ezen kívül is rengeteg verseny van-, még ezt is megspékelték, és kisebbfajta showműsort kerítettek a korcsolya mellé.
A tehetségkutatók hangulatát idéző televíziós műsorban két csapat mérte össze erejét, a phjongcshangi téli olimpia első két helyezettjét, Alina Zagitovát és Evgenia Medvedevát választották a két csapatkapitánynak. A legjobb női, férfi korcsolyázók, párosok és jégtáncosok kerültek a két együttesbe, egyedül a koronavírus szövődményeivel küszködők maradtak ki a műsorból, a legnevesebb orosz versenyzők mind részt vettek. Maga Zagitova és Medvedeva gálaprodukciókkal járultak hozzá az eseményhez. A győztes csapat komoly pénzdíjban részesült, és a bírók végeredménye mellett a nézők is kifejthették véleményüket, külön közönségdíjat osztottak ki. A versenyprodukciók mellett egy ugrósorozattal is tarkították a programot, ahol a lányok a fiúk ellen versenyeztek.
Grand Prix Espoo
A "kvadraisten" Európát is meghódíthatja - kövesd élőben a finnországi Grand Prix versenyt
25/11/2022 - 16:19
Az ugróviadal inkább látványelemként szolgált, a pontozást például korábbi klasszisok és sikeredzők végezték. Az edzőlegenda Tatiana Tarasova és Tamara Moskvina, valamint az olimpiai bajnok Adelina Sotnikova és Maxim Trankov is kiosztották pontjaikat. A lányoknál a nehéz ugrásaiknak köszönhetően az elmúlt években taroló Anna Shcherbakova, Alexandra Trusova, Elizateva Tuktamysheva és a 14 éves junior világbajnok Kamila Valieva szálltak harcba, a fiúknál a világbajnoki bronzérmes, Mikhail Kolyada, az Európa-bajnok Dmitri Aliev, a junior világbajnok Andrey Mozalev és Makar Ignatov léptek jégre.
Az első fordulóban minden versenyzőnek négy különböző ugrást kellett végrehajtania, a második körben a korcsolyázók saját legnehezebb ugrásukat csinálták meg, a harmadik fordulóban pedig öt különböző ugrásból álló kombinációt kellett bemutatni. Az első kört még a fiúk vitték el, a második után már minimálisan, de a lányok vezettek, az utolsó szekcióban viszont nagyon megnőtt ez a különbség, Kolyadáék rengeteget hibáztak, a lányok komoly verést mértek a fiúkra. A végén 50 pontos különbség jött ki, alaposan megmutatták, miért dominálják évek óta a női mezőnyt.
A versenyt egyébként végül a Zagitova vezette csapat nyerte, főleg Valieva és Shcherbakova magas pontszámainak köszönhetően. A közönség viszont Medvedeva együttesét preferálta. A bírók nagyon barátságosan ítélték meg a versenyzők teljesítményét, röpködtek a világrekordot jelentő pontszámok. Ezek természetesen nem számítanak hivatalosnak, az ilyen típusú, inkább a látványosságra építő versenyeken sosem pontoznak olyan szigorúan. Többek között Kamila Valieva, a Tarasova-Morozov páros és ritmustáncban a Stepanova, Bukin jégtánc kettős is magasabb pontszámot kapott, mint az aktuális világcsúcs. Valieva a kűrben két négyfordulatost és egy tripla axelt is bemutatott. Az egész műsor felfedezettje az orosz bajnokságban harmadik helyen záró, 17 éves Mark Kondratyuk lett, aki a férfiaknál Kolyadát megelőzve a legmagasabb összpontszámot gyűjtötte be, és kűrjével még Medvedevát is megríkatta.
Könnyen elképzelhető, hogy a műsornak lesz még folytatása, és nem csak egyszeri alkalomról van szó. Olyan ötlet is felmerült, hogy hasonló keretek között egy „Oroszország kontra az egész világ legjobb korcsolyázói” összecsapást is rendeznének a jövőben. Persze, erről csak a járvány után lehetne szó.
Mûkorcsolya
Egy műkorcsolyázó két élete – a visszavonulás helyett jött az újratervezés és a siker
21/11/2022 - 20:56
NHK Trophy
A világbajnok elkényeztette a hazai közönséget, mégsem volt elégedett a győztes kűrjével
19/11/2022 - 21:15