Tíz évvel ezelőtt, 2011 márciusában Japán története egyik legsúlyosabb természeti csapását szenvedte el, mikor 9-es erősségű földrengés rázta meg az ország keleti részét, mely cunamit és nukleáris katasztrófát váltott ki. Az ekkor 16 éves Yuzuru Hanyu maga is átélte a földrengést, mely a mai napig erős hatással van rá. Az azóta kétszeres olimpiai bajnok korcsolyázó kis híján befejezte pályafutását a katasztrófa után.

Yuzuru Hanyu a mai napig tisztán emlékszik a tíz évvel ezelőtti eseményekre. 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, az ország történetének legerősebb földrengését cunami követte, majd a csapásban megrongálódott a fukusimai atomerőmű, mely a történelem egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájához vezetett. Az akkor 16 éves korcsolyázó szülővárosa, Szendai, az epicentrum közelében volt, a sportoló maga is a földrengés által leginkább sújtott területen tartózkodott. Hanyu sosem felejti el ezt a napot, azóta is rendszeresen adományoz otthonának és az áldozatok családtagjainak.
Három héttel azt követően, hogy Hanyu első felnőtt szezonjában meglepetésre ezüstérmet szerzett a Négy Kontinens bajnokságon, a szendai-i jégpályán gyakorolt, mikor a földrengés elkezdődött. A 16 éves sportoló azonnal menekülni kezdett, amint észlelte, hogy megrepedt alatta a jég. Anélkül hagyta el az épületet, hogy korcsolyáira felhúzta volna az élvédőket.
European Championships
Egy pici lány, piros kesztyűben - Európát már meghódította, jöhet az olimpia
17/01/2022 08:28
„Még ma is, ha becsukom a szemem, sok mindenre emlékszem. Az érzésre, ahogy remeg a jég, ahogy mozog a föld, hogy milyen szörnyű volt, ahogy a lábaim remegtek a földrengés miatt”
- elevenítette fel életrajzi könyvében, mely egy évvel a katasztrófa után jelent meg.

YHanyu.jpg

Fotó: Eurosport

A jégpálya nem omlott össze, és a cunami sem érte el a régiót, de a jég alatti vízvezeték szétrepedt, a víz elárasztotta az épületet, a korcsolyapálya használhatatlanná vált ezután. Hanyuék családi háza is károkat szenvedett a rengésben, ezért a korcsolyázó és családja napokig a helyi gimnáziumban kialakított evakuációs központban éjszakáztak.
„A központban rengeteg ember segített nekünk, úgyhogy bármit megtennék értük, amit meg tudok tenni az, hogy korcsolyázom”- mondta el Hanyu egy hónappal a földrengés után.
A korcsolyázás azonban nem ment olyan könnyen a katasztrófát követően. A Hanyu által használt jégpálya egy időre bezárt, új edzésközpontot kellett tehát találnia. Először egy háromórás autóút vezetett az új helyszínhez, majd klubja Jokohamába költözött, több, mint 300 km-re Hanyu otthonától.
A fiatal korcsolyázó elbizonytalanodott a folytatást illetően. A 2006-os torinói olimpia női győztese, Shizuka Arakawa, - aki ugyanabban a gimnáziumban tanult, mint Hanyu-, győzte meg, hogy ne hagyja abba.

Shizuka.jpg

Fotó: Eurosport

„A földrengés és a cunami után képtelen voltam korcsolyázni, és komolyan gondolkoztam azon, hogy abbahagyom. Azzal voltam elfoglalva, hogy megéljek, hogy túléljem valahogy. Nagyon sok ember segített abban, hogy itt állhassak”-
mondta el Hanyu 2014-es olimpiai bajnoki címe után.
Ahhoz, hogy a kétszeres olimpiai bajnok beindíthassa pályafutását, Arakawa adományaira is szüksége volt, a korcsolyázónő segítsége nélkül nem biztos, hogy Hanyu folytatni tudta volna a versenyzést.
Hanyu a katasztrófát követő hónapokban számos gálaműsorban fellépett, az egyik ilyen Kóbe városában volt, melyet 1995-ben sújtott 7,2-es erősségű földrengés. A korcsolyázó látta, hogy a város újjáépült, s ekkor kezdett el hinni abban, hogy otthona is talpra tud állni a tragédia után.
Tíz év telt el a földrengés óta, de Hanyu azóta sem feledkezett meg súlyos károkat szenvedett otthonáról. Saját maga is komoly pénzösszegeket adományozott a régió és a szendai-i korcsolyapálya újjáépítésére, és televíziós műsorokban, jeges gálaprodukciókban is vállalta a szereplést, hogy pénz gyűjtsön a károsultaknak.
2018-ban, azt követően, hogy Phjongcshangban megvédte olimpiai bajnoki címét, a japán korcsolyázó gálaprogramját a katasztrófa áldozatainak ajánlotta fel.
via Olympic Channel
European Championships
Összejött az orosz söprés a nőknél, a 17 éves Schermann Regina is bemutathatta a kűrjét
15/01/2022 21:02
European Championships
Még csak 15, de már felnőtt Európa-bajnoknak mondhatja magát Valieva
15/01/2022 21:01