Ő volt az első női korcsolyázó, aki felnőtt versenyen négyfordulatost ugrott, most befejezi pályafutását Elizabet Tursynbaeva.

Mostanában már a női korcsolyázóknál is nagyon nehéz érmekért harcolni négyfordulatos ugrások nélkül (Alexandra Trusova például az idei orosz teszteseményen öt kvadrát is sikeresen végrehajtott kűrjében), két évvel ezelőtt viszont még sporttörténelmi pillanatnak számított, amikor a kazah Tutberidze-tanítvány, Elizabet Tursynbaeva elsőként mutatott be nemzetközi felnőtt versenyen négyfordulatos ugrást. Tursynbaeva 2019-ben a szaitamai világbajnokságon ugrotta meg a négyfordulatos salchowot, ezzel az olimpiai bajnok Alina Zagitova mögött második helyen zárt.
Tursynbaeva pályafutása nem sokkal a vb után gyakorlatilag véget is ért, 2019 októbere óta nem versenyzett, miután folyamatos hátfájdalmakkal küzd. Sérüléséből nem tudott kilábalni, 21 évesen bejelentette visszavonulását.
Mûkorcsolya
Először ugrottak négyfordulatos ugrást női műkorcsolya versenyen Magyarországon
20 ÓRÁJA
„Nem egyszerű ezt a hírt megosztanom veletek, de befejezem profi pályafutásomat. Sokan tudjátok, hogy a hátam régóta hátráltat, sajnos nem tudtam túljutni ezen a sérülésen, és a teljes intenzitású edzések lehetetlenné váltak számomra”- búcsúzott a közösségi médiában a kazah versenyző.

Befejezi pályafutását Elizabet Tursynbaeva

Tursynbaeva világbajnoki ezüstérme mellett 2019-ben a Négy kontinens bajnokságon és a téli Universiadén is másodikként zárt, a 2018-as phjongcshangi téli olimpián a tizenkettedik helyen végzett. Elmondása alapján, a jövőben a kazah korcsolyasport fejlesztésén igyekszik dolgozni, és szeretné átadni versenyzői tapasztalatait a fiatal korcsolyázóknak.
Mûkorcsolya
Vizsgálat folyik új partnere ellen, kihátrált a közös munkából az olimpiai bajnok korcsolyázó
27/09/2021 17:10
World Championships
Befejezi pályafutását Elizabet Tursynbaeva
22/09/2021 07:59