Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Felfedezője szerint Aranylabdát nyer a jövőben a német válogatott fiatal csillaga

Wojciechowski Patricia

Frissítve 12/10/2021 - 19:03 GMT+2

Németország első európai csapatként kvalifikálta magát a 2022-es katari világbajnokságra, miután hétfőn 4:0-s győzelmet arattak Észak-Macedónia ellen. Jamal Musiala a találkozó negyedik gólját szerezte, és 1910 óta ő a német válogatott legfiatalabb gólszerzője tétmérkőzésen.

Musiala a német válogatott fiatal tehetsége

Fotó: Getty Images

Musiala egy ideig morfondírozott, hogy a német vagy az angol válogatottat válassza, végül előbbi mellett döntött, ahol minden idők második legfiatalabb gólszerzőjévé vált.

A német válogatott elsőként jutott ki a 2022-es katari világbajnokságra. A hétfői Észak-Macedónia elleni mérkőzésen a 18 éves Jamal Musiala is betalált, a Német Labdarúgó Szövetség 1950-es újraalakulása óta ő a német válogatott legfiatalabb góllövője tétmérkőzésen. Egyedül Marius Hiller volt nála fiatalabb korban eredményes, mikor 1910-ben egy Svájc elleni találkozón köszönt be.
„Hihetetlen, milyen gyorsan történt minden. Néha szükségem van pár percre, hogy helyre tegyem ezt fejben. Évek óta dolgozom azon, hogy mentálisan készen álljak a mérkőzésekre, ez elég jó alapokat ad. Meccsek előtt ideges vagyok, de a pályán megnyugszom” - nyilatkozta Musiala a Kickernek.
Musiala Stuttgartban született német édesanyától és brit-nigériai édesapától, így a német és az angol válogatott is ott állt előtte, mint lehetőség, végül Németországot választotta, noha utánpótláskorban inkább az angol korosztályos válogatottakat erősítette, de a német U16-os csapatban is pályára lépett két tétmérkőzésen.
picture

Jamal Musiala gegen Ungarn im Kader

Fotó: SID

A fiatal focista felfedezője, a Southampthon akkori megfigyelője, Rosh Batti már hét évesen meglátta Musialában a tehetséget, szerinte előbb-utóbb Aranylabdát kap a középpályás.
„Jamal egy nap még Aranylabdát nyer. Csodagyerek, páran megközelítették, de még soha senkit sem láttam, aki olyan fiatalon annyira jó lett volna, mint Jamal” - nyilatkozta a Kickernek.
Egy korábbi edzője, Andrew Martin, aki 2013 és 2016 között még Londonban, azelőtt, hogy Musiala Németországba igazolt volna, foglalkozott a fiatal játékossal, korábban a Deutsche Wellének beszélt arról, hogy a középpályás mennyire érett a pályán és azon kívül is.
„Annak ellenére, hogy a Bayern Münchenben játszik, még mindig Uramnak hív. Ezt mindent elmond, amit tudnotok kell erről a fiatal srácról. Nagyon udvarias, tisztelettudó. Meg vagyok róla győződve, hogy többszáz gólt szerez pályafutása során, vagy a Bayern Münchenben, vagy valahol máshol.”
picture

Jamal Musiala wird für das DFB-Team nominiert

Fotó: SID

Musiala fiatalon berobbant, és folyamatosan fejlődik. Egyre másra dönti a rekordokat, mind klub, mind válogatott szinten. Ő a Bayern legfiatalabb Bundesliga-mérkőzésen pályára lépő játékosa és gólszerzője. Annak ellenére, hogy jelenleg a német válogatottat és a Bayern Münchent erősíti, Musiala sokkal inkább az angol utánpótlás terméke. Az utóbbi időszakban nagyon eltaláltak valamit a szigetországban, sorra tűnnek fel a fiatal angol tehetségek és válogatott szinten utánpótlás-tornákon is nagyon sikeresek voltak az elmúlt években. Musiala Németországban született, hét éves volt, mikor a család Nagy-Britanniába költözött. Végigjárta az angol utánpótlás-válogatottakat, de tavaly februárban úgy döntött, hogy a felnőttek között már nem mutatkozik be, inkább Németországot választja. Korábbi edzőjét alaposan meglepte ez a döntés.
„Focistaként Chelsea-ben nőtt fel, ahol sok másik angol játékossal játszott együtt, ezért mindig is magabiztosabbnak érezte magát, ha az angol válogatottban játszik. Mikor Németországban volt, kissé kívülállónak érezte magát, mert nem ott játszott és nem ismerte a csapattársait” - mondta el Martin.
Volt szerencsém Jamalt edzeni három éven át, mikor a Whitgiftnél [londoni iskola - a szerk.] volt. Amikor megérkezett, egy pici, vékony srác volt, és nem sugárzott belőle túl nagy önbizalom. De amint pályára lépett, rögtön életre kelt.
Musiala 2019-ben igazolt a Bayern München U17-es csapatába, de hamar bemutatkozhatott a felnőttek között, ahol rögtön meg is tudta csillogtatni tehetségét. Az idei szezonban két gólnál és két gólpassznál tart, úgy, hogy mindössze 188 percet töltött a pályán.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés