Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy éven belül harmadszor Anglia ellen, de ez más lesz mindkettőhöz képest

Sergő Z. András

Publikálva 03/06/2022 - 17:40 GMT+2

Egy éven belül harmadszor találkozik a magyar és az angol labdarúgó-válogatott, eddig egy vereség és egy döntetlen a mérleg. A Nemzetek Ligája A-divíziójának minden csoportmeccsét mindkét csapat leginkább felkészülésnek használhatja. Az angolok a novemberben kezdődő világbajnokságra, a mieink pedig néhány új válogatott kerettag stabil beépítésére, a csapat megfiatalítására.

Szalai Attila és Raheem Sterling

Fotó: AFP

Utoljára tavaly játszott június 4-én a magyar labdarúgó-válogatott, akkor Marco Rossi tanítványai Ciprus válogatottját fogadták a Szusza Ferenc Stadionban. Az akkori alacsony színvonalú találkozó a júniusi Európa-bajnokság felkészülésének volt része, és Schäfer András góljával Magyarország nyert.
Ezzel az eredménnyel nyilván most is elégedettek lennénk, amire azonban vajmi kevés esélyt adnak a fogadóirodák. 9,5-ös a szorzó a magyar, 1,38 az angol győzelemre. A döntetlen 4,5-szörös pénzt fizet.
A válogatott ambivalens évadon van túl az idén. Az ugyan győzelem nélkül, kieséssel, mégis szép mutatott játékkal záruló Európa-bajnokság után ősszel következett a hangover. Gyenge játék a világbajnoki selejtezőkön, oda-vissza vereség Albánia ellen, a végén mégis egy említésre méltó győzelem Lengyelországban. A két márciusi barátságos meccsen (igen, a Nemzetek Ligája bevezetése óta is van ilyen) szintén felemás kép: a látható pozitív jelek ellenére hazai vereség Szerbia ellen, majd egy talán érdemeinken felüli győzelem Észak-Írországban.

Hogy áll ma a keret?

A tavasz talán legfontosabb hozadéka, aminek folytatása lehetne a júniusi találkozókon is: néhány új játékos beépítése a válogatottba. Tavasszal, a márciusi meccseken három új tagot hívott be a szövetségi kapitány: a magyar felmenőkkel rendelkező Callum Styles-t, az NB1 gólkirályát, Ádám Martint és a Debrecen még U21 korú középpályását, Baráth Pétert. Ebben a sorrendben kaptak szerepet az említett két meccsen is. Styles és Ádám az első meccsen csereként lépett pályára, Styles Észak-Írország ellen már kezdő volt Nagy Ádám helyén. Baráth Péter még nem játszott.
Styles hamarosan alapember lehet a válogatottban: jól mozog, magas a játékinteligenciája, jól megtalálja a társait és a Championship mezőnyében fizikálisan is fejlettebb a magyar átlagnál. Ádám Martin válogatottbeli jövője klubjától is függhet, hiszen azért is lehetett gólkirály, mert ezt támogatta a klub játékfilozófiája. Pakson lejár a szerződése, ráadásul eddigi edzője, Bognár György is eligazolt az MTK-ba. Arról nem volt hír, hogy ő is követné a másodosztályba (Rossinál így egyébként is elesne a behívótól), de hogy későbbi klubjában megkapja-e azt a lehetőséget, ami tartósan jelentene behívót, még nem látjuk.
Valószínűleg hozzá hasonló szándékkal kapott behívót a júniusi meccsekre még csak 17 és fél éves Vancsa Zalán. Az MTK játékosa már egy évvel ezelőtt bemutatkozott a felnőtt csapatban a bajnokságban, január óta pedig azt is tudjuk, hogy a Manchester City Group érdekeltségébe tartozó belga Lommel igazolja le a következő évadra. Nevének megemlítése a kerethirdetés alkalmával sokkal inkább egy kommunikációs gesztus a kapitány részéről. Baráth Péter, Vancsa és a tavaly sokat játszó, az idei bajnokságban az Egyesült Államokban azonban sajnos még lehetőséget nem kapó Schön Szabolcs is a Németország elleni pénteki U21 mérkőzésen léphet pályára.
Márciusi távolmaradása után ismét a keret tagja Kleinheisler László és Sallói Dániel.

