A maratonfutás rendkívül népszerűvé vált az utóbbi időben, ugyanakkor a maratonok eredményeinek követése vagy megtekintése sosem volt népszerű. A neves maratonfutó versenyekre mind elmondható, hogy afrikai (főleg kenyai, etióp vagy ugandai) futók szűk csoportja verseng az elsőségért, míg a többi kontinens leggyorsabbjai elmaradnak tőlük. Az európai származású futók 2 óra 10 perc alatti időre ritkán képesek, míg a világelit 2 óra 5 perc körül, vagy azon belül tudja teljesíteni a távot.
Magyarország sosem volt kiemelkedő az atlétika ezen műfajában, a hazai rekord Szűcs Csaba nevéhez fűződik, és már közel 30 éve áll fent (2:12:10, Párizs Maraton, 1993). Az utóbbi években a hazai maratonfutók közül Csere Gáspár emelkedik ki, aki 2021-ben futott 2:14:34-es idejével belátható távolságba ért a magyar csúcsot illetően. Valamint az idei Párizsi Félmaratonon elért 9. helye (63 perc 54 másodperc, egyéni csúcs) is remek eredmény, amely a jövőre nézve jó kilátásokkal kecsegtet.
Jelenleg ő az egyedüli férfi maratonfutó hazánkban, aki meg tud élni kizárólag a sportolásból.
Maraton
Ilyen az, amikor az élen vagy, de hív a szükség
07/11/2022 - 10:04
Csere Gáspár nevét akkor ismertük meg itthon, amikor kvalifikálta magát a 2016-os Rió-i olimpiára. Azóta felemás időszakot tudhat maga mögött, melyben lemaradt a tokiói olimpiáról, sérülésekkel és a futás szeretetének elvesztésével küzdött, jött a pandémia, illetve a családalapítás is sok időt, energiát igényelt. Habár ez az időszak nehéz volt számára, pozitívan áll a történtekhez, és véleménye szerint megerősödött általuk.
Tavaly újból felhívta magára a figyelmet Gáspár, ugyanis az Amszterdam Maratonon 2:14:34-es idejével 4 évvel korábbi egyéni csúcsát döntötte meg. Ennek az időeredménynek a története ékes példája annak, milyen apró nüanszok döntenek egy maraton végén.
A 2021-es berlini maraton volt az első verseny életében, amit feladott, így alakult, hogy végül egy amatőrfutó rajtszámát megvéve elindult a pár héttel későbbi holland versenyen. A maratont megelőző napon az elit futók részére tartott megbeszélés kényszerű elmulasztása miatt az internetet hívta segítségül futása megtervezésekor:
„Amszterdamban nem tudtam ott lenni ezen a szakmai meetingen, viszont azért arra jó az internet, hogy a rajtlistát lássam. Írtam Instagramon azoknak az európai futóknak, akikről tudtam, hogy indulnak, és velem kábé egy tudásszinten vannak, és megkérdeztem tőlük, hogy mi volt ezen a meetingen. Ők elmondták, hogy milyen nyulak lesznek. Így tudtam meg, hogy lesz egy 65:45-ös félmaratonnal iramban kezdődő boly. A következő meg 68:00-as iram lesz.”
Ekkor döntötte el, hogy megpróbál a 65:45-ös bollyal tartani, ami olyan jól sikerült, hogy végül egyéni rekord lett belőle, dacára a berlini maraton kudarca által még nagyobb eredménykényszernek.
Gáspár jövőbeli céljait tekintve a hazai maratoni csúcs megdöntése a legfontosabb.
„2021-22-re értem oda arra, hogy innentől kezdve minden maratonra úgy állhatok oda, hogy ha nagyon jól fog menni, akkor akár megpróbálom az országos csúcsot. A 2:14:34-en úgy gondolom, hogy egy másfél percet biztosan tudok javítani, belátható időn belül.”
Az idei évre tervezett programjánál az élet ismét közbeszólt. A párizsi kiváló félmaratoni eredmény után egy hosszabb betegség miatt a berlini félmaratont és a hamburgi maratont is ki kellett hagynia.
