Marek Hamsik a kínai ligából menekülő sztárok egyikeként igazolt a Göteborghoz, jó nagy meglepetést okozva. A szlovák válogatott húzóembere a nyári Eb miatt választotta a svéd kalandot, de jelenléte az egész bajnokságot felforgathatja.


A labdarúgás világában gyakran látni olyat, hogy egy karrierje végéhez közeledő sztárjátékos visszavágyik a hazájába, esetleg annál a klubnál szeretné befejezni, ahol pályafutását kezdte, így egy kisebb csapatban vagy bajnokságban vezet le. Olyan azonban, hogy egy nemzetközileg elismert játékos egy országán kívüli gyengébb ligába kerül, mindezt pedig nem az így szerzett euró milliókért teszi mondjuk a Közel-Keleten, nagyon ritkán fordul elő. Pont ezért volt annyira váratlan a szlovák sztár, Marek Hamsik héten történő átigazolása.
A Napoli csapatának korábbi remek irányítója hétfőn jelentette be, hogy a nyár végig a Göteborg csapatához szerződik. Ha nem ismerős elsőre a név, nem kell rögtön szégyellnünk magunkat, ugyanis korántsem egy európai élcsapatról, de még csak nem is egy másodvonalas együttesről van szó. A Göteborg a svéd bajnokságban szerepel, ráadásul ott is középcsapatnak számít, a legutóbbi idényben mindössze 12. helyen végzett. Na de miért választ magának egy sztárjátékos ilyen csapatot?
The Emirates FA Cup
Ez ám a pech: Összesorsolták a Manchester Cityt és a Chelsea-t az FA-kupában
3 ÓRÁJA

hamsik-göteborg1.jpg

Fotó: Eurosport

A válasz két okra vezethető vissza. Egyrészt Hamsik korábbi csapatának, a kínai bajnokságban szereplő Dalian Professionalnek a helyzetét kell megérteni. A szlovák játékos a Napoliban eltöltött éveket követően 2019-ben került Kínába, ahol hasonlóan sok sztárhoz mesés fizetést kapott. A kínai Super League helyzete azonban a közelmúltban gyökeresen megváltozott – bevezették például a fizetési sapkát – így a legnagyobb nevek sorra hagyják el a bajnokságot, Hamsik is távozni kényszerült.
Az európai országok többségében azonban a piac ekkor már zárva volt, Hamsik pedig a másik ok miatt nem engedhette meg, hogy csapat nélkül maradjon. Ez az ok a szlovák válogatott, ami még 33 éves is nagyban épít az irányító kreativitására. Hamsik az Eb-selejtezők során is meghatározó tagja volt a keretnek, vélhetően a nyári kontinenstornán is kulcsszerep jut majd rá, ezért formában kell maradnia.
Így került képbe a tavasszal kezdődő svéd bajnokság és a Göteborg, ahol azután kerültek kapcsolatba a szlovákkal, hogy a játékos korábbi klubjával, a Slovannal folytatott tárgyalásai kútba estek. Az északi bajnokság már a kezdési időpont miatt is logikus lépés volt az elérhető opciók közül, Hamsiknak az áprilisi rajtig bőven lesz ideje felvenni a ritmust és egészen az Eb-ig meccsben maradhat. A szerződése ezt követően augusztus végén lejár, ügynöke pedig elmondta, hogy a játékos egy további módon is bebiztosította magát:
Van egy feltétel a szerződésben, ami nagyon fontos volt nekünk. Ez arról szól, hogy ha más klub érdeklődne, ahova Marek távozni szeretne, akkor a csapat elengedi még a szerződés lejárta előtt. ” – mesélte el Juraj Vengols a helyi sajtónak.
Az átigazolás persze így is teljes izgalomba hozta a svéd médiát. Mint azt Anton Zetterman újságíró elmondta, a bajnokságban nagyon rég játszott utoljára ilyen képességű focista. Hasonló szintű légiós pedig soha.
Teljes szürreális a dolog. Ha a légiósokat nézzük, egyértelműen ő a legnagyobb sztár a bajnokság történetében.
A modern időkben csak Zlatan Ibrahimovichoz lehet mérni
, aki játszott 8 meccset a Malmöben, mielőtt 2011-ben az Ajaxhoz került. Képességekben senki nincs felette.

hamsik-göteborg2.jpg

Fotó: Eurosport

Hamsik érkezése, ha rövidtávon is, de a liga erőviszonyait is felforgathatja. Zetterman szerint az utoljára 2007-ben bajnoki címet nyerő Göteborg vele a keretben komolyabb célokért is küzdhet:
Ha Messi csatlakozna a legrosszabb csapathoz a svéd bajnokságban, bajnok lenne velük? Valószínűleg nem, a körülötte lévő játékosokon is múlik. Szerintem a Hamsik nélküli Göteborg a 6-7. legerősebb keret.
Felmerül még persze az anyagiak kérdése is, de a helyi média szerint a szlovák sztár fizetése nem fogja romba dönteni a klubot. Információik szerint Hamsik mindössze havi 10 ezer eurót keres majd, a fellelkesült szurkolók pedig még akár ezt is kompenzálhatják. Az irányítót már érkezésekor többen várták a reptéren, a nevével ellátott klubtermékekből pedig napok alatt ezres mennyiségben fogyott, sőt a járvány ellenére a szezonbérletek is jobban fogynak.
Amikor felvették velük a kapcsolatot, a Göteborg nem is gondolkozott.
Most eladhatnak egy csomó terméket és bérletet
– annak ellenére, hogy azt a szurkolók a járvány miatt nem biztos, hogy használni is tudják majd – és nagy médiafigyelmet is kapnak.
Úgy tűnik tehát, hogy ez az elsőre furcsának tűnő átigazolás jelenleg minden félnek megéri. Hogy Hamsik jelenléte mennyire forgatja fel a nagynevű légiósokhoz egyáltalán nem szokott svéd bajnokságot, az egy olyan üde színfolt lesz, amire a megszállott focirajongóknak érdemes lesz majd odafigyelnie a tavasszal.
Goal
Foci-vb
Fernandes-dupla repítette nyolcaddöntőbe Portugáliát a katari vb-n
3 ÓRÁJA
Foci-vb
Foci-vb: Így hangolt a brazilok elleni meccsre a svájci válogatott
5 ÓRÁJA