De Ligt nyilatkozata alapján a súlyos sérülésből lábadozó Van Dijk állapota bíztató, akár bevethető is lehet a nyári kontinenstornára. Ha mégsem lesz játékra alkalmas, a fiatal védő szerint akkor is sok opciója van a csapatnak a pozíció betöltésére.


Amikor Virgil van Dijk tavaly októberben súlyos sérülést szenvedett az Everton elleni rangadón, egyből lehetett sejteni, hogy az esetnek komoly következményei lesznek klubja, a Liverpool teljesítményére. Az angol címvédő szezonban mutatott szenvedésén azóta meg is látszik a klasszis védő hiánya, arra azonban jóval kevesebben gondoltak, a hátvéd kidőlése milyen hatással lehet másik csapatára, a holland válogatottra.
A narancsmezes nemzeti tizenegy ugyan azóta lejátszott tétmeccsein nem szerepelt olyan rémesen, mint a Liverpooliak, van Dijk hiányának következménye a héten számukra is bántóan egyértelművé vált. A holland csapata a Törökország elleni szerda vb-selejtezőn 4 gólt kapva szenvedett vereséget, így már az elején kifejezetten nehéz helyzetbe hozta magát a kvalifikáció hátralévő részére.
Foci-vb
Belefért Ronaldo padoztatása, bődületes kiütéssel nyert Portugália
6 ÓRÁJA
Nyáron ráadásul a tavalyról elhalasztott Eb is vár a csapatra, a hollandok 2012 után térnek majd vissza a kontinenstornára. A csapat hétközi teljesítményét látva kifejezetten bíztató hír a narancsmezeseknek, hogy a védő Mathias de Ligt nyilatkozata alapján van Dijk nyárra akár felépülhet a térdsérüléséből és része lehet a keretnek. A Juventus fiatal játékosa óvatosan, de optimistán állt a kérdéshez:
„Volt egy találkozónk, ahol ő is ott volt. Jól nézett ki, frissnek tűnt. Persze nem tudom, fizikálisan mi a helyzet vele és ő sem szeretne nyomást helyezni magára.
Tisztán látja a helyzetet és napról-napra tervez. Szeretné látni, hol tart majd a torna kezdetére.

van-dijk-hollandia-de-ligt.jpg

Fotó: Eurosport

„Szerintem fontos, hogy nyugodt maradjon és az is, hogy
ne helyezzünk rá nyomást se mi, se pedig az ország szurkolói.
Eldönti majd, hogy részt tud-e venni. Ha nem, lesznek mások a helyére, de azt gondolom, hogy jól nézett ki.”
Ha van Dijk mégsem épülne fel, a de Ligt által említett beugrók egyike kerülhetne be a fiatal hátvéd mellé a védelem közepébe. A klasszis játékos sérülése óta ebben a pozícióban Stefan de Vrij és Daley Blind is szerepelt. De Ligt újságírói kérdésre elhárította a választ arról, hogy szerinte ki lenne a jobb megoldás a pótlásra:
„Végső soron a menedzser dönt, hogy ki játszik, mire van szükségünk. Labdabirtoklásnál Blind az egyik legjobb védő, akivel valaha játszottam. De Vrij viszont Olaszországban játszik és így erősebb és fizikálisabb, mint Daley. Szóval talán az ellenféltől is függ majd a dolog. Nathan Aké és mások is opciók lehetnek. Van elég lehetőségünk. Talán én sem játszom majd, ez a menedzser döntése, amit tisztelnünk kell.”
Bár a hollandok számára a csoportból való továbbjutás és egy komolyabb menetelés egy van Dijk szintű klasszissal nyilván sokkal könnyebb lenne, az első feladat így sem tűnik megoldhatatlannak. A csapat Ukrajnával, Ausztriával és Észak-Macedóniával került egy csoportba, ebből a négyesből továbbmenni bármilyen védőpárossal illene a narancsmezeseknek. Utána viszont már sok múlhat a stabil hátsó soron, így a következő hetekben a csapat szurkolói izgalommal figyelhetik majd, hogyan alakul van Dijk felépülése.
Goal
Foci-vb
Luis Enrique egy dolgon változtatna, vállalja a felelősséget a spanyolok kieséséért
6 ÓRÁJA
Foci-vb
"Mbappéból csak egy van" – nevetett az angol szélső a francia klasszissal való összehasonlításon
8 ÓRÁJA