Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb csodára készül a Liverpool, Klopp a Barcelona elleni bravúrral motiválja a játékosait

Németh Dániel

Frissítve 18/04/2024 - 17:54 GMT+2

Múlt héten óriási meglepetésre 3-0-ra kikapott az Anfielden a Liverpool az Atalantától, így jókora hátrányból várja a visszavágót. Jürgen Klopp és Gian Piero Gasperini egyaránt úgy gondolja, hogy az első meccs ellenére nem lefutott a párharc, és az angolok akár idegenben is képesek lehetnek ledolgozni a különbséget.

Vajon lesz okuk ünnepelni a Liverpool-játékosoknak? - fotó: Paul Ellis

Fotó: AFP

2019-ben lehetetlennek tűnő helyzetből jött vissza a Liverpool. Képes lehet most is hasonlóra?

Azt a párharc előtt is tudtuk, hogy a Liverpool nem veheti félvállról az Atalantát, arra azonban senki sem számíthatott, hogy 3-0-ra győznek az olaszok az Anfielden. Gian Piero Gasperini csapata tökéletesen hajtotta végre az edző elképzeléseit, az emberezős védekezésével újra és újra kellemetlen helyzetbe hozta az angolokat, Gianluca Scamacca pedig – aki elég sok kritikát kapott az edzőtől a szezonban – élete egyik legjobb meccsét hozta le.
Általában nem adunk sok esélyt annak a csapatnak, amely hazai pályán beleszaladt egy háromgólos vereségbe, erre a párharcra azonban nem vonatkoznak a megszokott szabályok. Ha a Liverpool elő tudja venni az A-játékát, a visszavágó bőven tartogathat érdekességeket, már csak azért is, mert az Atalanta nem épp a stabil védekezéséről híres. Ráadásul az angoloknak a közelmúltban sikerült visszajönniük egy hasonlóan reménytelen helyzetből.
2019-ben a Bajnokok Ligája elődöntőjében 3-0-s vereséget szenvedtek a Barcelonától, de a visszavágón 56 perc alatt sikerült ledolgozniuk a hátrányt, majd a duplázó Divock Origi hajrában lőtt góljával meg is fordította a párharcot a Liverpool. A helyszín miatt most nehezebb feladat vár Jürgen Klopp csapatára, viszont az olasz bajnokságban 6. helyen álló Atalanta nem annyira erős csapat, mint az akkori Barcelona volt. Klopp fel is elevenítette a 2019-es eseményeket.
Emlékszem, hogy azt mondtam: ha kudarcot vallunk, akkor tegyük azt a lehető legszebb módon. Pontosan ezt szeretném újra látni.
picture

Jürgen Klopp

Fotó: Getty Images

„Ha nyerni akarunk, akkor jól kell játszanunk. Amennyiben jól játszunk, lesz esélyünk a győzelemre. A múlt heti meccs után mindenki azt gondolta a stadionban, hogy vége, ennyi volt. Azóta viszont eltelt egy hét, és már nem gondolom, hogy mindenki lefutottnak tartja a párharcot. Lehet, hogy jól fogunk játszani, de az is benne vagy, hogy rosszul. Majd meglátjuk, mit alkotunk a pályán.”
Klopp mindig is kiválóan értett ahhoz, hogyan csatornázza be a játékosok érzelmeit és váltsa azokat győzelemre. Bár a hazai közönség energiáira ezúttal nem számíthatnak, azzal, hogy a nyomás lekerült a vállaikról, ugyanolyan komolyan kell venni őket, mintha 0-0-ról indulna a visszavágó. Elég egyetlen momentum, ami visszaadja a hitet a Liverpool-játékosoknak, és máris olyan csapdába kerülhet az Atalanta, amelyből piszok nehéz kimászni. Vagy talán lehetetlen.
„Egy igazán jó Liverpool-meccsre van szükségünk” – jelentette ki Klopp. „Általában jól szervezett csapat vagyunk, és ha meg akarjuk nyerni ezt a meccset, jobb, ha nem kapunk gólt. Ez elég nagy szerepet tölt be a meccstervben. Múlt héten a kezükre játszottunk. Bizonyos mozgásokkal több problémát okozhattunk volna, de ez most nehezebb lesz, mivel nekik már nincs szükségük a gólra. Viszont 3-0-s előnyben sem egyszerű felkészülni egy mérkőzésre.”
„Mi is így jártunk legutóbb az Atalanta ellen, és 2-0-ra kikaptunk hazai pályán. Nem tudtuk, hogy mit kezdjünk az eredménnyel, nem úgy harcoltunk, mint általában” – utalt Klopp a 2020-as szezonra, amikor 5-0-ra nyertek Bergamóban. „Meglátjuk, hogy melyik csapat birkózik meg jobban a helyzettel. Ha az Atalanta továbbjut, akkor megérdemelten teszi. Amennyiben nem, akkor valami különleges történik majd.”
picture

Scamacca két gólt is szerzett az Anfielden

Fotó: Getty Images

Klopp elég csatát megélt már ahhoz, hogy tudja, milyen pszichés hatást váltanak ki egyes mérkőzések a csapatokból. Míg a saját játékosai felszabadultabbak lehetnek, és valószínűleg a visszavágás vágya is hajtja őket, addig az olaszok váratlan helyzetbe kerültek, hiszen hirtelenjében ők lettek a párharc esélyesei. Az Atalanta számára ráadásul óriási eredmény lenne, ha elődöntőbe jutna a sorozatban, ugyanis a története során csak egyszer volt ott a négy között európai kupasorozatban.

1988-ban, amikor olasz másodosztályú csapatként elődöntőt játszott a KEK-ben.

„Tisztában vagyunk a feladat nehézségével”mondta Gasperini. „Annak dacára, hogy megnyertük az első mérkőzést, a visszavágó 0-0-ról kezdődik, és nem szabad arra gondolnunk, mi történt a múlt héten. Megvan a saját identitásuk, és a legjobb Liverpoolra számítok, egy olyan csapatra, amely minden esélyét ki akarja használni, vagyis nagy meccset kell játszanunk a megfelelő eredményhez. Boldogok vagyunk, hogy ilyen színvonalú meccsen léphetünk pályára a szurkolóink előtt.”
„Tudjuk, hogy ez lesz az egyik legfontosabb meccs a klub történetében, ha nem a legfontosabb. De ezek olyan dolgok, amikről a meccs előtti napon beszélünk, utána viszont el kell vonatkoztatnunk ettől. Muszáj, mert tudjuk, hogy csak az eredmény számít. Szeretnénk továbbjutni, és elfogadhatatlan lenne, ha a hozzáállásunk és a mentalitásunk miatt veszítenénk, így koncentráltan kell játszanunk, arra gondolva, hogy a Liverpoolt is le lehet győzni.”
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés