A dolog úgy nézett ki tavaly, hogy Le Mans-ban minden áron huszonnégy órás versenyt akartak rendezni. Így vagy úgy. Nézőkkel, vagy nélkülük. Bol d’Or már más volt. Ha nincs néző, nincs verseny. Ha van néző, van élet. Akkor talán reménykedhetünk abban, hogy visszakapjuk hamarosan a régi életünket.

Persze azért nem minden fenékig tejfel, mert az ázsiai versenyek a motoros Endurance-világbajnokságon is elmaradnak. De bízzunk. Bízzunk benne, hogy a nyolcvannegyedik Bol d’Or elvonja szombaton három órától a gondjainkról a figyelmet. A koronavírus járvány 2020-ban úgy döntött, hogy nem lesz futam, így hát a 2019-es eredmények a mérvadók. Összehasonlítva a két évvel ezelőtti eredményekkel a privát teszt eredményit, olybá tűnik, hogy minden idők leggyorsabb Bol d’Orját láthatjuk a hétvégén a Paul Ricard pályán. Sok ismerős arc ott lesz a rajtrácson, említhetnénk a Gilles Stafler vezette Webike SRC Kawasakit, akik nagyszerű időket motoroztak már most a teszten. De Kawasaki nem nyert 2015 óta, rájuk is férne egy jó teljesítmény.
De nem mindenki lehet elégedett: a hosszú kihagyásnak meg lett az eredménye, hiszen elesett Randy de Puniet, Alan Techer – neki a lába sérült meg – és Gregory Leblanc is nagyot bukott.
Motorsport
Na ettől a Leclerc videótól minden F1 rajongónak flashbackje lesz!
15/05/2022 13:54
És ez „csak” a teszt volt. Innentől már élesben megy a harc. A teszt után edzések és a verseny következik. Mandy Kainz alakulata, a 2009-es világbajnok YART Yamaha még sohasem nyert Bol d’Or-t. Furcsa ezt így kimondani, az ember akaratlanul is a lexikonért nyúlt, de igaz – és ezt az adósságot előbb-utóbb le kell tudnia a YART Yamahának. Az F.C.C. TSR Honda a szabadedzésen villantott egy legjobb időt, köszönhetően Mike di Megliónak, a Yoshimura SERT Motul előtt. De a SERT a Suzukival továbbra is fantasztikusan gyors, a második időmérőedzésen pályarekord motoroztak és a mezőny élére ugrottak. Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy ki lehet az ellenfelük, lehet-e az ellenfelük mondjuk egy európai gyártó, netán a BMW. Az első edzésen esőben remekül mentek, a komplett mezőnyt maguk mögé utasították, ez tehát egy esély. De vajon szárazon is tudják ezt a tempót? Vagy a vizes pályának volt köszönhető a kiugró tempó?
Mennyi kérdés, és csak tolulnak az emberben, hiszen nem sokkal a rajt előtt szeretnénk mindegyikre választ kapni. Kapni is fogunk, de csak huszonnégy órával a szombat délutáni rajt után, s szerencsére az Eurosport a verseny jelentős részét élőben fogja közvetíteni.
Motorsport
Nézd élőben a Monaco Historic Grand Prix-t az Eurosporton!
15/05/2022 08:04
Motorsport
Nézd élőben a Monaco Historic Grand Prix-t!
14/05/2022 08:53