Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pidcock visszaszólt az őt és Van der Poelt kritizálóknak, rossz váltóval lett világbajnok

Nagy Benjámin

Frissítve 13/08/2023 - 18:45 GMT+2

Tom Pidcock szombaton megnyerte a mountain bike-világbajnokság cross-countryját, így immár ő a királyszám regnáló olimpiai- és világbajnoka – egyben a cyclo-cross után a második szakágban szerzett szivárványszínű mezt, azaz már „csak” az országúti arany hiányzik a kollekciójából. A verseny után nagyon őszinte nyilatkozatot adott, többek között a rajthelyes balhéról is elmondta a véleményét.

Drámai versenyen Pidcock a világbajnok mountain bike-ban, Van der Poel elesett és feladta

„Az utolsó néhány kör elég stresszesen telt, mert nem működött jól a váltóm.”
Szinte az első mondata volt ez Tom Pidcocknak a szombati verseny után, pedig kívülről egyáltalán nem tűnt úgy, hogy bármiféle problémája lenne: a gyengébben sikerült rajtja után felzárkózott Nino Schurterhez és Alan Hatherlyhez, majd otthagyta őket, és simán lett világbajnok.
Pidcock 24 éves korára így már olimpiai- és világbajnoknak mondhatja magát mountain bike-ban, világbajnoknak cyclo-crossban, és ha hozzávesszük a 2017-es bergeni junior-vb-aranyát az országúti időfutamból, akkor már mindhárom szakágban ünnepelhetett a világbajnoki dobogó tetején.
A szombati viszont minden siker közül az egyik legszebb: úgy lett az első brit férfi világbajnok az olimpiai távon, hogy a családja, a női versenyt megnyerő Ineos-„csapattárs” Pauline Ferrand-Prévot, és a tomboló brit közönség előtt emelhette a magasba a yorkshire-i zászlót a célban. Érthetően érzelmes pillanatai voltak a befutó után, a dobogón is a könnyeivel küszködött – megérte az, hogy kihagyja az országúti vb-versenyeket, és a Tour után a montira koncentráljon.
„Az utolsó körben minden emelkedőn ugrott egyet a váltóm, én pedig nem tudtam a saját ritmusomat menni. Gaze nagyon jött hátulról, azt hittem, bármelyik pillanatban a kukába dobhatom az egészet. Frusztráló volt, mert nem tudtam, milyen sebességet válasszak, hogy ne legyen gond. Óvatosan tekertem, szerencsére nem lett gond ebből.”
Mentálisan nagyon nehéz volt a Tour után idekoncentrálni, mert teljesen más a monti, mint az országút. Ez a vb-arany most egy visszacsatolás: nem kell választanom a szakágak közül, azt csinálhatom, amit imádok.
Pidcock öröme nem lehetett százszázalékos, hiszen a verseny előtti balhé a befutó után sem csillapodott (hogy ennek a háttere mi volt, arról ide kattintva lehet olvasni). A negyedik helyen végző Victor Koretzky ugyanis az ujjait lefelé tartva, majd beintve tekert át a célvonalon, később pedig azt nyilatkozta, az üzenet az UCI-nak szólt, hiszen szerinte a győzelemért harcolt volna, ha Pidcockkal egy sorból indul és nem veszít kapásból 20 másodpercet a rajtnál.
picture

Drámai versenyen Pidcock a világbajnok mountain bike-ban, Van der Poel elesett és feladta

Pidcock erre, és az egész balhéra is őszintén reagált, picit megvédve a verseny elején bukott Mathieu van der Poelt, valamint a végül a 63. helyen célba érő Peter Sagant is.
„Baromság ez az egész. Senki nem kért arra, hogy belevonjanak engem ebbe az egész shit show-ba, és azt sem kérte senki, hogy kivételezzen velünk az UCI. Elutaztam a Nové Město-i világkupára, hogy pontokat gyűjtsek és minél előrébb rajtoljak. Felháborító, hogy ilyen szabályt vezettek be – ha mégis meglépik, akkor azt január elsején tegyék, ne a verseny előtt egy nappal. Hasznomra vált végül ez a döntés, de abszolút nem értek vele egyet. Támogatom a versenyzők képviselőinek álláspontját, ilyet nem lehet csinálni.”
Pidcock augusztus 27-én, Andorrában debütál az új világbajnoki mezben. A versenyt élőben lesz követhető az eurosport.hu-n és az Eurosport Appon, majd augusztus 28-án, hétfőn 12:30-tól összefoglalót mutatunk az Eurosport 1-en.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés