Egy nagyszerű szakember távozása után a vezetőség egy olyan fiatalra edzőre bízza a nagy hírű csapatot, aki azon a szinten még egyszer sem dolgozott. Néhány hónappal később kiderül, szörnyű volt a választás. Ismerős ugye? Nem egyszer fordult már elő ilyen a labdarúgás történetében. Így alakult a Bayern Münchennél Ottmar Hitzfeld távozása után – amikor Jürgen Klinsmannal szenvedett a csapat – és ez volt a helyzet a Manchester Unitednél is Sir Alex Ferguson visszavonulását követően, hiszen hiába lett ő a kiválasztott, David Moyes sem bírt ki egyetlen szezont sem az Old Traffordon, noha kifejezetten hosszú távú szerződést kötöttek vele. A párhuzam persze nem ér véget ennyivel, hanem folytatódik Louis van Gaallal. A holland annak idején egy zötyögős kezdés után olyan útra terelte Lahmékat, amiről azóta sem tértek le, és hasonlót várnak tőle most Angliában is.
Az első emlékem vele kapcsolatban az 1995-ös Ajax-AC Milan BL-döntőről származik, amikor öltönyben, jegyzettömbbel a kezében, karate kölyköt imitálva próbálta bemutatni, hogyan szabálytalankodtak játékosával szemben. Ami arról az együtteséről megmaradt, hogy tele volt saját nevelésű játékossal, ami mindig is szimpatikus volt. Azóta sem félt beépíteni a fiatalokat az együtteseibe, gondoljunk csak Iniestáékra a Barcelonánál, vagy a holland válogatottra, amely a szakemberek szerint még erősebb lett volna, ha a legfontosabb játékosának számító Strootman nem sérül meg a brazíliai torna előtt. Most Manchesterben kell építkeznie, izgatottan várjuk, mire jut.
Ahogyan arról az e havi Four Four Two UK is megemlékezik, ha visszagondolunk a németországi időszakára, 2009 nyarán Uli Hoenessék két téren szerettek volna javulást az edző tekintetében: tapasztalatban és fegyelemben. LVG pontosan ezt jelentette. Előbbinek köszönhetően nem aggódott, amikor egy ekkora klubhoz került. Sőt, az első sajtótájékoztatója óriási siker volt, különösen az a rész, amikor azt mondta, tökéletesen tud azonosulni az egyesület mottójával, a Mia San Miával (Vagyunk, akik vagyunk), majd hozzátette: „Vagyok, aki vagyok. Magabiztos, arrogáns, domináns, őszinte, szorgalmas, innovatív.
Labdarúgás
Közel a BL-induláshoz a szezon meglepetéscsapata, az edző mégsem marad
14 ÓRA

Saját gyermekeit is magázza

Fotó: Eurosport

Kicsivel később éppen nagy bajban is volt, hiszen novemberben a gárda csupán a hetedik helyen állt a bajnokságban, ő pedig kapust cserélt, Rensing helyére a veterán Hans-Jörg Buttot állította. Két héttel később a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában muszáj volt győznie együttesének a továbbjutáshoz Firenzében. Akkoriban már komolyan zötykölődött alatta a kispad, összeveszett Lucioval, Ribéryvel, Luca Tonival, így amikor az együttes tizenegyeshez jutott, nagy volt a káosz, hogy ki is végezze el. Aztán a kapus, Butt állt oda, rúgta be, a Bayern pedig azonnal megindult fölfelé.
Van Gaal alaposan átalakította a bajorokat: a szélről berakta középre Schweinsteigert, ő fedezte fel Thomas Müllert („ha Ribéry és Robben is egészséges lesz, nálam ő akkor is játszani fog”), az U23-as csapatból felhozta Badstubert és David Alabát, Robben pedig a szezon második felében pályafutása addigi legjobb idényét futotta, pedig az ő leigazolásáért is kapott rendesen. Májusban a csapat bejutott a BL döntőjébe, német bajnok és kupagyőztes lett, aminek ünneplése elég emlékezetesre sikeredett. A dugig megtelt Marienplatzon először a „mamákat” üdvözölte: „Egy kövér puszit küld nekik a bajnok edzője”. Majd kérdezz-felelekbe kezdett az őt éltető szurkolókkal. „Kinek van a legjobb védelme? (Szünetet tart) A Bayernnek!” Aztán folytatta: „Kinek van a legjobb támadósora? (Szünet) A Bayernnek! Ezért vagyunk mi a bajnokok! És nem csak Münchené, hanem Gelsenkirchené, Brémáé is. És Hamburgé!” A hatásos szünetek továbbra is megvoltak, majd jött a csattanó: „Mi vagyunk Németország legjobbja. És talán... Európáé is! Igen!” Több sem kellett az őrülethez.
A Bernabeuban végül 2-0-ra kikapott José Mourinho Interjétől (mindkét gólban benne volt Lucio). Ettől még az egy remek szezon volt, amit egy kevésbé sikeres követett, amiben a világbajnokságról hazatérő játékosok fáradtsága is benne volt, és aminek hatására az ellentétek is kiéleződtek a holland és a vezetőség között. Van Gaal 2011-ben távozott, elsősorban Hoenesst hibáztatta ebben, de a csapatkapitány Philipp Lahm nemrégiben adott nyilatkozata szerint a jelenlegi Bayern-uralkodásban az ő érkezése jelentette a fordulópontot.
Később leült a válogatott kispadjára, alaposan elpáholt bennünket, a világbajnokságon pedig bronzéremig jutott úgy, hogy idő közben már kinevezték a United menedzserévé, így ezúttal a nyári szünet elmaradt számára.
A 3-5-2-be vetett hit
Egyetlen nap pihenő után van Gaal meg is érkezett Manchesterbe, ahol gyökeres változásokat vezetett be (ez hat helyes és 22 pontos visszaesés után nem csoda). Nem feltétlenül arra gondolunk, hogy most már csak angolul beszélhetnek egymással a játékosok. Sokkal inkább a felállásra.
David Moyes 4-3-3-as taktikája helyett a 63 éves szakember a világbajnokságon már látott 3-5-2-ben hisz. Abban a formációban, aminek főleg a hátsó sora érdekes, hiszen három fős védelemmel még sosem nyertek Premier League-et. Bajnokok Ligáját is csak egyszer, 2001-ben a Bayern München tudott. Az ok arra, hogy mégis ezzel próbálkozzon a keret: Robin Van Persie, Juan Mata és Wayne Rooney is középen szeret játszani. Ráadásul ezzel ért el sikert a nyáron a nemzeti csapat élén is. „Valamennyi játékos 4-3-3-at játszott eddig a Manchester Unitedben, de ugyanúgy meg tudom nekik tanítani a 3-5-2-t, ahogyan a válogatottban is sikerült. Nincs nagy különbség a kettő között, ezt Mexikó ellen is bebizonyítottuk”- mesélte. Tegyük hozzá, vannak, akik szerint hamarabb lesz a háromból öt védős rendszer, mint négyes, minden esetre ennek a felállásnak is meg vannak a maga előnyei és hátrányai. Erről részletesebben a kiváló elemző hírében álló André Villas-Boas mesélt a Sunday Timesnak.

Fotó: Eurosport

Szerintem ez inkább öt védős rendszer, mint hármas. Az 5-3-2-ből tud gyorsan váltani 3-5-2-re, amit nagyszerű látni. Egy biztos, az egyensúly megőrzése érdekében hatalmas teher hárul a szélső hátvédekre.” A különbség a középpályán található, hiszen addig, amíg a mostanság a Juventusnál, korábban a Van Gaal-féle Ajaxnál és Barcelonánál is használt 3-4-3-nál ugyanannyi a védők száma, ott a középpályán gyémánt alakzatban helyezkedtek el a játékosok, most pedig egy sorban vannak. „Nagyon nehéz védekezni ellene”- folytatta elemzését a Zenit jelenlegi mestere- „de ha a széleket jól lezárod, és igazán jó szélső hátvédjeid vannak, akkor ki tudsz alakítani emberfölényes szituációkat a védőddel és a szélsőddel a két oldalon. Ha a csapatod gyors kontrákra képes, szintén gondot okozhatsz, például a Liverpool a Champions Cupon rendezett meccsük első félidejében elég jól teljesített ezen a téren.” A portugálnak nagyon tetszett, amit a Unitedtől ezen a nyáron látott- a gárda valamennyi találkozóját megnyerte, igaz, az Intert csak tizenegyesekkel verte. „A játékosok nagyon gyorsan elsajátították az alapokat, pedig négy védős rendszerben nőttek fel. A legfontosabb az lesz, hogy higgyenek abban a három középső védőben. Nem kizárt, hogy ha nem jönnek az eredmények, van Gaal át fog térni egy négy védős szisztémára. Tapasztalatom szerint a Premier League-ben a sajtó a legkisebb botlás után megtámadja az embert, aki más fajta taktikát próbál alkalmazni. Viszont ha sikerülnének a még tervezett igazolások (Strootman, Vidal), egy jó formában lévő van Persie-vel ez a csapat őrült jó lenne. Nagyszerű szezon lesz ez a Manchester Cityvel, az Arsenallal, Chelsea-vel. Őrület!"
A Manchester United számára rossz hír, hogy Luke Shaw sérülés miatt kihagyja a nyitányt, és még mindig tart az alkudozás az átigazolási piacon néhány játékossal (Vidal, Di Maria) kapcsolatban. Van Gaal három hónapot kért, mire a fiai megtanulják az általa használatos rendszert. A kérdés, kitart-e addig a türelem. A korábbi állomásai alapján megéri kivárni.
A Premier League augusztus 16-án rajtol, az első mérkőzést éppen a United vívja a Swansea-val 13:45-től az Old Traffordon.
Labdarúgás
Elhúzódó bajnokavatás, éleződő kiesési csaták
16 ÓRA
Labdarúgás
Fegyveres betörők rabolták ki az AS Roma sztárját
18 ÓRA