Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagy pofon az Eb-győztesnek: Olaszország lemaradhat a világbajnokságról

Németh Dániel

Frissítve 16/11/2021 - 12:37 GMT+1

Az olasz labdarúgó-válogatott 0-0-s döntetlent játszott Észak-Írországgal, így csak a második helyen zárt a csoportjában. A friss Európa-bajnok a pótselejtezőn keresztül kijuthat a világbajnokságra, de 2017 rossz emlékei még élénken élnek a játékosokban és a szurkolókban egyaránt.

Roberto Mancini - fotó: Paul Faith

Fotó: AFP

Olaszország elszórakozta az esélyt, hogy csoportelsőként, dráma nélkül legyen ott a világbajnokságon. Jöhet a pótselejtező, ami felébreszthet néhány kellemetlen emléket a közelmúltból.


Eddig tartott az eufória? Olaszországnak az utóbbi időben nem sok panasza lehetett a sportban elért eredményeket illetően: az olimpia kiválóan sikerült, Matteo Berrettini döntőt játszott Wimbledonban (miközben az olasz tenisztehetségek során végignézve a jövő is elég fényesnek tűnik), a fociválogatott pedig aranyérmes lett az Eb-n. Ez utóbbival sikerült lezárni egy nehéz időszakot, feledtetni az Azzurri történetének egyik legkellemetlenebb kudarcát: a 2017-es világbajnoki selejtezőt.
Amikor is 1958 óta először fordult elő, hogy Olaszország lemaradt egy világbajnokságról. Giampiero Ventura válogatottja második helyen zárt a csoportjában Spanyolország mögött, a pótselejtezőben pedig 1-0-s összesítéssel alulmaradt Svédországgal szemben. Ventura egyből repült, a helyére érkezett Roberto Mancini, aki sikeresen levezényelt egy generációváltással egybekötött stílusváltást, amely egy 37 meccses veretlen szériában és az Eb-aranyban csúcsosodott ki.
Éppen ezért a mostani szereplés – még ha ez nem is jelenti azt, hogy 2022-ben sem lesz ott Olaszország a vb-n – sokkal nagyobb sokként érhette az olaszokat. 2017-ben egy szedett-vedett, identitását kereső csapat szorult a második helyre a bombaerős (vagy akkor még annak tűnő) spanyolok mögött, most viszont egy papíron kiváló formában lévő, önbizalomtól duzzadó, és sikeres olasz válogatott. Ráadásul egy minden szempontból nyerhető csoportban.
Talán épp ezért meg sem fordult a fejekben, hogy Olaszország akár el is szúrhatja ezt a világbajnoki selejtezősorozatot. Akadt ugyan néhány botlása a Mancini-csapatnak, az Eb után Bulgáriával és Svájccal is csak döntetlenre volt képes, de egyértelműen a saját kezében volt a sorsa, és úgy számolhatott: egy-egy kisiklás még belefér. Ez egyébként történetesen igaz, csakhogy az olaszok a legutóbbi öt selejtezőmeccsükből csak egyet tudtak megnyerni, amikor hazai pályán 5-0-ra lepofozták Litvániát.

Azon kívül viszont leikszeltek kétszer Svájccal, egyszer Bulgáriával és Észak-Írországgal.

A bűnbakot könnyű megtalálni, hiszen Jorginho, a válogatott első számú tizenegyeslövője két kulcsfontosságú büntetőt is elhibázott Svájc ellen: szeptemberben Yann Sommer védte a lövését, novemberben pedig ő maga bombázta kapu fölé a labdát. Még így is kijuthatott volna Olaszország, amennyiben legyőzi Észak-Írországot, és a gólkülönbsége is jobb marad Svájchoz képest, de a sokadig mérkőzéslabdájukat is kihasználatlanul hagyták Chiesáék.
picture

Jorginho büntetőiben is benne maradt az olasz kijutás

Fotó: Getty Images

Ugyanakkor nem volna igazságos csupán egyetlen játékosra visszavezetni a gyengébb teljesítményt: az Európa-bajnoki selejtezősorozatot az olaszok 3,7-es gólátlaggal hozták le, aminél csak a meccsenként négyet verő belgák teljesítettek meggyőzőbben. Ehhez képest a vb-kvalifikációra 1,7-re esett vissza a 90 perces gólátlag, amin ráadásul a litvánoknak lőtt öt gól sokat javít a képen; ha azt kivesszük, akkor az Eb utáni meccseken 0,5-re csökken az olaszok átlaga, ami jelentős visszaesés az előző sorozat után.
„Nagy most a keserűségünk és a csalódottságunk, mert a saját kezünkben volt a selejtező, de a futballban időnként vannak ilyen fordulatok. Nagyon nagy csalódás. Magunkra kell vállalnunk a kudarc egy részét, nem csak a mai miatt, de Svájc ellen is sok lehetőséget hagytunk kihasználatlanul. Sok lehetőségünk volt a legutóbbi meccseinken, de a labda egyszerűen nem akart bemenni. Sajnos a labdabirtoklás nem sokat számít, ha a labda nem kerül a kapuba” – mondta Andrea Belotti.
A Torino támadója a felelősségvállalás alatt a támadókat értette, és tény: az olasz válogatott csatárok nem remekeltek a selejtezősorozat során. Ciro Immobile és Moise Kean két-két góllal zárt (igaz, a Juventus támadója ezt egy meccsen érte el), Federico Chiesa, Belotti és Domenico Berardi csak egyszer volt eredményes, Lorenzo Insigne pedig hét találkozó alatt egyszer sem vette be a kaput. Ugyanakkor az Eb előtt sem feltétlenül ők szállították a gólokat.
Az akkori selejtezősorozatban Belotti volt a házi gólkirály a maga négy találatával, ami nem kiemelkedően nagy szám, cserébe viszont kilencen is eljutottak legalább két gólig. Vagyis az olaszok elsősorban a kiegyensúlyozott csapatjátékuknak köszönhetően voltak eredményesek, és nem kis részben ez volt az oka a későbbi győzelmüknek is: igazi szupersztár nélkül, de egy klubfocit idézően kimunkált rendszerrel darálták be az európai elitet.
picture

Andrea Belotti

Fotó: Imago

„Megnehezítettük a saját feladatunkat, már legalább két meccsel ezelőtt be kellett volna biztosítani a kijutásunkat” – jelentette ki Mancini. „Megvoltak a lehetőségeink, de nem használtuk ki őket, így most a földön kell maradnunk, mert még mindig megvan az esélye a kijutásnak. Továbbra is hiszem, hogy nagyszerű csapat vagyunk. Nehéz helyzetbe kerültünk, eldobtuk a kijutást, pedig a kezünkben volt.”
Innen kétségtelenül sokkal nehezebb lesz az olasz válogatott dolga, a pótselejtező keményebbnek ígérkezik, mint amilyen a négy évvel ezelőtti volt. A pótselejtezőn ezúttal 12 csapat vesz részt, akiket aztán három ágra osztanak, és mindegyikről csak a győztes juthat ki a világbajnokságra. Bár az olaszok kiemeltek lesznek, így az elődöntőben garantáltan nem futnak össze Portugáliával vagy Svédországgal, az nem zárható ki, hogy a döntőben épp velük meccselnek majd a kijutásért.
„Most már nem tehetünk semmit, márciusban játszanunk kell, és mindent bele fogunk adni. Jelenleg gondjaink vannak a gólszerzéssel, pedig a labdabirtoklásban mi irányítjuk a meccset, és kezdeményezőek vagyunk. Észak-Írország mindenkit hátraküldött védekezni, és nehezen boldogulunk ezeknek a védelmeknek a feltörésével. Kár érte, mert már sokkal korábban bebiztosíthattuk volna a vb-részvételt. Meg kell találnunk azt a játékot, ami mostanáig jellemzett minket” – tette hozzá Mancini.
Egyelőre a vészharangokat nem kell kongatni, ám az egészen biztos, hogy pár hét alatt jelentősen megváltozott a hangulat az olasz válogatottnál. Ha 2017-ben sokkolta az országot, hogy lemaradtak a világbajnokságról, könnyű elképzelni, mekkora pofon lenne, ha a friss Eb-aranyérmes csapatuk is elvérezne a pótselejtezőben.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés