Eredetileg saját maga miatt akarta teljesíteni a Boston Maratont, végül sokkal inkább a hazájáért futott.
Igor Krytsak végül kapott engedélyt, hogy elhagyja Ukrajnát, és múlt szombaton humanitárius céloktól vezérelve érkezett meg az Egyesült Államokba. Hétfőn 3:22:41 alatt futotta le a Boston Maratont. Egy kék-sárga fejpántot viselt, és nála volt egy zászló, mellyel a célba érkezéskor integetett.
„Ukrán vagyok, és büszke vagyok rá!”
Maraton
Egy feladott verseny és egy Insta-üzenet kellett a legjobb magyar maratonfutónak, az egyéni csúcshoz
19 ÓRÁJA
A verseny után rögtön New Yorkba indult, majd másnap Varsóba utazott, ahol találkozott a családjával is. Ezt követően autóval tért vissza Ukrajnába. Az alábbiakban ő maga meséli el, hogyan élte meg az elmúlt heteket és a versenyt.
Amikor kitört a háború, abbahagytam az edzéseket és a maratonra való felkészülést, és minden időmet az önkéntes munkának szenteltem, és támogattam a hadsereget. A kollégáimmal létrehoztunk egy alapítványt, amely humanitárius ügyekkel foglalkozik, és lőszerrel, valamint a szükséges felszerelésekkel látja el az ukrán sereget.
Hamarosan rájöttem, hogy nem hagyhatok fel az edzéskkel, mert a futás számomra nemcsak a sportról szól, hanem egyfajta meditációs tevékenység is. A futások alkalmával gondoltam ki, hogyan fogom támogatni az embereket és a katonákat. Folyamatosan feszített belülről, hogy még többet kellene tennem. Így jött az ötlet, hogy kövessek el mindent annak érdekében, hogy külföldre is utazhassak humanitárius céllal. A terv része volt, hogy elindulok a Boston Maratonon és tájékoztatom a világot arról, milyen események zajlanak Ukrajnában.
Véleményem szerint rendkívül fontos, hogy elmagyarázzuk a világnak, mit tesz velünk Oroszország. 2014 óta arra törekszenek, hogy lerombolják a hazánkat. Február 24-én aztán új fázisba lépett az orosz agresszió és teljeskörű támadást indítottak, amelynek következtében már több tízezer civil életét vesztette. Megkezdődött az ukrán nép kiirtása.

Igor Krytsak

Fotó: AFP

Az orosz hadsereg nem tudja elfoglalni Ukrajnát, ezért bombázza a civileket, ezért erőszakolja meg az ukrán nőket, és ezért öli meg a gyerekeket és a férfiakat. Koncentrációs táborokat hoznak létre, és elszállítják az embereket a hazánkból Oroszország területére.
A civilizált világnak meg kell állítania ezt az őrületet. Maximális támogatást kérünk Ukrajna számára, ez a háború ugyanis nem csak a mi hazánkat érinti. Ez a háború a szabadságért és a demokráciáért folyó harc szimbóluma. Az ukrán hadsereg jelenleg az egész civilizált világot védi a fasizmustól. Ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, felmerül a kérdés: vajon ki lesz a következő?
Az volt a célom, hogy humanitárius csatornákat nyissak meg Ukrajna számára, és hogy minél több segítséget és támogatást szerezzek az országnak. Azért vettem részt a maratonon, hogy elmondjam a teljes igazságot, hogy elmondjam, mi mindenen megy keresztül az ukrán nép.
Nem igazán foglalkoztam a versennyel, az eredménnyel pedig még úgy sem. Párhuzamot akartam vonni a 2013-as bostoni események és az ukrajnai háború között.
A maraton közben azokra az emberekre gondoltam, akiket körbevettek, akik bujkálnak és menekülnek, akik védik a hazánkat, és azokra is, akik sosem kelnek fel többé, hogy egy új napot kezdjenek. Egy maratonon részt venni, egy óriási ünnep. Ez volt az ötödik nagy maratonom, de ma többször a sírás fojtogatott, amikor láttam a boldog, gondtalan családokat, akik biztonságban vannak és jól érzik magukat.
Ahogy sok millió ukrán honfitársam, én is arról álmodom, hogy ez a háború minél előbb érjen véget. És azok, akik okozói ennek az egésznek, bűnhődjenek meg.
Fontos, hogy hangsúlyozzam, hogy amit Oroszország művel, az emberiség elleni bűn. Fontos, hogy emlékeztessem a világot, hogy amit mi csinálunk, az a szabadságért és a demokráciáért folytatott szent háború. Kérek mindenkit, ne felejtsen el minket, támogasson minket, és állítsuk meg a háborút. Menjetek ki a városaitok főtereire, és követeljetek szankciókat a kormányaitoktól. Adjatok nekünk több fegyvert, hogy a hadseregünk meg tudja védeni a hazánkat és az egész világot.
És még egy dolog: azért is volt fontos, hogy részt vegyek a maratonon, hogy a saját szememmel lássam az amerikai emberek és a többi nép megértését és támogatását. Köszönöm mindenkinek, aki nem néz félre, és segít nekünk.
Rengeteg embert láttam a zászlónkat lobogtatni, és hallottam, ahogy biztatnak minket. Hálás vagyok ezeknek az embereknek, hogy nem maradnak csöndben, és szívükön viselik Ukrajna sorsát.
Forrás:Miami Herald
Maraton
Evans Chebet döbbenetes iramváltással nyerte a Boston Marathont
18/04/2022 17:01
Maraton
Az olimpiai bajnok Jepchirchir nagy csatában nyert Bostonban
18/04/2022 16:56