„A legfontosabb az évben az a müncheni Európa-bajnokság, ami augusztus 15-e lesz, és a maratoni távon szeretnék futni. 2:14:30 a szint, tehát Amszterdamban pont kicsúsztam belőle, de elképzelhető, hogy már azzal a szinttel is bevennének a csapatba.”
Kérdéses, hogy ezen elindulhat-e, bár egy addigi sikeres maraton, vagy az amszterdami idő kis szerencsével elég lehet ehhez. Természetesen a következő olimpia is az álmok között szerepel.
„Szeretnék Párizsba menni, de inkább a mikrocélokra koncentrálok jelenleg. Most direkt nem görcsölöm magam azon, hogy mi lesz 2024-ben.”
Jól szemléltette a 2:14:34-es eredmény is, hogy mennyire apró összetevői vannak a sikernek még egy olyan hosszú távon is, mint a maratoni.
„Benne van az időjárás, a jó verseny, jó helyszín, jó mezőny, és biztos még olyan tényezők is, amit most én nem tudok, csak valahogy benne van ebben a pakliban.”
A Berlinben feladott verseny, az utolsó pillanatos nevezéshez jutás, a megfelelő futónak megírt Instagram üzenet, és az iramfutókról szerzett információ mind kellett ahhoz, hogy összejöjjön az új egyéni csúcs Amszterdamban.
Maratonfutóval való beszélgetés során megkerülhetetlen Eliud Kipchoge említése. Ő az első futó, aki – mesterséges körülmények között ugyan, de – képes volt 2 óra alatt teljesíteni a 42 kilométeres távot az Ineos 1:59 Challenge során 2019-ben Bécsben. Továbbá ő tartja a jelenlegi világcsúcsot is 2:01:39-cel (a bécsi nem hitelesített világrekord). 16 maratonon indult, melyből 14-et meg is nyert, zsinórban kétszer lett első az olimpia maratoni távján. Sportága kiemelkedő alakja, aki személyiségének és hozzáállásának köszönhetően remek példakép.
A hihetetlen kitartással és állóképességgel megáldott kenyai futó győzelmeivel és rekordjaival felkeltette az emberek érdeklődését a sportág követése iránt.
„Szerintem nagyon inspiráló személyiség Elius Kipchoge, és tényleg túlmutat a szakmán, az atlétikán, a futáson.”
https://i.eurosport.com/2022/05/19/3375606.jpg
Az Ineos 1:59 és Kipchoge teljesítménye azt üzeni, hogy próbáljuk kitolni a határainkat, és higgyük el, hogy sok mindenre képesek vagyunk. Azonban ennek az üzenetnek kevés szó esik az árnyoldaláról.
„Ha Kipchoge valamit a fejébe vesz, azt megcsinálja. Róla az a kép él bennünk, hogy mintha csak ennyi lenne a recept: ha elhisszük, akkor megcsináljuk. Azért ez nem így van. Tehát ez az üzenet egyrészt igaz - ez az érem egyik oldala -, hogy igazából elhitte és megcsinálta, viszont az érem másik oldala az, hogy ezt így nem tudja bárki megcsinálni, sőt, nagyon-nagyon kevesen tudják megcsinálni még a világklasszisok között is.”
A kenyai futó eredményeinek köszönhetően mindenki azt kezdte találgatni, lehet-e versenykörülmények között két órán belül teljesíteni egy maratont Kipchogének vagy majd valaki másnak.
„Ez a teljesítmény, amit ő hosszú éveken keresztül csinált, nagyon megviseli az embert. Azt gondolom, hogy ő ezt már nem biztos, hogy meg tudja csinálni. Ha viszont ő nem csinálja meg, akkor lehet, hogy várhatunk megint tíz-húsz évet, hogy felbukkanjon egy új Kipchoge.”

Szerző: Pallagi Farkas

Maraton
Kövesd velünk élőben a New York-i maraton eseményeit
06/11/2022 - 13:54
Maraton
Kipchoge: A történelmi tetteket szeretem, ez pedig egyértelműen rajta van a bakancslistámon
05/10/2022 - 08:29