Kis észak-londoni történelem, addig sem kell a gyenge formával foglalkozni.

A 19. század végén sok közös még nem volt a két klub történetében. A Tottenhamet Észak-Londonban alapították egy helyi krikettklub játékosai, az Arsenalt pedig Woolwich-ban (ma már London délkeleti része) gyári munkások. Az első meccsüket már 1887-ben lejátszották egymás ellen, de az igazi balhé akkor tört ki, amikor a déli prolik beköltöztek északra.
1913-ban nem is találhatott volna jobb helyet az akkor még Woolwich Arsenal névre hallgató piros fehér csapat, mint a Highbury, ami mindössze 4 mérföldre van a Tottenham stadionjától. Természetesen a fehérek drukkerei az első perctől kezdve utálták a betolakodókat, de mivel ekkor még ők az első osztályban szerepeltek, az Arsenal pedig a másodikban, így sokszor nem kerültek szembe egymással.
Premier League
Tényleg Artetából lehet a következő Wenger? Büszkeség és balítélet az Arsenal-Tottenham után
27/09/2021 16:21

Amikor az Arsenal elrabolta a Spurs helyét az első ligában

Az első világháború után új fejezet nyílt a két csapat történelmében. 1919-ben a Tottenham az első osztály utolsó helyén végzett, de esély volt a bentmaradásukra, amikor kiderült, hogy két csapattal bővítik a létszámot. Meglepő módon szavazással döntöttek az újakról. Végül 6 csapat közül az Arsenalt választották ki, annak ellenére, hogy mindössze a másodosztály 6. helyén végeztek. Az összeesküvéselméletek sokáig másról sem szóltak Észak-Londonban, mint az Arsenal elnökének sötét háttéralkui.

A háború mindent felülír

A híres gyűlölködést a második világháború idején egy rövid ideig félretették a felek. A Highbury légvédelmi óvóhelyként működött és a németek bombázásának volt kitéve. A háború alatt sajnos találat is érte az egyik lelátórészt. A foci persze még egy világháború miatt sem állhatott le, viszont a piros-fehéreknek átmeneti otthont kellett keresniük.
A Tottenham pedig beengedte magukhoz legnagyobb riválisát, így végül 1940-től az Arsenal 33 meccset játszott a White Hart Lane-en, mint hazai csapat.

A Tottenham aranykora, Arsenal bajnoki cím a White Hart Lane-en

A ’60-as években a Tottenham története legsikeresebb korszakát élte, 1961-ben a bajnoki címet is sikerült megszerezni a kupagyőzelem mellé, ezzel pedig az első angol klubként sikerült a duplázás. A szomszédok sem szerettek volna lemaradni, végül az Arsenalnak 1971-ben jött össze a dupla. Hol máshol válhatott volna biztossá a bajnoki cím, mint a White Hart Lane-en? Ray Kennedy gólja után a szomszédnál ünnepelhetett az Arsenal.

Arsene Wenger varázsol

A két csapat között a rivalizálás nem lett kisebb a 80-as és 90-es években sem, de mivel sok trófeát egyikük sem tudott besöpörni, így kevesebb igazán nagy téttel bíró meccset játszottak egymás ellen. Arsene Wenger érkezésével az Arsenal újra duplázni tudott, majd derült égből villámcsapásként óriási igazolást húzott.
Manapság lehetetlennek tűnik, ami 2001 nyarán megtörtént. Wenger sajtótájékoztatót hívott össze, az újságíróknak pedig fogalmuk sem volt róla, hogy mi lesz a téma. Még egy apró pletyka sem volt arról, hogy ki lehet az új igazolás. Annál nagyobb volt a döbbenet, amikor a sejtelmesen mosolygó francia edző bejelentette Sol Campbell érkezését. Az angol válogatott védője ingyen igazolható volt, miután nem fogadta el a nevelőklubja, a Tottenham szerződéshosszabbítási ajánlatát, a nagy rivális pedig bolond lett volna nem élni a kínálkozó alkalommal.
Campbell visszatérése a White Hart Lane-re akkora vihart kavart, hogy állítólag még a saját unokatestvére is hevesen szidalmazta őt az első sorok egyikéből egy bedobás során.

A Verhetetlenek is a White Hart Lane-en ünnepelhettek

A 2003/04-es szezonban az Arsenal történelmet írt, miután veretlenül nyerték meg a bajnoki címet. Úgy utazhattak az észak-londoni derbire, hogy egy döntetlennel is bebiztosítanák az elsőségüket. A rendezők és a játékvezető is figyelmeztette Thierry Henry-t, hogy ha számukra jól alakul a meccs, akkor próbálják meg minimálisra fogni az ünneplést, nehogy tömeges rendbontás legyen a lelátón. Henry természetesen értette a kérést és úgy tervezte, hogy tiszteletben is fogja tartani.
A 92. percben viszont felbosszantották. Történt ugyanis, hogy a Tottenham büntetőből egyenlített, a Spurs védője Taricco pedig a francia előtt őrjöngve ünnepelte a gólt. Henry persze nem felejtette el megemlíteni azt a kellemetlen tényt, hogy ez az eredmény számukra még mindig a bajnoki címet jelenti, de ez az argentin védőt nem érdekelte. A francia csapatkapitány ekkor már tudta, hogy ünnepelni fog a szurkolóival az ősi ellenség stadionjában.

Dicső múlt, sötét jelen, kétséges jövő

Ez volt az utolsó alkalom, hogy a két csapat egyike bajnok lett volna. Wenger utolsó éveiben és főleg azóta fordult az észak-londoni széljárás és a Tottenham került fölénybe. Mauricio Pochettino vezetésével sikerült még a BL döntőjébe is eljutni, de azóta folyamatos a visszaesés. Az Arsenal Wenger távozása óta rosszabbnál rosszabb döntéseket hoz és csak keresi önmagát.
Idén egészen pocsékul kezdte mindkét csapat a bajnokságot. Artetáék 3 vereség után kiizzadtak két győzelmet, de az 1-0-s eredményre nem lehettek büszkék. A Tottenham ugyan sikeresebben kezdett, de a válogatott szünet után két teljesen reménytelen vereséget szenvedtek el.
Az igazán elszomorító a két klub szurkolói számára, hogy a néhány éve még látványos játékkal operáló csapataikból elképesztően hiányzik a kreativitás és az ötletesség. Az Arsenal 5 meccsen szerzett 2 gólt, a Tottenham pedig képtelen eljuttatni a labdát a legjobbjukhoz Harry Kane-hez, aki idén mindössze 4 kapura lövéssel próbálkozott. A vasárnapi derbi nem csak azért nem fog a bajnoki címről szólni, mert szeptemberben rendezik, hanem mert idén teljesen esélytelen az Arsenal és a Tottenham is, hogy beleszóljon a legjobbak küzdelmébe. Nagy kérdés, hogy mikor érhet oda újra bármelyikük is a topcsapatok közé.
Labdarúgás
Négy kapura lövés, nulla gól – pocsék formában kezdte az idényt az angol válogatott klasszisa
26/09/2021 11:28
Labdarúgás
Nem távozik a Tottenhamtől Harry Kane
25/08/2021 12:25