Musiala egy ideig morfondírozott, hogy a német vagy az angol válogatottat válassza, végül előbbi mellett döntött, ahol minden idők második legfiatalabb gólszerzőjévé vált.

A német válogatott elsőként jutott ki a 2022-es katari világbajnokságra. A hétfői Észak-Macedónia elleni mérkőzésen a 18 éves Jamal Musiala is betalált, a Német Labdarúgó Szövetség 1950-es újraalakulása óta ő a német válogatott legfiatalabb góllövője tétmérkőzésen. Egyedül Marius Hiller volt nála fiatalabb korban eredményes, mikor 1910-ben egy Svájc elleni találkozón köszönt be.
„Hihetetlen, milyen gyorsan történt minden. Néha szükségem van pár percre, hogy helyre tegyem ezt fejben. Évek óta dolgozom azon, hogy mentálisan készen álljak a mérkőzésekre, ez elég jó alapokat ad. Meccsek előtt ideges vagyok, de a pályán megnyugszom” - nyilatkozta Musiala a Kickernek.
Bundesliga
Thomas Müller a legnagyobb rajongója a Bayern 18 éves aduászának
14/09/2021 17:26
Musiala Stuttgartban született német édesanyától és brit-nigériai édesapától, így a német és az angol válogatott is ott állt előtte, mint lehetőség, végül Németországot választotta, noha utánpótláskorban inkább az angol korosztályos válogatottakat erősítette, de a német U16-os csapatban is pályára lépett két tétmérkőzésen.

Jamal Musiala

Fotó: SID

A fiatal focista felfedezője, a Southampthon akkori megfigyelője, Rosh Batti már hét évesen meglátta Musialában a tehetséget, szerinte előbb-utóbb Aranylabdát kap a középpályás.
„Jamal egy nap még Aranylabdát nyer. Csodagyerek, páran megközelítették, de még soha senkit sem láttam, aki olyan fiatalon annyira jó lett volna, mint Jamal” - nyilatkozta a Kickernek.
Egy korábbi edzője, Andrew Martin, aki 2013 és 2016 között még Londonban, azelőtt, hogy Musiala Németországba igazolt volna, foglalkozott a fiatal játékossal, korábban a Deutsche Wellének beszélt arról, hogy a középpályás mennyire érett a pályán és azon kívül is.
„Annak ellenére, hogy a Bayern Münchenben játszik, még mindig Uramnak hív. Ezt mindent elmond, amit tudnotok kell erről a fiatal srácról. Nagyon udvarias, tisztelettudó. Meg vagyok róla győződve, hogy többszáz gólt szerez pályafutása során, vagy a Bayern Münchenben, vagy valahol máshol.”

Fényes jövő várhat a fiatal focistára

Fotó: SID

Musiala fiatalon berobbant, és folyamatosan fejlődik. Egyre másra dönti a rekordokat, mind klub, mind válogatott szinten. Ő a Bayern legfiatalabb Bundesliga-mérkőzésen pályára lépő játékosa és gólszerzője. Annak ellenére, hogy jelenleg a német válogatottat és a Bayern Münchent erősíti, Musiala sokkal inkább az angol utánpótlás terméke. Az utóbbi időszakban nagyon eltaláltak valamit a szigetországban, sorra tűnnek fel a fiatal angol tehetségek és válogatott szinten utánpótlás-tornákon is nagyon sikeresek voltak az elmúlt években. Musiala Németországban született, hét éves volt, mikor a család Nagy-Britanniába költözött. Végigjárta az angol utánpótlás-válogatottakat, de tavaly februárban úgy döntött, hogy a felnőttek között már nem mutatkozik be, inkább Németországot választja. Korábbi edzőjét alaposan meglepte ez a döntés.
„Focistaként Chelsea-ben nőtt fel, ahol sok másik angol játékossal játszott együtt, ezért mindig is magabiztosabbnak érezte magát, ha az angol válogatottban játszik. Mikor Németországban volt, kissé kívülállónak érezte magát, mert nem ott játszott és nem ismerte a csapattársait” - mondta el Martin.
Volt szerencsém Jamalt edzeni három éven át, mikor a Whitgiftnél [londoni iskola - a szerk.] volt. Amikor megérkezett, egy pici, vékony srác volt, és nem sugárzott belőle túl nagy önbizalom. De amint pályára lépett, rögtön életre kelt.
Musiala 2019-ben igazolt a Bayern München U17-es csapatába, de hamar bemutatkozhatott a felnőttek között, ahol rögtön meg is tudta csillogtatni tehetségét. Az idei szezonban két gólnál és két gólpassznál tart, úgy, hogy mindössze 188 percet töltött a pályán.
Európa-bajnokság
A német tini nagyot alakítana második otthona, Anglia ellen is
28/06/2021 19:43
Európa-bajnokság
Löw: a legfontosabb, hogy a pályán ragyogjunk
23/06/2021 14:10