Jönnek a nagyok, de semmi pánik

Anglia, Olaszország, Németország és ismét Anglia – ez a menü vár a magyar válogatottra a következő szűk két hétben. Gyakorlatilag nagyobb terhelés várható most, mint volt a minden idők legnehezebb csoportjának tartott tavalyi alatt, amikor Portugália, Franciaország és Németország állt előttünk.
Egy különbség azonban mégis van: amíg azt a sorozatot a korábbi jó eredmények után örömjátékra lehetett felhasználni, a sportág egyfajta ünnepeként, most sokkal fontosabb a fentebb említett játékosok beépítése és azoké is, akik már eddig is játszottak. Így például Bolla Bendegúz vagy a menetközben Bundesliga-játékossá érett Schäfer András megerősítése, alapemberré tétele.

Nem Nemzetek Ligáját kell nyerni, hanem EB-selejtezőt, főleg, hogy ott lesznek könnyebb csapatok is.

Mert hiába lett a kezdeteknél nagyobb presztízse a Nemzetek Ligája-sorozatnak, az is biztos, hogy a november-decemberre halasztott világbajnokság előtt ez a sorozat csak másodlagos. A nagy csapatok is az év végére fogják megtalálni csúcsformájukat, így az angol válogatottnak is mások a prioritásai szombatra is.
A szombat délutáni meccs a tavalyi Eb-n, főleg a franciák elleni rasszista megnyilvánulások miatt zárt kapus lesz, de a Magyar Labdarúgó Szövetség – élve az UEFA adta lehetőséggel – 30,000 diák és a hozzájuk tartozó felnőtt kísérők ingyenes regisztrációját engedélyezte, így nagyjából félház mégis lesz a lelátókon. Ezt az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate szürke zónának nevezte, azonban mégis úgy nyilatkozott: „Remélhetőleg a gyerekek a stadionban rájönnek, miért alakult így a helyzet, és bizonyos értelemben talán ez is része lesz a következő generáció nevelésének.”
De foglalkozzunk focival! Három dolgot érdemes kiemelni a csapattal kapcsolatban. Az első, hogy visszanyerje a régi formáját Harry Maguire. A Manchester United hátvédje a kapitány erős embere volt még az oroszországi világbajnokságon, ahol Anglia a legjobb négy közé jutott. Idén azonban olyan gyenge szezonja volt az Old Traffordon, hogy márciusban még a Wembleyben is kifütyülték, amikor a csapat egyébként 3-0-ra nyert Elefántcsontpart ellen. Van esély a jobb folytatásra, de nagyon össze kell magát szednie. John Stones a Manchester City-ből vagy Fikayo Tomori az AC Milanból komoly vetélytárs a poszton.
Harry Maguire szeptemberben gólt is lőtt Budapesten.
A másik kérdés Tammy Abrahamé. Tavaly nyáron Rómába igazolt a Chelsea-ből, és ez nagyban elősegítette őt, hogy a csapatkapitány Harry Kane helyettese legyen Katarban. Az Everton támadója, Dominic Calvert-Lewin volt ebben a helyzetben tavaly az Európa-bajnokságon, de sokat volt sérült. Ezzel szemben Abraham 27 gólt szerzett, és megnyerte az Európa Konferencia Ligát. Nem szabad kizárni azonban azt sem, hogy Marcus Rashford újra megtalálja a legjobb formáját a Manchester United új menedzsere, Erik ten Hag alatt.
De itt van nagy esélye Jude Bellinghamnek is. Mivel Jordan Henderson a mostani keretből kimaradt, a Borussia Dortmund 18 éves tehetsége biztosan szerepelni fog ezeken a Nemzetek Ligája-meccseken, és megvan benne a belső erő, valamint a minőség, hogy minden lehetőséget kihasználjon. Southgate a West Ham játékosát, Declan Rice-t és a Leeds United játékosát, Kalvin Phillipset is jól használta a középpályán. De Bellingham egy jolly joker opciót kínál azzal, hogy szinte bármilyen feladatot elvállaljon, amit kérnek tőle.
Ezek a meccsek további bemutatkozási lehetőséget biztosíthatnak a Chelsea-ben játszó Conor Gallagher és a Southampton csapatkapitánya, James Ward-Prowse számára is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés