Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az összes világrekord, ami Rióban dőlt meg - videó

Eurosport
Eurosport

Publikálva 09/08/2017 - 11:55 GMT+2

Tudod hány új világcsúcsot köszönhetünk a tavalyi ötkarikás játékoknak?

Fotó: Eurosport

Tavaly ilyenkor a világ olimpiai lázban égett, hiszen már javában zajlottak a 2016-os ötkarikás nyári játékok versenyei, azt azonban egy éve ezen a napon még nem tudhattuk, mennyire lesz sikeres az eredmények tekintetében a riói olimpia. Nos, ami a rekorddöntéseket illeti, a brazilok egykori fővárosában összesen 27 világcsúcsot és 91 olimpiai rekordot javítottak meg a versenyzők.

A magyar küldöttség első és egyetlen világrekordját Hosszú Katinka szerezte meg, rögtön az úszószámok nyitónapján, a 400 méteres vegyes úszás fináléjában. Hosszú a 2016-os játékokat megelőzően már régóta üldözte Ye Shiwen félelmetes idejét, amelyet még az előző olimpián, Londonban úszott a kínai, és amelyről sokáig azt tartották, hogy akár évtizedekig is megdönthetetlen lehet majd. Ye Shiwen világrekordjának erőssége az lélegzetelállító utolsó hosszban állt, hiszen azon az 50 méteren erősebb részideje volt, mint ugyan ezen a hosszon, a férfi 400 vegyes fináléjában győzedelmeskedő Ryan Lochtenak. Épp ezért, többször előfordult már, hogy Hosszú bőven a sárga csík előtt úszott a verseny egy szakaszában, de végül Rióban sikerült neki hamarabb célba csapnia, mint ahogy a digitális jel elérte a falat a közvetítésekben.
picture

Hosszú Katinka vetélytársainak arca a riói 400 vegyes döntője után, amikor meglátják, milyen idővel döntött világcsúcsot az Iron Lady

Fotó: Eurosport

Egyébként minden sportágat összevetve, úszásban dőlt meg a legtöbb világrekord Rióban, ahol összesen nyolcszor villant fel a WR-jelzés egy-egy úszó neve mögött. (Csak összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy múlt hónapban a Duna Arénában 11 új világcsúcs született, ezzel egyébként a nemrég véget ért budapesti vizes vébé lett a legsikeresebb olyan nyári olimpia utáni évben rendezett világbajnokság, amelyen már nem úszhattak a versenyzők cápadresszben.)
picture

Sarah Sjöström öröme az olimpián úszott világcsúcs után

Fotó: Eurosport

Hosszún kívül szintén egyszer döntött világcsúcsot a svéd Sarah Sjöström a 100 méteres pillangóúszásban. A britek mellúszója, Adam Peaty és az amerikaiak hosszútávúszója, Katie Ledecky pedig duplázni is tudott, ami a világrekordokat illeti. Összesen a Team USA szerezte meg a legtöbb világrekordot, Ledeckyn kívül a hátúszó Ryan Murphy is egyéni csúcsot jegyzett a vegyes váltó első embereként. A váltó számok közül csak a női 4x100 méteres gyorsúszásban született új legjobb idő, ezt az ausztrálok négyese jegyezte.
Sok világcsúcsot adott a riói játékoknak a pályakerékpár és a súlyemelés is, szám szerint hat, illetve hét rekordot. Előbbi sportágban a britek halmozták a világcsúcsokat, egy kivételével mindet a szigetország bringásai jegyezték, utóbbiban pedig a kínaiak emelkedtek ki három rekorddal, de itt nagyobb volt a verseny, az iráni atléták is összehoztak két világcsúcsot.
picture

A britek női csapata a világcsúcs megdöntése után.

Fotó: Eurosport

Született továbbá új világcsúcs íjászatban és atlétikában is. A sportok királynője három rekorddal örvendezette meg a riói közönséget. Az elsőt ezek közül Almaz Ayana, az etiópiai atléta futotta 10 000 méteren, a másodikat pedig az a dél-afrikai Wayde van Niekerk, akiről Usain Bolt az idei londoni vébé előtt saját lehetséges utódjaként beszélt. A riói Olimpiai Stadionban az utolsó világrekordot a lengyel színekben versenyző kalapácsvető, Anita Włodarczyk szerezte meg.
picture

Wayde van Niekerk pózol Rióban az új 400-as csúccsal

Fotó: Eurosport

Az alábbi videó feleleveníti mind a 27 riói világrekordot, jó szórakozást!

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés