A tavalyi Európa-bajnok Alena Kostornaia számára hatalmas csalódás az idei szezon, az oroszok világbajnokságra utazó csapatában sem lesz ott. A 17 éves korcsolyázó nyáron elhagyta Tutberidzét, és a Plushenko Akadémián készült tovább, most azonban úgy döntött, visszatér korábbi edzőjéhez. Kostornaia a járvány egyik nagy vesztese, hiszen a tavaly márciusban elmaradt világbajnokság fő favoritja lett volna a női mezőnyben, idei vb-álmait pedig koronavírus-fertőzése pecsételte meg véglegesen.


Alena Kostornaiát első felnőtt szezonjában senki sem tudta legyőzni a nemzetközi mezőnyben. Tavaly két Grand Prix-verseny mellett a Grand Prix-döntőt és az Európa-bajnokságot is megnyerte, és a világbajnokságon is ő számított volna a legnagyobb favoritnak. Az előző idényben a felnőtt mezőnybe félelmetes dominanciával berobbanó tizenéves orosz lányok közül ő a legjobb előadó, és azzal is lenyűgözte a bírókat és a közönséget, hogy korához képest nagyon elegánsan korcsolyázik.
A járvány azonban berobbant, a márciusra tervezett világbajnokságot pedig törölték. Kostornaia meglehetősen frusztráltan és csalódottan fogadta a hírt, tudta, mekkora lehetőség úszott el számára. Természetesen csak azért, mert a Grand Prix-döntőt és az Eb-t megnyerte, még nem garantált, hogy a világbajnokságon is ő vitte volna el az aranyérmet, de azért Kostornaia fejében minden bizonnyal ott maradt, hogy abban az évben, mikor minden nemzetközi versenyt győztesen fejezett be, egy világbajnoki címet veszített el a vb törlése miatt.
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09

AlenaKostornaia.jpg

Fotó: Eurosport

Nyáron, mint derült égből villámcsapás, érkezett a hír, hogy Kostornaia otthagyja az elmúlt évek női bajnokait felkészítő Eteri Tutberidzét, és a Plushenko Akadémián folytatja. A két edző közötti eddig is feszült viszony ezután még jobban megromlott, és Kostornaia és Tutberidze között is elindult egy komolyabb üzengetés. Tutberidze például arról beszélt, tanítványa listát állított össze arról, kikkel nem hajlandó együtt edzeni, amit ő elfogadhatatlannak tartott. Valamint a zeneválasztásba is jobban bele akart szólni a fiatal korcsolyázó, ez a csapat koreográfusának sem tetszett túlságosan. Kostornaia folyamatosan azt hangoztatta, nem bánta meg az edzőváltást, gyakrabban mosolyog és jobban érzi magát azóta, hogy átment Plushenkóhoz, ahol főleg az a Sergei Rozanov foglalkozott vele, akivel kifejezetten jól megértette magát. A mosolygásból viszont a versenyek alatt könnyek lettek, Kostornaia előbb elveszítette veretlenségét, majd megfertőződött koronavírussal, és ezután nem sikerült számára túl jól a visszatérés.
A novemberi moszkvai versenyen először kapott ki a Grand Prix-sorozatban, a másodvirágzását élő Elizaveta Tuktamysheva mögött második helyen zárt. A leglátványosabb változás tavalyi korcsolyázásához képest az volt, hogy tripla axel helyett csak duplákat ugrott, legnagyobb technikai fegyverét veszítette el tehát.
Kostornaia decemberben elkapta a koronavírust. A fertőzés nagyon megviselte, komoly tünetei voltak, erőnléte legyengült, és lemaradt a vb-csapatba kerülés szempontjából fontos orosz bajnokságról. Több hónapos kihagyás után, február végén az Orosz Kupa döntőjén tért vissza, ahol a világbajnoki csapatba kerülés volt a tét. Kostornaia nem futott túl jól, rövidprogramja és kűrje után is elsírta magát, és végül csak hatodik helyen zárt. Az előtte végzett versenyzők közül négyen még junior korúak, így ők nem számítottak a világbajnoki indulás szempontjából, de Tuktamysheva is megelőzte őt. Trusova ugyan nem indult, de a szakvezetés őt nevezte meg harmadik indulóként, így Kostornaia csak első számú tartalék, nagy valószínűséggel nem lesz ott a vb-n. Jól jelzi bizonytalanságát, hogy háromszor cserélt programot az idén. Az Orosz Kupa döntőjére új rövidprogrammal, kűrrel és zenékkel érkezett. 

Alena-Kostornaia.jpg

Fotó: Eurosport

Egy évvel az olimpia előtt nem versenyezhet a vb-n, és az egészségügyi problémákon felül is érződik, hogy technikailag rossz irányba indult el Kostornaia, a négyfordulatosokat és tripla axelt ugráló lányok mellett neki is szüksége van legerősebb ugrására, és a többi elemben sem maradhat el. Kostornaia a csalódást követően eldöntötte, hogy változtatnia kell, felkereste Tutberidzét, aki komoly feltételek mellett a szezon végéig próbaidőre visszavette korábbi tanítványát. (Bár egyes sajtóhírek szerint a szerződések és az anyagiak még megkeverhetik ezt a történetet.) Ahhoz, hogy Kostornaia maradhasson Tutberidze csapatában, vissza kell építenie programjaiba a tripla axelt, és nem hagyhat ki edzéseket, szerepel az edzőnő feltételei között.
A visszatérés olyan szempontból különösen érdekes, hogy szezon közben Kostornaia folyamatosan elmondta, mennyivel felszabadultabb, amióta edzőt váltott. Most azonban némileg módosított korábbi véleményén, és úgy fogalmazott, ha Tutberidze mellette van, jobban hajtja magát.

AKostornaia.jpg

Fotó: Eurosport

"Az Orosz Kupa hatodik helye rámutat, hogy valamit rosszul csinálsz. Változtatnod kell. Oda kell menned, engedni a büszkeségedből, és bocsánatot kell kérned. Talán többet mosolygok a váltás óta, de nem akkor, amikor igazán kellene. A dobogón kell mosolyognod, sírnod pedig edzés után a sarokban. Vagy mosolyoghatsz mindenhol, kivéve a dobogón, mert odáig nem jutsz el"
 döntését Kostornaia.
A 17 éves korcsolyázónő a világbajnokságról lemarad, az olimpiai álom azonban még nem veszett el számára. Nagyon nehéz dolga lesz, hiszen Kamila Valieva vezetésével jövőre már a felnőtt mezőnyben versenyezhetnek azok a lányok, akiket Kostornaia idén nem tudott legyőzni. Egészségét és erőnlétét visszanyerve, a fiatal korcsolyázó megpróbál harcba szállni, hogy újra bekerüljön a nagy világversenyekre utazó orosz válogatottba, de előfordulhat, hogy tényleg a tavalyi világbajnokság lett volna az ő nagy esélye. Melyet a járvány elvett tőle.
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35
Mûkorcsolya
Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó
28/11/2022 - 18:30