Noha a csoportmérkőzések során jól ráijesztett José Mourinho Rómájára, a jóval esélyesebb és nagyobb költségvetéssel működő olasz egyesület mégis hozta a papírformát a csütörtöki negyeddöntőben. Az angol harmadosztályú csapat költségvetésével felérő norvégok hihetetlen meneteléséről itt írtunk, most nem is ez a téma.
Nicolo Zaniolo triplájával végül fölényesen győzött a Roma, és ott van az Európa Konferencia Liga legjobb négy csapata között. Ez a portugál edző 11. alkalma, hogy valamelyik európai sorozatban négy közé jut. A 2003-as UEFA-kupa győzelem után 2004-ben is győzött a Portóval, akkor már a Bajnokok Ligáját nyerte. A Chelsea-vel – két részletben – háromszor elődöntőig, egyszer döntőig jutott. Nem nyert a Real Madriddal sem Bajnokok Ligáját, igaz, háromszor egymás után eljutott a legjobb négyig. Másik Bajnokok Ligája győzelmét az Interrel érte el 2010-ben.
https://i.eurosport.com/2022/04/16/3356380.jpg
Premier League
Haaland a Cityben: ha van ideális középcsatár Guardiola számára, ő az
12/05/2022 18:01
Mourinho 11 alkalmával olyanok előtt áll, mint az oda tízszer eljutó Pep Guardiola, a kilenc elődöntőt játszó Carlo Ancelotti vagy a nyolccal bíró Sir Alex Ferguson és Jupp Heynckes. Kétségtelen, hogy a legnagyobb veszélyt a katalán mester jelenti, hiszen a Manchester City következő éveiben szintén el tudjuk képzelni az újabb négy közé jutásokat, a rómaiak esetében ehhez a leggyengébb sorozat kellett.
Ráadásul nem lehet nem figyelembe venni, hogy a portugál 2003-2014 között eltelt 12 évben szerzett 10-et, azóta azonban semmit, amit egyszer a Manchester United és a Tottenham Hotspur kispadján egyébként is kevés esély volt.
Guardiola is 2016-ban jutott utoljára legjobb négybe, mielőtt lejátszotta volna a szerdai botrányos elődöntőt az Atlético Madrid ellen. Előtte azonban zsinórban ötször a Barcelona, háromszor a Bayern München vezetőedzőjeként. Ennél a két csapatnál nem hagyott ki egyet sem, manchesteri évei alatt pedig mindig ott volt a nyolc között, a tavalyi döntőig azonban mindig elbukta. Mindezt a legmagasabb minőségű sorozatban.
Ismét három ligában fociznak
Ez az első év, hogy hosszú idő után ismét három győztest hirdetnek az európai kupaporondon. A korábban aktív, a kupagyőzteseknek kiírt Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) nagyjából egy időben indult a Bajnokok Ligája elődjével (Bajnokcsapatok Európa-kupája, BEK), végül 39 év működés után 1999-ben szüntették be a sorozatot. Bő két évtized után azonban – az Európa Konferencia Liga bevezetésével ismét három díjat ad az UEFA.

https://i.eurosport.com/2022/04/16/3356385.jpg
Ha a Roma eljut a végső győzelemig, Mourinho lehet az első olyan edző, aki mindhárom jelenlegi sorozatban győzni tud. (Annak nem néztünk utána, van-e olyan edző, aki nyert BEK, KEK és UEFA-kupát is, erre viszonylag kicsi az esély, főleg mert akkor még nem volt átjárás a kupasorozatok között.) A 12 versenyben lévő csapat közül már csak ők vannak jelen az olasz bajnokságból, az elődöntőben pedig a néhány éve még angol bajnok, most azonban az attól már távolabb álló Leicester City lesz az ellenfél. Nemcsak a bajnoki címtől, de a jövő évi Konferencia Liga indulástól is messze állnak, 11 pont a hátrány a jelenleg 6. helyezett West Ham mögött. A másik ágon a Feyenoord és a az Olympic Marseille in találkozik.
Mondhatni tehát, hogy a nagy és a kis ligák között akkora a különbség, hogy az angol, olasz, francia bajnokságok sokadik helyezettjei még mindig jóval előrébb járnak, mint a következő szint, mondjuk egy svájci, egy török – vagy a két legnagyobbat leszámítva – egy portugál bajnokság.
Kérdés persze, hogy mi lesz a fontosabb a következő hetekben a Rómának. A csapat jelenleg az 5. helyen áll, 5 pontra a Bajnokok Ligája indulást jelentő 4. helytől. Ez jelenleg ugyanúgy Európa-liga csoportkört ér, mint az Európa Konferencia Liga megnyerése. Szorosan ott van azonban a nyomában a városi rivális Lazio, ha ők megelőzik, továbbra is csak az utolsó számú európai kupasorozat marad.
Premier League
Felzárkózott a Liverpool, a Citynél pattog a labda
10/05/2022 21:22
UEFA Bajnokok Ligája
Guardiolát nem a BL megnyeréséért szerződtette a ManCity, az elvárások azóta nyilván változhattak
08/05/2022 11:08