Bármilyen furcsa, 50 év alatt a tavalyi Eb-találkozó után a szombat esti lesz a második tétmérkőzés a magyar és a német válogatott között, még akkor is, ha az NSZK és az NDKelleni találkozókat is beleszámoljuk. Június 11-én 25. alkalommal játszik a két csapat, de idetehetjük még a 11 meccset a nyugat-és a 17-et a keletnémet válogatott ellen. 1972-ben a müncheni olimpián vertük 2-0-ra a keletnémeteket, utána azonban hosszú időn át csak barátságos meccsek következtek. A 2 + 2 válogatott összesen 52 meccsből válogatunk néhányat.

Amikor kaptunk egy ötöst a Népstadionban

„Ünneprontó volt a német válogatott” – ezzel a címmel jelent meg a találkozó másnapján, 2001. augusztus 16-án a hazai sportnapilap. És tényleg nem mutatott jól, hogy éppen az MLSZ 100. születésnapjára rendezett találkozón kaptuk a legtöbb gólt a német válogatottól a hazai meccsek közül. Hazánkba látogató FIFA elnök, szoboravatás és a kezdőrúgást elvégző Puskás Ferenc az akkor még nem róla elnevezett stadionban – mindez kevés volt.
UEFA Nations League
Marco Rossi: Ha valaki azt mondta volna, hét pontot szerzünk, elmeorvoshoz küldöm
24/06/2022 14:50
A nagy várakozásnak 5-2-es vendéggyőzelem lett a vége, amelyben a mieink gólját Tököli Attila és Horváth Ferenc lőtte. Sokak véleménye szerint kár volt egy jóval erősebb csapattal elrontani az ünnepet, sokkal jobb ellenfél lett volna Ausztria, ami mindig is fő riválisunk volt, ami ellen a legtöbb mérkőzését játszotta a magyar csapat. Való igaz, ez a német csapat elég jó formában volt. Két héttel később ugyan még kikaptak az utolsó világbajnoki selejtezőn Anglia ellen (ráadásul súlyos vereséggel, 5-1-re hazai pályán), de nekik arra a meccsre már nem volt szükségük a kijutáshoz. És persze tegyük gyorsan hozzá: ez volt az utolsó vereségük tétmeccsen egészen a következő évi, 2002-es vb-döntőig.

Amikor mi nyertünk a svájci vb-n

Ami az NSZK számára a berni csoda, az nekünk a hanyatlás kezdete, a csúcson lévő magyar futball első nagy pofonja, legendák melegágya. Hogy mi történt az 1954-es berni vb-döntőben, kis túlzással már iskolai tananyag. A történelme csúcsán lévő magyar válogatott nem tudja hozni a papírformát, és hosszabbítás után kikap Fritz Walteréktől.

Fritz Walter és puskás Ferenc csapatkapitányok a Magyarország-Németország világbajnoki csoportmérkőzésen Bázelben 1954. június 20-án

Fotó: Eurosport

Azt már kevesebben tudják, hogy éppen két héttel korábban a két csapat már a csoportküzdelmek során találkozott, ahol a mieink nyertek 8-3-ra. Már elég korán vezettünk 3-0-ra, később 7-1-re. Kocsis Sándor négy góllal járult hozzá ehhez a győzelemhez. A korabeli filmhíradó 35,000 német szurkolóról beszél, az össznézőszám azonban több forrás szerint legalább 50,000, a FIFA több, mint 60,000 nézőről ír. Egy különleges megoldással még a Szent Jakab Stadion mögött lévő töltést is kihasználták, ahol egy álló vonatból lehetett figyelni a meccset.
Hozzá kell tenni persze, hogy Sepp Herberger német szövetségi kapitány alaposan felforgatta együttesét, hogy pihentetni tudja a legnagyobb játékosokat. Így egy meccsel többet kellett játszaniuk, viszont a folytatásban könnyebb volt a dolguk. A mieinket ehelyett a legjobb nyolc között Brazília, az elődöntőben pedig a címvédő Uruguay várta. Puskás Ferenc a németek elleni első meccsen ráadásul megsérült, így a két fentebb említettet kihagyva csak a döntőben térhetett vissza.

Csak egyet mondok: Torghelle Sándor

Hosszú idő után 2004 júniusában nyertünk először Németország ellen. A hosszú idő 1985-re esik vissza, még abban az időben, amikor jártunk világbajnokságra. 19 évvel később pedig éppen a fent említett Fritz Walter Stadionban fogadtak minket, Kaiserslauternben. Az egyik oldalon egy Európa-bajnokságra készülő német csapat, a másik oldalon egy német szövetségi kapitány. Igen, akkor Lothar Matthäus irányította a magyar 11-et, így ez a győzelem legalább akkorát szólt, mintha a héten a mai csapat nyerni tudott volna Cesenában.
Nyertünk, pedig a német válogatott jó nevekből állt. Oliver Kahn a kapuban, Philipp Lahm, Dietmar Hamman, Michael Ballack vagy a két évvel korábbi vb-n öt gólig jutó Miroslav Klose a mezőnyben. Hiába a jó névsor, a csapat az Eb-n két döntetlen és egy vereség után kiesett a csoportból.
A meccs hőse egyértelműen a két gólt szerző Thorgelle Sándor volt, akinek akkor indult be nemzetközi karrierje. 2004-ben még az MTK játékosa volt, de később egy interjúban így emlékezett vissza:
„A németeknek rúgott 2 gól után hívott az Auxerre, a Strassbourg, a Hannover, a Crystal Palace, a Grasshoppers, a Salzburg. Végül Anglia mellett döntöttem, akkor úgy gondoltam, hogy megoldom a Premier League-t. Most már azt mondom, hogy nem kellett volna akkorát lépni, de nem bántam meg. Biztos vagyok benne, hogy 21-22 évesen tízből tíz játékos ezt az utat választotta volna.”
A Premier League tehát nem jött össze, de később játszott a Panathinaikoszban és több Bundesliga-csapatban is. 2011-ben ismét visszatért Magyarországra, ahol a Honvéd, a Fehérvár és az MTK volt NB1-es állomása.

Az elmúlt idők nagy veresége

Néhány évvel később ismét felkészülési meccset játszott velünk Németország. A megfogalmazás nem véletlen: vendéglátóink a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra készültek, mi azonban zsinórban a hatodik vb-t hagytuk ki. Pedig jól indultunk a selejtezősorozatban, a 2008-2009-es évadban gyorsan össze is szedtünk négy győzelmet, de a következő évad már rosszul telt. 2009 augusztus és 2010 június között kilenc meccsen egy győzelem és egy döntetlen mellett hét vereséget szenvedtünk. Ennek vége felé, 2010 május végén fogadtuk a németeket. Ilyen játék mellett nem is annyira csoda, hogy kritikusan kevés, 14 000 néző előtt.

A másik oldalon egy rendkívül sikeres edzői éra elejét látjuk. A 15 éven át a Nationalelf kispadján ülő Joachim Löw ekkor már túl volt egy EB-döntőn 2008-ban, az előttük álló világbajnokságon pedig bronzéremig jutottak.

Négy év múlva pedig meg is nyerték az akkor Brazíliában rendezett tornát. Az aktuális Eb-második csapat különösen tempóban múlta felül szemmel láthatóan a hazai magyar válogatottat, így a 0-3-as végeredmény sajnos nem volt minden valóságtól mentes.
Az akkor közel két éve magyar kapitányként dolgozó Erwin Koeman széke már nagyon remegett. Az utolsó lökést a következő héten Hollandiában elszenvedett 6-1-es vereség adta.

A végére nyilván a müncheni döntetlen marad

Ha az elért eredményt és a mérkőzés fontosságát súlyozzuk, egyértelmű, hogy a 2021 júniusi müncheni 2-2 számít a legnagyobb eredménynek. Nemcsak azért, mert az ezt megelőző időben évtizedekig nem volt tétmeccs a két válogatott között (sem az NDK, sem az NSZK, de Németország ellen sem), hanem mert eddigre már olyan szélesre nyílt a német és a magyar futball közötti olló, ami ritkává tette az ilyen sikereket más, hasonló színvonalú csapat ellen is.
„Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan” – nyilatkozta a mérkőzés után Marco Rossi. „Ami leginkább hihetetlen, hogy csalódottak vagyunk a németek otthonában elért 2-2-es döntetlennel, ellenfelünk pedig ünnepli, hogy pontot szerzett ellenünk, ez mindent elmond a teljesítményünkről” – foglalta össze a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és valószínűleg ez mindent elmond a helyzet komplexitásáról.
Egy ilyen felfokozott érzelmi állapotú, eredményében is megkapó mérkőzés valóban generációs élmény lehet, valószínűleg az is lesz hosszú időig. Ahogy volt az ’50-es években a 8-3 vagy 2004-ben a 0-2. Annyi különbséggel, hogy az első egy teljesen más futball volt, a második pedig azért mégiscsak egy barátságos meccs. Ennél, a legutóbbinál valahogy minden összeállt. Valahogy ez marad meg a legtöbbünkben komoly emléknek.
UEFA Nations League
Rossi-interjú: "Azért is szeretem a magyarokat, mert rendkívül őszintén mutatják, ha boldogok"
17/06/2022 09:19
UEFA Nations League
Az évszázad mérkőzése – 352 magyar futball podcast
16/06/2022 05:55