Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

5 nagy válogatott, amelyik már most megizzad a vb-selejtezőn

Eurosport
Eurosport

Frissítve 29/03/2021 - 21:04 GMT+2

Lássuk, kiknek kell még tenni ahhoz, hogy a tőlük elvárt szintet kapjuk!

Alvaro Morata

Fotó: Getty Images

Európában még épphogy csak elkezdődött a vb-selejtezők sora, sokaknak még bele kell jönni a hajtásba az öreg kontinensen és azon kívül is.

A múlt héten az UEFA égisze alatt is elkezdődtek a 2022-es katari labdarúgó vb selejtezői, és a legtöbb csapat a hét közepére már három fordulón is túl lesz. A kvalifikációk másik fontos helyszínén, Dél-Amerikában ősszel rendeztek négy fordulót. Az ottani rendszer szerint 10 csapat vett részt a selejtezőben, és minden csapat egy nagy csoportban küzd a négy közvetlenül és egy osztályozón keresztül elérhető helyért. Sok van még tehát hátra, de azért már bizonyos törések látszanak.
Brazília, Németország Anglia és Oroszország például elég meggyőző volt eddigi meccsein.
Firminóék eddig négy meccsen négyszer győztek, 12:2-es gólkülönbségük pedig különösen impozáns.
A németek Izlandot és Romániát is kapott gól nélkül verték, utóbbit ráadásul idegenben, így két fontos vetélytárssal szemben szereztek előnyt. Anglia a mi csoportunkban százszázalékos eddig, Olaszország pedig a gyakran kellemetlen ellenfél északíreket verte otthon és Bulgáriát idegenben. Százszázalékos teljesítmény kapott gól nélkül, bár kétségtelen, Svájc csak egy kapott góllal áll rosszabbul.
Vannak azonban más csapatok, akiktől többet vártunk, és akiknél egyelőre nehezen indul a szekér. Egy korai botlás pedig később még nehéz helyzetbe hozhat sztárcsapatokat is.

1. Horvátország

Az előző világbajnokságon döntőt játszó horvát válogatott némi meglepetésre 1-0-ra kikapott Szlovéniában, majd egy elég vékony, szintén egygólos győzelmet aratott odahaza Ciprus ellen. Perisicék helyzetét tovább nehezíti, hogy a csoportban az orosz válogatott villámrajtot vett, így ők már csak a harmadik helyen állnak a csoportban. Biztos kijutást pedig ugye csak az első hely jelent.

2. Kolumbia

Reinaldo Rueda, aki 2004-2006 egyszer már vezette a nemzeti válogatottat, három év chilei kapitányi szolgálat után visszatér hazája nemzeti válogatottjához, hogy felzárkóztassa a kijutásra egyébként esélyesebb kolumbiaiakat. A válogatott jelenleg hetedik helyen áll a 10 csapatos dél-amerikai csoportban, négy forduló alatt összesen 4 pontot gyűjtöttek. A négy közvetlen kijutó helyen jelenleg Brazília, Argentína, Ecuador (!) és Paraguay áll, az interkontinentális pótselejtezőt érő ötödik helyen pedig Uruguay. Nagy tehát a tülekedés.

3. Hollandia

Ronald Koeman Barcelonába távozása után Frank de Boer vette át vette át a holland nemzeti 11 irányítását. Az Ajaxot hat évig irányító Boer későbbi klubjaiban nem hagyott komoly nyomot: az Inter és a Crystal Palace is hamar ajtót mutatott neki. A holland válogatott őszi Nemzetek Ligája-sorozata nem volt ugyan rossz, de egy ponttal lemaradva csak a második helyen végeztek Olaszország mögött az A divízió 1-es csoportjában.
A vb-selejtezőt azonban rosszul kezdték: az első meccs napon 4-2-re kaptak ki Törökországban. Hiába verték utána 2:0-ra Lettországot, így is csak a harmadikok az egyaránt 6 pontos törökök és Montenegró előtt. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a csoportban van Odegaard és Haaland Norvégiája.

4. Spanyolország

Noha a spanyolok csoportja nem tűnik ennyire nehéznek, mint az előzőek, mégsem sikerült Görögországot megverni hazai pályán. A granadai 1:1 Georgiában majdnem megismétlődött, Dani Olmo ugyanis a 92. percben állította be a győzelmet jelentő 2-1-es végeredményt.
Mindeközben pedig Svédország százszázalékos teljesítménnyel vezeti a csoportot, igaz Koszovóban és egy hazai, Georgia elleni mérkőzésen még nagyon nem kellett megerőltetnie magát senkinek. A válogatottban 39 évesen visszatérő Zlatan Ibrahimovicnak sem, még adós a góllal. Ha viszont ő is belelendül, Spanyolország könnyen a pótselejtezőt érő második helyen találja magát, amihez az elmúlt 15 évben nem voltunk hozzászokva.

5. Uruguay

Cavani és Luis Suarez csapata jelenleg az ötödik helyen áll a dél-amerikai selejtező sorozatban. Két győzelem és két vereség hozta őket ide: a kirobbanó formában lévő brazilok elleni hazai 0-2 még magyarázható valahogy, de az ecuadori vereség nagyon nem kellett. Ráadásul Kolumbia és Chile nagyon a nyomában van Oscar Tabarez csapatának, így minden bizonnyal nagy lesz a harc a pótselejtezőt érő ötödik helyért.
Sergő Z. András
Forrás: Marca
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés