Brandon Semenuknak sikerült, ami előtte korábban senkinek sem: harmadszor is megnyerte a Joyride-ot.
Elképesztően nagy versenyt hozott a Freeride Moutainbike World Tour második gyémánt kategóriájú állomása a kanadai Whistler Mountainon. Az egyhetes Crankworx hegyibringás fesztivál egyik legnagyobb eseménye a Joyride, amelyre idén példátlan számú közönség, harmincezer néző volt kíváncsi.
A versenyzők egybehangzó véleménye szerint a valaha épített legjobb slopestyle pályával rukkolt elő a rendező, melyen 12 különböző elemen lehetett trükköket beadni. Szerencsére az égiek is a fesztivál oldalán álltak: Whistlerben egy hónapja nem esett, csontszáraz volt minden, csak a verseny előtt két nappal öntözte zápor a pályát. Tökéletes talajminőség várta a versenyzőket.
Mountain Bike
Újabb orosz sportolót tiltottak el doppingolás miatt
11/09/2019 19:59
Brett Rheeder első körben kapott 94.20-as pontszáma bármelyik versenyen elég lehetett volna a győzelemhez. Még a 23 éves Semenuk sem volt biztos benne, hogy tud jobbat: “Brett köre fantasztikus volt. Aggódtam, hogy le tudom-e győzni. Nagyon durvát ment.”
Semenuk utolsóként droppolt az első körben, szinte hibátlan körében csinált egy hátraszaltó egy láb-can-t, egy hátraszaltót dupla vázpörgetéssel és két tökéletes cork 720-at. 96.80-at kapott rá, amivel sejteni lehetett, hogy nehéz lesz őt megverni a második sorozatban.
Íme a győztes menet:
“Nagyon boldog vagyok. Elképesztő megnyerni ezt a versenyt, a címvédésről nem is beszélve” – mondta Semenuk, aki az elmúlt négy Joyride-ból hármat megnyert (2011, 2013 és 2014). Győzelmének jutalma 25ezer amerikai dollár, ami a legmagasabb pénzdíj, amelyet MTB versenyen el lehet nyerni.
Sokak szerint Semenuk és Rheeder menete a valaha látott két legjobb kör volt a mountainbike slopestyle történetében.
A dobogó harmadik fokára a Gyémánt Sorozat első állomásának, a Les 2 Alpes-i versenynek a győztese, Anthony Messere állhatott fel. Honfitársa, Logan Peat hajszál híján elorozta tőle a harmadik helyet, de Messere a második menetben javított, és 84.00-ás pontszámával feljött az ötödikről a 3. helyre. Mindössze két tizedponttal volt jobb, mint Peat.
“Általában próbálok nem foglalkozni a többiek menetével”
- nyilatkozta Messere, aki inkább a saját menetére koncentrált, és nem arra, hogy milyen pontszámokat lát az eredményjelzőn.
“Amint leértem az első körben épségben a pályán, az komoly önbizalmat adott, ez sokat segített a második menetre.”
A versenyre valószínűleg úgy fogunk visszaemlékezni, mint minden idők legjobbjára. Ráadásul dörzsölhetjük a tenyerünket, mert a szervezők éppen a verseny szünetében jelentették be, hogy jövőre új helyszínnel bővül a Crankworx sorozat, a szezonnyitó az új-zélandi Rotoruában lesz.
Végeredmény, Crankworx Whistler Red Bull Joyride:
1. Brandon Semenuk (CAN)
2. Brett Rheeder (CAN)
3. Anthony Messere (CAN)
4. Logan Peat (CAN)
Készült egy remek összefoglaló a Pinkbike jóvoltából. Érdemes megnézni, minden másodperce kincs: