Ha nem láttál még kengyelfutó gyalogkakukkokat, olasz taktikai légszomjjal tiki-takázni, akkor olvass tovább.
Japán csapata éveken keresztül egy dologgal tudott csak kitűnni a szürke futballnemzetek sorából. Futómennyiséggel. Ez a jó szokásuk, mármint, hogy többet futnak, mint az ellenfelek szerencséjükre nem veszett el. Viszont találtak az elmúlt években még két olyan adalékanyagot, amivel – legalábbis szerintem – jó esélyük van mindenkit meglepni. Kivéve persze most már a Kedves Olvasót.
Először is megtalálták azt a nemzetet, ahol a játék elméleti része, a furfang, a sakkozás még mindig a legfontosabb. Ez a nemzet ontja magából az olyan edzőket, akik taktikai felkészültségben kenterbe verik a világot. Mások szerint gyilkolják a futballt. Ez a nemzet Olaszország. Itt talált vezérre a Japán vezetés, méghozzá Alberto Zaccheroni személyében. Ő az, aki az őszinte, alázatos és sportszerű japánokat „grundvagányokká”, és védekezési zsenikké nevelte át.
Labdarúgás
Ferguson büszke a United jótékonysági akcióival kitűnő focistájára
4 ÓRA
No persze ez csak elméletben van így. Ő is rájött arra, hogy ami Olaszországban kézenfekvő, az Japánban nem feltétlenül az. Körülnézett, látta, hogy kikből válogathat, látta, mi vitte sikerre Spanyolországot, és pattant a szikra. Tiki-taka. Bizony, ez a keret több mint alkalmas az egyérintős, rövidpasszos játékra. És máris a második összetevőnél tartunk. Itt az üdvözítő elegy. Egy sokat futó csapat, taktikailag érett, a védekezés csínját-bínját ismerő edzővel, fineszes, ügyes játékosokkal.
Ez Japán.
A keretből azon túl, hogy Kagawa és Honda neve a focit nem napi szinten követőknek is ismerősen cseng(főleg az utóbbi), én két másik játékost emelnék ki. Mindketten otthon játszanak. Amolyan a világ elől elzárt csiszolatlan gyémántok. Kakitani és Endo. És most a családnevek eredetével ne foglalkozzunk, mert messzire vezetne…
Előbbi még csak 24 éves, de már mindent tud, amit csatárként kell. Amolyan japán Müller. Tudja, hol a kapu és kész.

Kakitani gólt lőtt Costa Rica ellen

Fotó: Eurosport

Utóbbi már 34. Soha nem játszott külföldön, de, amire képes, az Xavi-éval vetekszik. Bevallom, személyes kedvencem.  De, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt, azt mutatja a 144 válogatott meccse, és az öt évvel ezelőtti kitüntető Ázsia legjobb labdarúgója cím.

Endo, a fazonszabász

Fotó: Eurosport

Persze, rajtuk kívül még ott van a keretben az a hét németországi légiós, akik nem idénymunkásnak érkeztek a sokat követelő kultúrába. Mindannyian megfeleltek. Nem tucatemberek. Sőt. Többnyire húzóemberré váltak. Kiyotake, Inui, Hasebe, a két Sakai, Okazaki, Uchida. Lehet, hogy még nem csengenek olyan jól.
Majd egy hónap múlva. Csak győzzük kivárni.
Ha esetleg valakiben még maradtak kételyek. Érdemes az alábbi videót megnézni. Hússzoros túlerő sem akadály!
Serie A
Még maradt esélye a Juvénak a BL-re
5 ÓRA
The Emirates FA Cup
Először nyert FA Kupát a Leicester
5 ÓRA