Míg más sportolók alig várták, hogy legalább zárt kapuk mögött újra tudjon indulni az élet, és ha máshogy nem is, szigorú szabályok mellett ismét visszatérhessenek a versenyzéshez, addig a franciák négyszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes jégtánc párosa, Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron úgy döntött, hogy az egyéves kényszerpihenőre ráhúznak egy újabb évet. Vagy ki tudja, mennyit.

Néhány hete, nem sokkal a nemzeti bajnokság előtt a francia szövetség arról tájékoztatta a sajtót, hogy a páros a felkészülés nehézségeire hivatkozva visszalépett a március végi stockholmi világbajnokságtól. Indoklásuk szerint az előírt karantén-szabályok várhatóan nagyon megnehezítik majd a helyszínen az edzéslehetőségeket és komoly pszichés terhelést is jelentenek a versenyzők számára.
„Most még a világbajnokság is kérdőjeles, nekünk biztos és konkrét célokra van szükségünk a felkészüléshez, ezért a pekingi téli olimpián való szereplés a prioritásunk”
– 
.
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09
A páros mindkét tagja átesett a koronavírus-fertőzésen még júliusban, versenyezni pedig a tavaly januári Európa-bajnokság óta nem tudtak. Ráadásul az az emlék sem túl kellemes számukra, a 2018-as olimpia óta itt kaptak ki először: az orosz Victoria Sinitsina-Nikita Katsalapov páros vitte haza előlük az aranyérmet. Cizeron ezt az Eb-szereplést a gyengébb formára fogta, és úgy nyilatkozott, hogy megpróbálnak tanulni az esetből, bíznak benne, hogy a jövőben képesek lesznek jobb döntéseket hozni ennek az eredménynek a hatására.
Ez a mostani talán épp egy ilyen döntés.
Az biztos, hogy ők ketten igazán magas szinten versenyeztek az elmúlt években, ezt a négy vb-cím, az öt egymást követő Európa-bajnoki arany és a hét francia bajnoki elsőség is bizonyítja, pedig még mindig csak 25, illetve 26 évesek. Folyamatosan döntögették a világrekordokat, elképesztő összhang van közöttük; mondjuk ez valahol érthető, hiszen még 10 évesek sem voltak, amikor a közös edzőjük (aki egyébként Gabriella édesanyja) kitalálta, hogy együtt kell versenyezniük.
Az olimpia viszont különösen fontos számukra, 2018-ban Phjongcshangban csak minimális különbséggel maradtak le az aranyról a kanadai Scott Moir-Tessa Virtue páros mögött (206.07 illetve 205.25 pont), ráadásul úgy, hogy a rövidprogramjukba egy nagyon kellemetlen probléma is becsúszott: Papadakis ruhája megadta magát, így majdnem a teljes kűrt úgy korcsolyázta végig, hogy közben arra is figyelnie kellett, ne essen le róla a felsője. Az utolsó mozdulatnál aztán bekövetkezett a véletlen villantás, amit a közvetítésben – azért eléggé vitatott módon – még ki is lassítottak az egész világnak. Papadakis egyébként profin kezelte a helyzetet.
„Ez volt a legrosszabb rémálmom az olimpián. Egyből éreztem, hogy valami nem oké és imádkoztam... ez volt minden, amit tehettem” –
mondta.
„Azt gondoltam magamban, hogy nincs más választásom, csinálni kell tovább, és így is tettünk. Szerintem büszkék lehetünk magunkra, hogy még így is egy magas színvonalú produkciót tudtunk bemutatni.”
Az eset után Papadakist a közösségi médiában rengetegen biztosították a támogatásukról, sportolók és sportkedvelők egyaránt. „Most komolyan, egymillió pontot Gabriella Papadakisnak, amiért azt mondta, 'akkor bassza meg', aztán folytatta a korcsolyázást a szétnyílt ruhájával és a kilátszó mellével” – írta valaki például a Twitteren. Akárhogy is alakult tehát az olimpia, rengeteg rajongót szereztek, azoknak is rögtön a kedvenceikké váltak, akik egyébként csak négyévente figyelik a műkorcsolyázók megmérettetéseit. 

A trükkös ruha

Fotó: Eurosport

Ezért is álltak sokan értetlenül most a visszalépésről szóló döntés előtt; többekben az is felmerült, hogy ez esetleg egy végleges visszavonulást is jelenthet akár. Bár önmagában nem ez a véletlen villantás az, ami miatt világszerte ismerik Papadakisék nevét, hanem mert valóban élvezetes produkciókat mutatnak be, a pályafutásuk megkoronázásaként pedig az olimpiai arany szinte hiányzik a kollekcióból. Cizeron a végleges visszavonulásról szóló feltételezéseket több interjúban is cáfolta, és arról szeretne biztosítani mindenkit, hogy az egy év múlva kezdődő pekingi olimpián ott lesznek, sőt, elképzeléseik szerint most végre felállnának a dobogó legfelső fokára is.
„Az aranyért megyünk Pekingbe. Erre a célra koncentrálunk és bármi is történjen addig, mindent megteszünk a győzelemért”
– mondta Cizeron.
Épp a Moir-Virtue páros példája az, ami miatt akár még hihetünk is neki, és nem tűnik olyan drámainak a kétéves szünet. A kanadaiak 2014-ben a visszavonulás mellett döntöttek, de két év kihagyás után visszatértek, és láthatóan jót tett nekik a pihenés, behúzták a célként kitűzött olimpiai aranyat (meg többek között a hetedik(!) nemzeti bajnoki címüket is), és úgy zárták le a nem mindennapi profi pályafutásukat. 2022-ben ők tehát már biztosan nem lesznek ott Pekingben, így a Papadakis-Cizeron kettősön a világ szeme, hogy ezúttal mire jutnak és hogy előnyükre válik-e a kétéves, nyugodt felkészülés a trónkövetelőkkel szemben. 

Az érmes párosok Phjongcshangban: Papadakis/Cizeron, Moir/Virtue és Shibutani/Shibutani

Fotó: Eurosport

via L'Équipe (részben) 
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35
Mûkorcsolya
Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó
28/11/2022 - 18:30