Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A futball legnagyobbjainak egyike is felszólalt az orosz-ukrán háború ellen

Nánási Antal

Publikálva 02/06/2022 - 17:38 GMT+2

Nyílt levélben fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz minden idők egyik legjobb labdarúgója, Pele. A brazil legenda a szerdai skót-ukrán világbajnoki pótselejtező alkalmát kihasználva szólította meg közösségi oldalán az orosz elnököt arra kérve, hogy szüntesse be országa Ukrajna ellen viselt háborúját.

Putin, Pelé és Maradona

Fotó: AFP

Az erő, amivel ez a konfliktus befejezhető, az Ön kezében van. Ugyanabban a kézben, amelyet 2017-ben Önt üdvözölve Moszkvában megráztam.
Szerda este Glasgowban, a Hampden Parkban fogadta Skócia labdarúgó válogatottja Ukrajnát egy nagyon furcsa mérkőzésen. A találkozónak eleve március végén kellett volna lezajlania, mivel akkor azonban már épp egy hónapja zajlott az orosz-ukrán háború, az ukrán szövetség kérte a mérkőzés halasztását. Az UEFA természetesen nem gördített akadályt a későbbi rendezés elé, mivel pedig a világbajnokság ezúttal nem a hagyományos június elejére eső időpontban kezdődik, bőven volt mozgástér az új dátum kiválasztása során. Végül június elsejét jelölték ki.
Azért is volt fura az összecsapás, mert körítésében leginkább egy barátságos, sőt egy gálamérkőzésre hajazott. Az egész stadion az ukrán válogatott tagjait éltette, akik egytől egyik nemzeti színű zászlóban vonultak a pályára. A találkozót végül a vendégek nyerték 3-1-re, amivel kiharcolták a jogot, hogy megmérkőzzenek a másik ágon playoff-döntőbe jutó Wales együttesével azért, hogy eldőljön, melyik csapat utazhat ősszel a katari világbajnokságra.
Győzni tudtak az ukránok Glasgowban
A mérkőzés önmagában is komoly médiaérdeklődésre tarthatott előzetesen számot, mivel azonban ezen kívül csupán egyetlen Nemzetek Ligája-találkozót, valamint az Argentína-Olaszország interkontinentális Szuperkupa-mérkőzést rendezték, a figyelem mértéke az egekbe szökött. Ezt a hullámot sokan igyekeztek meglovagolni a maguk módján, hogy felhívják a figyelmet az Ukrajnát sújtó orosz agresszióra.
A figyelemfelhívók között volt minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója, Pele is. A Fekete Gyöngyszem a skót-ukrán mérkőzés alatt Instagram oldalán közzétett nyílt levelével fordult közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, kérve a háború haladéktalan befejezését.
Alább a poszt teljes szövegét közöljük:
“Vlagyimir Putyinnak.
Ma Ukrajna megpróbálja legalább 90 perc erejéig elfelejteni azt a tragédiát, ami még mindig teljes erejével sújtja az országot. Egy világbajnoki helyért való küzdelem önmagában is nehéz feladat, jelen körülmények között, megannyi élet veszélyeztetettsége miatt pedig szinte lehetetlen küldetés.
Szeretném a mai mérkőzést arra használni, hogy egy kérést fogalmazzak meg Önhöz: állítsa le a háborút! Semmi sem igazolhatja azt a folyamatos vérontást, ami ott zajlik. Ez a gonoszsággal átitatott konfliktus fájdalmat, félelmet, terrort és gyötrelmet okoz, egyszerűen nincs olyan ok, ami indokolná a folytatását.
Emlékszem arra, amikor mi ketten találkoztunk és kezet fogtunk – soha nem gondoltam volna, hogy eljön az a nap, amikor annyira távolinak érzem magam Öntől, mint ma. A háborúk csak azért léteznek, hogy nemzeteket szakítsanak szét. Nincs olyan ideológia, ami igazolhatná a bombák által szétzúzott gyermeki álmokat, a családok szétszakítását, valamint ártatlan emberek legyilkolását.
Életem nyolc évtizede során megéltem már háborúkat, hallottam gyűlöletbeszédet, amelyben gerinctelen vezetők országuk biztonságával példálózva hirdették véres tetteiket. Ezt itt és most meg kell állítanunk!
Nagyon régen megfogadtam, hogy soha nem maradok csendben, ha a béke érdekében felszólalhatok. Az erő, amivel ez a konfliktus befejezhető, az Ön kezében van. Ugyanabban a kézben, amelyet 2017-ben Önt üdvözölve Moszkvában megráztam.
Pele.”
Az egyetlen még európai csapat számára kiadó világbajnoki helyről döntő Wales-Ukrajna mérkőzést Pünkösdvasárnap rendezik Cardiffban.
Forrás: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés