Pauline Ferrand-Prevot az országúti és ciklokrossz világbajnoki címe után ma begyűjtötte a mountainbike trófeát is. 23 évesen.
A címnek természetesen semmi köze az emberevéshez. Az ötszörös Tour de France-győztes belga Eddie Merckx-nek volt Kannibál a beceneve, miután az országúti kerékpár minden szakágában, sprintben, időfutamban és hegyen is a legjobb volt, és sosem hagyta az ellenfeleit nyerni. A fiatal francia kerékpáros hölgytől pedig az utóbbi időben hasonlóan domináns teljesítményt láthattunk.
Pauline Ferrand-Prevot tavaly év végén a spanyolországi Ponferradában szerezte meg az országúti világbajnoki címet, majd idén januárban ciklokrosszban lett a világ legjobbja. Idén párhuzamosan versenyzett országúton és a hegyikerékpáros világkupában, mindkettőben eredményesen.
Mountain Bike
MTB-vb: Francia győzelem a nők downhill-versenyében
29/08/2021 12:52
A héten az andorrai Vallnordban rendezik az UCI Hegyikerékpáros Világbajnokságot, ahol a mai napon az olimpiai cross-country szakág küzdelmei zajlottak. A technikás, és a korábbi napok esőzései miatt meglehetősen felázott pályán a hölgyeknek hat kört kellet megtenni.
A versenyt a svájciak junior világbajnoka, az idei összetett világkupa-győzelme után immáron a felnőttek között is komoly esélyesnek számító Jolanda Neff kezdte legjobban, az első kör végén ő vezetett. Erős tempója azonban hamar megbosszulta magát, a második körben visszaesett, négyen is megelőzték. Közülük a kanadai Catherine Pendrel és Pauline Ferrand-Prevot tudott ellépni, de a fiatal francia lány hamar lerázta a kétszeres világbajnokot. A meredek szakaszokon egyedül Ferrand-Prevot maradt végig nyeregben, mindenki más az élbolyban leszállt és tolta a bringát. A negyedik körben másfél perc körül volt az előnye, ekkor már sejthető volt, hogy ha nem lesz műszaki hibája, nem lehet megverni.

Pauline Ferrand-Prevot

Fotó: Eurosport

Mögötte azonban változatos és izgalmas csata alakult ki a dobogós helyekért. Pendrel mögé először a „hegyikerékpáros királynő”, a norvég Gunn Rita Dahle Flesjå zárkózott fel, majd érkezett a kétszeres világbajnok és olimpiai bronzérmes orosz Irina Kalentyeva, aki mindkettejüket megelőzte. Az utolsó körre ledolgozta hátrányát az addig ötödik helyen tekerő fehérorosz Jana Belomojna is, aki idén tölti első évét az elit kategóriában. Óriásit küzdve végül ő szerezte meg a bronzérmet Kalentyeva mögött. A 42 éves, 9-szeres világbajnok és olimpiai bajnok Dahle-Flesja elképesztő akaraterővel az utolsó métereken a negyedik helyért lesprintelte Pendrelt. Gunn Rita éremért jött Andorrába, de két héttel a verseny előtt egy ételmérgezés miatt öt napig az ágyat nyomta.
"Mindent beleadtam," nyilatkozta Ferrand-Prevot. "A nagy magasság, az emelkedők és a csúszós lejtmenetek miatt nagyon nehéz verseny volt. Tényleg mindent beleadtam, mert nagyon szerettem volna ezt a világbajnoki címet. Szeretnék köszönetet mondani a francia háttércsapatnak és a francia szövetségnek is, mert hittek bennem és ez nagyon sokat segített."
Arról is kérdezték az újdonsült világbajnoknőt, hogy tervezi-e kipróbálni magát pályakerékpárban is. Nevetve az alábbi választ adta: "Nem, biztosan nem. A következő célom az országúti címem megvédése, utána pedig szeretnék jól formába kerülni az olimpiára."
A női versenyben egyetlen magyar indulóért szoríthattunk: hazánk legjobbjáért, Benkó Barbaráért. Barbi felkészülését sajnos az amerikai világkupa-verseny pályabejárásán elszenvedett térdsérülése erősen visszavetette, két hetet teljesen ki kellett hagynia. Edzője javaslata ellenére, a válogatott kedvéért mégis rajthoz állt.
Egy bukás után a pálya szűk nyomvonala miatt beszorult néhány lassabb versenyző mögé, így már az első kört jelentős hátránnyal zárta. Felzárkózni később sem tudott, a negyedik kör végén kiszólították. Az 51. helyen végzett. A Bikemag részére adott interjújában az alábbiakat nyilatkozta:
„A balesetem után csak két hetet sikerült rendesen készülni, de szerettem volna mindent megtenni a lehető legjobb eredményért, ez most ilyen lett… Elestem a rajtnál, beleléptek a lábamba, ami onnantól kezdve végig görcsölt. Aztán a 2. körben is elestem, ráadásul a bordáimra, onnan nehéz volt a levegővétel is. Úgy éreztem magam, mint valami katona a háborúban, akit szétlőttek, de azért még küzd a sor végén. Van még idén verseny, ott majd szépítek, az is csoda, hogy ilyen hamar felépültem, nem hittük, hogy ki tudok ide jönni!”
Végeredmény, UCI Hegyikerékpáros Világbajnokság Olimpiai Cross-Country, női elit kategória
Mountain Bike
Hegyikerékpáros vb: Történelmi brit aranyérem a nőknél
28/08/2021 13:02
Mountain Bike
Két svájci a dobogón, Lars Forster az Európa-bajnok
15/08/2021 16:14